Як жити хворим на хронічний мієлоїдний лейкоз в Україні?

«Право жити» — під таким гаслом розпочався медико-соціальний проект, метою якого є допомога хворим на хронічний мієлоїдний лейкоз (ХМЛ). Перша прес-конференція з цього приводу відбулася 6 червня 2008 р. в приміщенні інформаційної агенції УНІАН. Мова йшла про спільну програму МОЗ України і швейцарської компанії «Новартіс» із забезпечення пацієнтів з ХМЛ протипухлинним засобом Глівек (іматініба мезилат).

Як і більшість видів лейкозу, ХМЛ виникає в результаті набутого пошкодження хромосомного апарату стовбурових клітин кісткового мозку. Якщо ХМЛ не лікувати, то захворювання прогресуватиме: збільшуватиметься кількість лейкоцитів у крові, а також розмір селезінки, знижуватиметься рівень гемоглобіну, працездатність, зменшуватиметься масса тіла, різко погіршуватиметься самопочуття. Потім у крові збільшуватиметься кількість незрілих, бластних клітин, а тромбоцитів — поступово зменшуватиметься, з’явиться кровоточивість. Закінчується захворювання стадією розвитку типового гострого лейкозу — бластним кризом. Без проведення відповідної терапії через 3 роки половина пацієнтів з ХМЛ помирають, виживання понад 7 років — велика рідкість.

До недавнього часу всі існуючі протоколи лікування ХМЛ дозволяли лише ненадовго продовжити життя хворих, але його якість при цьому страждала через тяжкі побічні ефекти. Препарат Глівек, розроблений компанією «Новартіс», відкрив нову епоху в лікуванні ХМЛ як перший протипухлинний засіб, що усуває першопричину хвороби і дозволяє запобігти близько 80% смертей внаслідок названого захворювання.

Цю унікальну можливість врятувати пацентів з ХМЛ уже давно взяли на озброєння уряди розвинених країн, де витрати на лікування в основному покриваються з державного бюджету. Сьогодні надію на лікування ХМЛ отримали і хворі в Україні.

Василь Князевич Відкрив конференцію міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. Він зазначив, що ця програма є спільним проектом, організованим українськими профільними міністерствами та іноземною компанією-виробником із забезпечення пацієнтів з ХМЛ препаратом Глівек, прийом якого здатен замінити хірургічне втручання, опромінення і хіміотерапію.

Програма «Право жити» розрахована як на діагностику ХМЛ, так і на повне забезпечення хворих сучасною ефективною терапією. Проект буде здійснюватися в кілька етапів, що окреслено партнерством із погодженим вкладом.

Так, у поточному році держава забезпечить закупівлю препарату на 3,5 міс, а на 8,5 міс компанія надасть його безкоштовно. У 2009 р. з Державного бюджету планується виділити на закупівлю препарату Глівек 35% його загальної вартості, у 2010 р. — 40%. В запланованому розвитку проекту до 2012 р. державне забезпечення підвищиться до 50% покриття коштів вартості лікарського засобу.

Станіслав Видиборець Продовжив прес-конференцію виступ головного гематолога МОЗ України Станіслава Видиборця, в якому він розповів про актуальність проблеми ХМЛ для України, де кількість хворих на цю патологію перевищує 2,5 тис. Це доля пацієнтів з уже встановленим діагнозом, а реальна кількість хворих більша.

Суть хвороби — у генетичній мутації-трансформації 9-ї та 22-ї хромосом генома людини. Для лікування цієї патології використовувались хіміотерапія та опромінення. Однією з альтернатив названим методам лікування з 2001 р. є клінічно випробуваний протипухлинний препарат іматініба мезилат — Глівек.

Дія лікарського засобу дозволяє блокувати реплікацію патологічного клону хромосом, завдяки чому у близько 80% хворих вдається досягнути очищення кісткового мозку від мутованих клітин. Пацієнти, котрі приймають препарат, у більшості випадків повертаються до активного повноцінного життя. Особливістю застосування лікарського засобу є необхідність його пожиттєвого прийому з можливістю амбулаторного лікування під наглядом гематолога.

Олександр Єфремов В своїй промові Олександр Єфремов, генеральний менеджер компанії «Новартіс» в країнах СНД, наголосив, що у 2008 р. Україна приєдналася до 80 країн світу, в яких уже діють ці проекти. У країнах з розвинутою системою охорони здоров’я та загальним державним страхуванням лікування хворих на ХМЛ на 100% оплачує держава. У країнах з обмеженими можливостями охорони здоров’я населення особливо доцільними стають схеми спільних програм профільних міністерств та компаній — виробників фармацевтичної продукції.

Програма «Право жити» дає Україні можливість поступово збільшити частку державних коштів у лікуванні хворих на ХМЛ. З огляду на вартість лікування (котра для одного хворого становитиме близько 220 тис. грн. на рік) та невтішну динаміку зростання захворюваності (до 450 пацієнтів щорічно), співфінансування держави та фармацевтичного виробника є шансом забезпечити населення високовартісним лікуванням.

Юлія Сидорова Директор відділу онкологічних препаратів компанії «Новартіс» Юлія Сидорова розповіла про перші результати лікування іматініба мезилатом.

У 2005 р. завдяки зусиллям фахівців Академії медичних наук України та МОЗ вдалося розпочати лікування Глівеком 20 пацієнтів. Всього до 2008 р. в Україні таку терапію було проведено 180 хворим.

Запровадження програми в Україні вимагало копіткої роботи з юридичною, фінансовою і законодавчою базами. Зокрема підписані необхідні документи для існування та розвитку проекту, разом з Науковим центром радіаційної медицини АМН України проведено скринінг хворих, виявлено 700 пацієнтів з доведеним, верифікованим діагнозом ХМЛ.

Готуються школи для хворих та гематологів для переходу на якісно новий метод медичного лікування і діагностики, ведення та поетапного скринінгу пацієнтів. Зокрема до кінця 2008 р. лікуванням буде охоплено 600 хворих і вже у червні цього року спільно з Академією медичних наук та за участі спеціалістів з Росії проводитиметься перша школа гематологів. Ці заплановані події дозволять створити систему для підвищення кваліфікації профільних фахівців: гематологів, цитогенетиків, молекулярних генетиків.

Віктор Писаренко Присутній на конференції голова Всеукраїнської асоціації хворих на ХМЛ «Осанна» Віктор Писаренко, котрий сам має такий медичний діагноз, висвітлив проблему з точки зору пацієнта.

Оскільки до недавнього часу можливості лікування хворих на ХМЛ охоплювали лише симптоматичну та паліативну терапію, з огляду на тяжкий фізичний стан при виникненні цієї патології і втрату працездатності, високу вартість обстеження та лікування хворих на ХМЛ, дефіцит підготовлених спеціалістів-гематологів проект «Право жити» зможе дати українським пацієнтам шанс на одужання, оскільки лікування іматініба мезилатом — етіологічне.

В. Писаренко зазначив, що мета Асоціації хворих на ХМЛ «Осанна» — разом з провідними спеціалістами-гематологами зробити доступною для всіх інформацію про захворювання, вказати на можливість участі у проекті. Розподіл відповідальності за поставки та надання пацієнтам високовартісного препарату для лікування ХМЛ між державою та компанією-виробником, наголосив доповідач, зможе зробити ХМЛ діагнозом, а не вироком для українських пацієнтів. n

Анна Журмій,
фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті