Настанова ВООЗ щодо імунізації проти мавпячої віспи

15 Червня 2022 4:08 Поділитися

14 червня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала робочу настанову щодо вакцин та імунізації проти віспи мавп. Її було розроблено спеціальною робочою групою Стратегічної консультативної групи експертів (Strategic Advisory Group of Experts — SAGE). У документі наведено перші рекомендації ВООЗ щодо вакцин та імунізації проти віспи мавп. Основні положення є наступними:

  • наразі масова вакцинація від віспи мавп не потрібна і не рекомендується;
  • для контактних пацієнтів рекомендована постконтактна профілактика за допомогою вакцини другого або третього покоління, в ідеалі протягом чотирьох днів після першого контакту, щоб запобігти появі захворювання;
  • передконтактна профілактика (pre-exposure prophylaxis — PrEP) рекомендована для медичних працівників групи ризику, персоналу лабораторій, що працює з ортопоксвірусами, персоналу клінічних лабораторій, який проводить діагностичне тестування на віспу мавп, та інших осіб, які можуть бути у групі ризику відповідно до національної політики;
  • програми вакцинації мають супроводжуватися ретельним наглядом і відстеженням контактів, а також потужною інформаційною кампанією, надійним фармаконаглядом, в ідеалі в контексті спільних досліджень ефективності вакцин зі стандартизованими протоколами та інструментами збору даних;
  • рішення щодо використання вакцин проти віспи мавп мають ґрунтуватися на всебічній оцінці ризиків та користі в кожному окремому випадку.

Як зазначено, більшість наданих рекомендацій стосуються використання вакцин не за призначенням. Вони будуть оновлюватися у міру надходження додаткової інформації, зазначили у ВООЗ.

Резерви вакцин

ВООЗ та деякі держави — члени мають стратегічні запаси вакцин першого покоління проти віспи. Їх не рекомендують для використання від віспи мавп. Вони протипоказані особам з імунодефіцитом, атопічним дерматитом, тим, хто отримує імуносупресивну терапію, а також дітям, вагітним і жінкам, що годують грудьми. У цілях профілактики, у тому числі в осіб з протипоказаннями, слід використовувати вакцину, що не реплікується, або вакцину третього покоління з мінімальною реплікацією (наприклад від Bavarian Nordic або LC16). Вакцина BN характеризується меншою реактогенністю і, як наслідок, відрізняється від інших рекомендованою схемою введення 2 доз з інтервалом в 4 тиж.

Дослідження вакцин

Дані про ефективність вакцин у профілактиці віспи мавп у клінічній практиці та умовах реального життя обмежені. ВООЗ нагадує про необхідність рандомізованих клінічних досліджень, а за їх неможливості — протоколів розширеного доступу.

За матеріалами www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті