Безрецептурні ліки можна купувати без рецепта

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що інформація, розтиражована деякими засобами масової інформації, про те, що з 1 грудня українців примусять купувати ліки тільки за рецептами, дещо викривлена і не відповідає дійсності.

Натомість МОЗ наголошує, що безрецептурні лікарські засоби, як і раніше, можна буде купити в аптеках та аптечних пунктах без рецепта. Зміни відпуску ліків стосуватимуться лише лікарів і фармацевтів та будуть введені з метою посилення контролю за виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів.

Саме із цієї причини МОЗ розроблено проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360» (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 41 (762) від 25.10.2010 р.), яким передбачено зміни в оформленні рецептурного бланка виключно на рецептурні лікарські засоби.

Так проектом пропонується внести зміни до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360. У разі прийняття документа рецепти виписуватимуться хворому за наявності відповідних показів з обов’язковим зберіганням верхньої частини виписаного рецепта до лінії відриву та записом про призначення лікарських засобів чи виробів медичного призначення в медичній документації (історія хвороби, медична карта амбулаторного чи стаціонарного хворого).

Крім того, передбачається, що рецепти будуть виписуватися у 2 примірниках: перший — для пред’явлення в аптеці або аптечному пункті, другий (з позначкою «для хворого») — має залишатися у хворого.

Рецепти (ф-1) залишаються і зберігаються в аптеках та аптечних пунктах.

Також у повідомленні вказується, що у разі відпуску меншої, ніж виписано в рецепті, кількості лікарського засобу має ставитися штамп «Відпущено» і робитися відмітка про кількість відпущеного лікарського засобу. Рецепт має повертатися хворому з одночасним оформленням сигнатури на відпущені ліки із зазначенням всієї інформації, вказаної в рецепті, яка залишається і зберігається в аптеках та аптечних пунктах. За такими рецептами препарати відпускаються до досягнення кількості, призначеної лікарем.

Рецепти (ф-1) та сигнатури на рецептурні лікарські засоби мають зберігатися в аптеках та аптечних пунктах протягом одного кварталу (не враховуючи поточного кварталу).

Пацієнт зможе отримати лікарські засоби, призначені йому медичним працівником, при пред’явленні рецепта в аптеці або аптечному пункті. Відпуск рецептурних ліків з аптечних кіосків заборонений.

У разі відсутності в аптеці лікарського засобу, виписаного лікарем, хворому за його згодою може бути запропоновано препарат з іншою торговельною назвою, але з такою ж діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, як і лікарський засіб, виписаний у рецепті. Зазначена норма не поширюється на лікарські засоби, які відпускаються безоплатно і на пільгових умовах, та ті, що підлягають предметно-кількісному обліку.

За матеріалами www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

САМ СЕБЕ ФАРМАЦЕВТ 25.11.2010 5:21
Уважаемые ЧИНОВНИКИ ! Возьмите рецепт и пройдитесь с какой нибудь бабушкой по аптекам ! И вот что Вы увидите и услышите : на рец.бланке два препарата ! Но один в аптеке есть , а другого нет ... Надо брать один ... идете в поисках другого - и обнаруживаете , что там его нет в достаточном колличестве или цена не устраивает ...и так пол дня и с КРУТЫМИ ПОЖЕЛАНИЯМИ и в ваш и в наш адрес !!!!и увидела бабушка в пятой аптеке нужное лекарство на 5 коп. дешевле и уже не хочет его покупать в первой и рецепт оставит в пятой ... а первая остается с ??? чем ???
Сергей Николаевич 25.11.2010 9:27
Цікаво: яким чином будуть лікуватися наші громадяни, яким наші лікарі перестануть "написувати" на бумажках ліки. Вони(лікарі) їх що раптом із сусік подостають, чи нашу медицину хтось став достатньо фінансувати? Бо 90 відсотків так званих "виписувань на бумажках" приходить із стаціонарів, а згідно ст.49 Конституції України "У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно", інакше це як мінімум - корупційні дії.
Юрий 27.11.2010 10:30
Безрецептурні ліки можна купувати без рецепта. А чи готова до цих змін держава. Запропоновані зміни до 360 наказу та Ліцензійних умов в першу чергу направлені проти простих людей(особливо похилого віку), невеликих аптек та лікарів.Коституція гарантує нам безоплатне медичне лікування.В стаціонараж практично ліків немає.Як адаптувати зміни до наших реалій. І не треба приводити в приклад Захід, де розвинута державна та страхова медицина, патронаж. Моя думка-це чергова схема, вигідна високим чиновникам, і яка ні до чого не зобов'язує державу щодо розвитку народної медицини .Адже всі високопосадовці лікуються за кордоном.
Людмила 30.11.2010 1:30
Я мама з півторарічним малюком. Замість того, щоб збігати в аптеку і швидко зупинити застуду(чоловік на роботі), я змушена, з дитиною на руках, сидіти у черзі з хворими до лікаря. Я згодна з першим коментарем. Це дуже незручно і тяжко, перш за все,простим людям.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті