Держлікінспекція МОЗ повідомляє про випадки шахрайства на ринку виробів медичного призначення

До Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України (далі — Держлікінспекція МОЗ) у період з 1 березня по 31 грудня 2010 р. від населення надходили скарги на продавців, які реалізують звичайні побутові електричні прилади під виглядом медичних, що нібито мають лікувальні властивості.

Усього протягом 2010 р. до Держлікінспекції МОЗ надійшло 73 скарги на побутові прилади, а саме:

  • 24 скарги на «апарат RT-2050», придбаний після перегляду реклами під слоганом «Вільний рух»;
  • 6 скарг на пояс для схуднення «Wais Belt»;
  • 6 скарг на «масажер біологічно активних точок «Slimleu» для покращення зору»;
  • 10 скарг на «апарат Магнітер АМТ-02»;
  • 8 скарг на «апарат Небулайзер «Алтей»;
  • 2 скарги на «апарат Nesk Massager»;
  • 2 скарги на «апарат Prostate Gland»;
  • 5 скарг на «фізіотерапевтичний прилад КВ-100»;
  • 1 скарга на «апарат Beurer FM-20», «PANGAO 2602B», «Breast Enhancer PG FB 9403B», «Breast Enhancer PG FB 9403F», «Breast Enhancer PANGAO FB 9403»;
  • 1 скарга на «Comfort MP-2132A»;
  • 1 скарга на «масажний пояс для схуднення «PLANGAO»;
  • 1 скарга на «апарат «Домашній лікар»;
  • 1 скарга на «надувний поперечний корсет СЗ-801»;
  • 1 скарга на «апарат ECOPULSE KB-700», який також рекламувався під слоганом «Вільний рух».

Усі ці прилади було придбано завдяки агресивній рекламі на українському радіо, телебаченні та в деяких друкованих ЗМІ.

Держлікінспекція МОЗ попереджає, що ці прилади не внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення (з яким можна ознайомитися на сайті www.diklz.gov.ua) і не дозволені до застосування у медичній практиці в Україні. Неосвічену людину можуть легко ввести в оману, адже шахраї часто видають себе за лікарів, а фірми-одноденки, які зникають та з’являються кожного дня, — за медичні центри, навіть державні.

Повіривши некоректній рекламі, пацієнти погоджуються викласти останні гроші, сподіваючись на швидке поліпшення здоров’я. Після того, як вони переконалися, що стан здоров’я не тільки не покращився, а часто й погіршився, то знову звертаються до шахраїв із намаганнями отримати допомогу, роз’яснення або повернути витрачені кошти.

У кращому випадку номер телефону «медичного центру» не відповідатиме, а в гіршому — людині запропонують додатково придбати якийсь інший прилад чи пігулки, запевнивши, що бажаний результат вони отримають вже після їх прийому. В такому разі замість вирішення проблеми пацієнт змушений буде втратити ще не одну тисячу гривень.

Пропонуючи громадянам придбати прилади, які не дають лікувального ефекту (про що чудово знають їх продавці) і не дозволяють покращити стан здоров’я, ці особи порушують законодавство України. Відповідно до Закону України «Про рекламу», в рекламі товарів та методів, що не належать до лікарських засобів чи медичної техніки, забороняється посилання на те, що ці товари мають лікувальні властивості, якщо вони не підтверджені у встановленому законодавством порядку.

Людина, яка довірилася шахраям, може втратити гроші та здоров’я, адже, сподіваючись на швидке одужання за допомогою «надсучасної медичної апаратури», хворий, як правило, припиняє прийом препаратів, призначених лікарем. Логіка обманутої людини така: якщо цей апарат такий дорогий, то вже точно допоможе. Однак саме на це й розраховують шахраї.

Скарги надходять з усіх регіонів нашої країни. Звичайно, до рук шахраїв потрапляють найбільш довірливі й обездолені громадяни: люди похилого віку, яким нема до кого звернутися за допомогою. Держлікінспекція МОЗ не може допомогти у пошуку цих шахраїв, адже це не входить до її компетенції, а лише констатує той факт, що зазначені у скаргах прилади не є лікувальними. Розшук злочинців та слідчі дії — функція право­охоронних органів.

Держлікінспекція МОЗ наголошує, що, якщо Ви або Ваші близькі стали жертвами подібних шахраїв, необхідно звернутися до право­охоронних органів із відповідною заявою, оскільки такі дії містять ознаки вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме заволодіння майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) в порядку ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу України.

Фахівці Держлікінспекції МОЗ вважають, що важливим заходом, який може здійснити держава у боротьбі з подібними випадками, є заборона реклами лікарських засобів і виробів медичного призначення у засобах масової інформації, тому цілком підтримують проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров’я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок)» (реєстраційний № 7007 від 21.07.2010 р.), який 21 грудня 2010 р. Верховна Рада України прийняла за основу.

Законопроектом передбачається внесення до ст. 21 Закону України «Про рекламу» положення стосовно заборони реклами лікарських засобів та обмеження реклами виробів медичного призначення і харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, а також чітко визначити, за яких умов можлива така реклама і перелік інформації, яку забороняється або дозволяється наводити у рекламі. Крім того, пропонується визначити, яка інформація та які застереження обов’язково повинні супроводжувати рекламу виробів медичного призначення і харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок.

Також ініціатори проекту закону, народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я запропонували доповнити частину четверту ст. 21 Закону «Про рекламу» положенням, згідно з яким реклама лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації має містити текст попередження такого змісту: «самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», який займає не менше 15% площі (обсягу) всієї реклами.

Як попередити шахрайство

Якщо вас зацікавив будь-який прилад, який пропагується як лікувальний, обов’язково зробіть наступне:

  • по-перше — дізнайтеся, чи зареєстрований лікувальний центр, який пропонує вам відповідні послуги. Тобто необхідно дізнатися номер ліцензії (ліцензія МОЗ України на право здійснення діяльності з медичної практики) даного лікувального центру;
  • по-друге — дізнайтеся, чи зареєстрований пристрій, що рекламується, як медичний виріб. Для цього необхідно надіслати відповідний запит на адресу територіальної інспекції з контролю якості лікарських засобів за місцем проживання. Якщо є доступ до мережі Інтернет, то зробити це можна, відвідавши сайт Держлікінспекції МОЗ, розділ «Державні реєстри»;
  • по-третє — навіть якщо ви дізналися, що лікувальний заклад має відповідну ліцензію та медичний виріб зареєстрований відповідно до українського законо­давства, в будь-якому разі обов’язково зверніться до лікаря за місцем проживання, аби дізнатися, чи допоможе той або інший медичний виріб саме при вашій хворобі і чи не нанесе він шкоди вашому здоров’ю.

Держлікінспекція МОЗ попереджає громадян України: припинення самолікування та своєчасне звернення до лікаря за місцем проживання — єдиний захист від шахраїв!

За матеріалами www.diklz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті