Чи потрібен Держкомпідприємництва бізнесу?

24 січня 2011 р. в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція на тему «Чи потрібен бізнесу Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва?». У заході взяли участь Павло Міхайліді, президент Спілки кризис-менеджерів України, В’ячеслав Биковець, в.о. президента Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Олена Пруднікова, голова Миколаївської обласної фармацевтичної асоціації «ФармРада», та представники інших громадських організацій, що відстоюють інтереси підприємців.

Павло Міхайліді повідомив, що громадські організації, які обстоюють інтереси підприємців, і бізнес-асоціації вирішили звернутися до Президента України з проханням переглянути питання ліквідації Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі — Держкомпідприємництва) і передачі його функцій департаменту Міністерства економіки і торгівлі України. Адже представники бізнесу переконані, що ліквідація Держкомпідприємництва завадить повноцінній взаємодії між підприємцями та владою.

Держкомпідприємництва — спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань розвитку підприємництва. Його завдання — знаходити консенсус між органами влади, підприємцями та місцевими громадами з метою економічного розвитку країни.

П. Міхайліді зазначив, що одним із важливих інструментів для відстоювання представниками бізнесу своїх прав є експертно-апеляційна рада Держкомпідприємництва, яка виконує функції контролю за прийняттям рішень органами ліцензування. Так, у 2009 р. членами ради розглянуто 383 скарги суб’єктів господарювання щодо позбавлення їх ліцензій. За результатами розгляду скарг встановлено, що 213 рішень про позбавлення ліцензій було ухвалено з порушенням норм чинного законодавства. Подібна тенденція збереглася і в 2010 р. — експертно- апеляційна рада виявила, що 57,3% рішень щодо позбавлення підприємців ліцензій прийняті всупереч діючому законодавству.

За словами В’ячеслава Биковця, Держкомпідприємництва займався аналізом впливу регуляторних актів, розроблених різними міністерствами, відокремлюючи ті, які заважали бізнесу розвиватися. Протягом 2010 р. майже 50% законо­проектів не було погоджено цим органом через їх негативний вплив на розвиток бізнесу. У разі якщо такі функції будуть передані департаменту Міністерства економіки і торгівлі України, може виникнути конфлікт інтересів, адже зазначене міністерство теж розробляє регуляторні акти.

Олена Пруднікова підкреслила, що сьогодні в регіонах відбуваються перевірки аптек з боку різних контролюючих органів. Якщо раніше суб’єкт господарювання міг звернутися до Держкомпідприємництва для отримання юридичної допомоги, то наразі він позбавлений такої можливості. Тому при анулюванні ліцензії єдиним шляхом відстоювання своїх прав для підприємців залишається звернення до суду. Головне, на думку О. Пруднікової, — те, що ліквідацію Держкомпідприємництва проведено всупереч законам України «Про регуляторну політику у сфері господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про національ­ну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Президенту України
В.Ф. Януковичу

Представники громадських організацій України звертаються до Вас з приводу ліквідації Держкомпідприємництва та його представництв у регіонах. Як стало відомо, для виконання його функцій планується створення департаменту в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України з покладанням його повноважень на місцеві органи влади. Вважаємо, що позбавлення самостійного та незалежного статусу Держкомпідприємництва як спеціально уповноваженого органу суперечитиме європейському досвіду та вимогам законів України «Про регуляторну політику у сфері господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про національ­ну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні» і призведе до їх невиконання та блокування розвитку підприємництва на місцях.

Покладання функцій спеціально уповноваженого органу, передбачених вищезазначеними законами, на департамент з недостатніми повноваженнями призведе до унеможливлення виконання поставлених завдань, а покладання функцій представництв на місцеві органи влади або їх об’єднання з функціями інших органів позбавить підприємців права на об’єктивний розгляд їх скарг.

Вважаємо, що спеціально уповноважений орган з питань розвитку підприємництва повинен мати незалежний статус та сприяти пошуку балансу інтересів між органами влади, підприємцями та місцевими громадами з метою економічного розвитку регіонів.

Просимо Вас виважено переглянути питання реорганізації Держкомпідприємництва та його представництв, враховуючи, що від його статусу та ефективної співпраці з громадськими організаціями, які представляють інтереси підприємців, залежатиме реалізація державної політики у сфері розвитку підприємництва та як наслідок — економічне зростання, а також добробут населення в регіонах.

З повагою

президент ВГО «Спілка кризис-менеджерів України» П.М. Міхайліді;
в.о. президента Спілки підприємців малих,
середніх і приватизованих підприємств України В.М. Биковець;
голова Миколаївської обласної фармацевтичної асоціації «ФармРада» О.В. Пруднікова;
президент ВГО «Українська федерація професіоналів безпеки» С.Б. Шабовта;
президент Української асоціації бізнес-інкубаторів
та інноваційних центрів Н.Д. Кожевіна;
президент Асоціації роботодавців Львівської області З.М. Бермес;
голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів І.А. Голубаха;
віце-президент Фармацевтичної асоціації України В.В. Дударчук;
голова Комісії по зв’язках з громадськістю та міжнародних зв’язках
Ради Спілки аудиторів України Т.М. Зацерковна;
Президент ВГО «Українська асоціація перевізників» С.Н. Пачесюк;
голова Чернігівської обласної організації підприємців і
роботодавців «Чернігівщина» Б.С. Бойправ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті