Виготовлення ліків в умовах аптеки нарешті звільнено від ПДВ!

…поліпшення забезпечення всіх категорій населення

Михайло Пасічник

Михайло Пасічник, заступник Міністра охорони здоров’я — голова Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення:

— Спочатку хотілося б нагадати «історію питання». Міністерством охорони здоров’я на виконання вимог указів Президента України від 7 лютого 2003 р. № 91 «Про заходи щодо поліпшення забезпечення населення лікарськими засобами і виробами медичного призначення, а також підвищення ефективності державного управління у цій сфері» та від 17 грудня 2003 р. № 1455 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення права громадян на охорону здоров’я і медичну допомогу» було розроблено проект постанови «Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», прийнятої Кабінетом Міністрів України (від 17.12.2003 р. № 1949).

Відповідно до п. 1 цієї постанови переліком лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, визначено Державний реєстр лікарських засобів, тобто всі лікарські засоби, зареєстровані в Україні.

Разом з тим, згідно з ст. 9 Закону України «Про лікарські засоби» не підлягають державній реєстрації лікарські засоби, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів та за замовленнями лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин.

В Україні станом на 01.08.2004 р. 1319 аптечних закладів мають ліцензію на виготовлення лікарських засобів, 1267 з них розташовані в містах та 52 — в сільській місцевості. Не слід забувати, що основними споживачами таких ліків є, насамперед, соціально незахищені верстви населення (інваліди, ветерани, пенсіонери тощо).

Враховуючи викладене, за ініціативою Міністерства охорони здоров’я було підготовлено проект рішення уряду (постанова КМУ від 10.08.2004 р. № 1006 «Про розширення переліку лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (див. с.74)), яке ми сьогодні коментуємо.

Зазначеною постановою передбачено, що операції з продажу лікарських засобів, які виготовляються в умовах аптек за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин, також звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Таким чином, прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 10.08.2004 р. № 1006 дозволить створити сприятливі умови для поліпшення забезпечення всіх категорій населення, особливо незахищених, та закладів охорони здоров’я економічно доступними, ефективними та безпечними лікарськими засобами.

Постанова — це відновлення справедливості

Любов Шупик

Триває процес виготовлення ліків. У центрі — Любов Шупик

Любов Шупик, заступник завідувача рецептурного відділу аптеки № 1 КП «Фармація» Київської міської держадміністрації:

— Можна тільки вітати те, що з’явилася Постанова Кабінету Міністрів України № 1006, відповідно до якої операції з реалізації лікарських засобів, виготовлених в аптеці, звільняються від сплати ПДВ. Усі ми пам’ятаємо, скільки зусиль було докладено у свій час, щоб «відстояти» податкові пільги для лікарських засобів, як раділи, довідавшись, що відповідно до рішення уряду (прим. ред. — Постанова КМУ № 1949 від 17.12.2003 р.) ставка ПДВ для операцій з реалізації медикаментів, внесених до державного реєстру, залишилася нульовою. Однак, як виявилося, радість була передчасною, оскільки з числа пільгових «випали» лікарські засоби, що виготовляються в аптеках. Мені здається, таке трапилося просто через непорозуміння. Фахівцям відомо, що препарати в аптеках виготовляються із субстанцій, зареєстрованих у встановленому порядку, і самі реєстрації не підлягають, а відповідно не вносяться до Державного реєстру. Напевно, цей факт випав з поля зору під час підготовки постанови.

Тепер усе стало на свої місця. Хотілося б подякувати Державній службі лікарських засобів і виробів медичного призначення, фахівці якої прекрасно розуміють проблеми, з якими доводиться стикатися нам, провізорам, на практиці. У нас екстемпоральна рецептура існує з моменту створення аптеки, тобто понад 30 років. Зараз часто доводиться чути про те, що виготовлення лікарських засобів в аптеках — учорашній день фармації. Я з цим не згодна. Ми зараз живемо в умовах ринкової економіки, відповідно те, що потрібно споживачам, — актуально. До нашої аптеки щодня приїжджають люди з різних районів столиці для того, щоб замовити мазь, краплі, супозиторії або мікстуру, прописану лікарем. Коли на ці ліки було введено ПДВ, нам було дуже складно пояснювати відвідувачам аптеки, чому ми змушені підняти ціну на них. Адже ліки, що виготовляються в аптеці, традиційно вважалися одними з найдешевших, і чесно кажучи, було просто ніяково дивитися цим людям в очі. Втішно, що справедливість перемогла, і з вітчизняної фармації не викреслене те, чим я займаюся практично усе своє життя, — виготовленням ліків в аптеці.?n

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті