Розроблено проект концепції державної програми подолання йодної недостатності

МОЗ України оприлюднило для публічного обговорення проект розпорядження КМУ про схвалення концепції Державної цільової програми запобігання захворюванням, спричиненим йодною недостатністю, на період до 2013 р.

На сьогодні за рівнем проведення йодної профілактики Україна посідає 25-те місце серед країн Європи, внаслідок чого у населення виявляють значну кількість йодозалежних захворювань. Особливо висока частота цієї патології серед вагітних та дітей.

В документі запропоновано 3 варіанти розв’язання вказаної проблеми.

Перший варіант полягає у попередженні йодного дефіциту виключно серед дітей шкільного віку та вагітних шляхом забезпечення їх відповідними препаратами (антиструмін, йодид калію, полівітаміни з добавкою йоду, мінеральні комплекси, що містять йод, таблетки з йодованими водоростями тощо). Було зазначено, що цей варіант не забезпечує стабільного надходження йоду в організм дитини та вагітної, є дорогим, залежить від регулярного додаткового фінансування, покладеного на місцеві бюджети, та не охоплює усіх дітей та вагітних.

Другий варіант розв’язання проблеми передбачає проведення заходів лише в ендемічних регіонах, що, враховуючи значні міграційні процеси, не дозволяє вирішувати існуючу проблему на усій території України.

Третій варіант розв’язання проблеми, який розробники вважають оптимальним, полягає в йодуванні кухонної солі, що на сьогодні є найдешевшим методом профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю. Загальне йодування солі рекомендоване ВООЗ, Міжнародною радою з контролю за йододефіцитними захворюваннями (ICCIDD) і Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ як універсальний, безпечний, швидкий та економічно ефективний метод для стійкої, довготривалої ліквідації йододефіцитних захворювань серед населення. Йодована сіль реалізується у всіх європейських країнах, у половині з них — добровільно. Більшість законів вимагають доступності йодованої солі, але не обов’язкового її споживання. У країнах, де йодний дефіцит визнаний важливою проблемою охорони здоров’я, прийнято закон про обов’язкове йодування всієї харчової солі. Такі закони діють в більше ніж 70 країнах світу.

Застосування йодовмісних препаратів в умовах масової йодної профілактики харчовою йодованою сіллю може бути рекомендоване тільки для окремих груп населення з підвищеною потребою в цьому хімічному елементі (вагітні та жінки, що годують грудьми). Повністю з текстом проекту концепції Державної програми можна ознайомитися на сайті www.moz.gov.ua

За матеріалами
www.moz.gov.ua; www.dslz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті