Президентові АМН України академіку О.Ф. Возіанову — 70!

Олександр Федорович Возіанов — президент Академії медичних наук України, академік Національної академії наук України та АМН України, доктор медичних наук, професор, видатний український вчений-медик, хірург, один з лідерів європейської та світової урології.

Олександр Федорович Возіанов

О.Ф. Возіанов народився 2 жовтня 1938 р. у Мелітополі Запорізької області. У 1962 р. закінчив Київський медичний інститут, після чого до 1966 р. служив хірургом Північного флоту СРСР. З 1968 р. він працює на кафедрі урології Київського медичного інституту (зараз Національний медичний університет) імені академіка О.О. Богомольця, де пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри. У 1970 р. захистив кандидатську, а у 1978 р. — докторську дисертацію. Професор з 1980 р.

З 1987 р. О.Ф. Возіанов очолює Інститут урології і нефрології (зараз Інститут урології АМН України).

Наукові розробки О.Ф. Возіанова становлять вагомий внесок у фундаментальну та прикладну медицину. Головним напрямком його наукової діяльності є розробка функціональних методів діагностики та хірургічного лікування основних урологічних захворювань. Загальне визнання набули його роботи з проблем пухлин передміхурової залози. Ним вперше розроблена класифікація передпухлинних станів і раку передміхурової залози та сечового міхура, розроблена оригінальна методика операції й запропоновано спеціальний інструментарій при вилученні доброякісної пухлини передміхурової залози, вперше в країні широко впроваджена радикальна операція при злоякісних пухлинах передміхурової залози.

За ці дослідження йому було присуджено у 1983 р. Державну премію України в галузі науки і техніки. О.Ф. Возіановим заснована перша в  Україні лабораторія термодіагностики, відкрито перше відділення екстракорпорального дроблення каменів нирок. Велике значення мають дослідження О.Ф. Возіанова з вивчення клітинних і молекулярних механізмів розвитку раку сечового міхура і впливу на цей процес радіаційного забруднення середовища після аварії на ЧАЕС.

Відомий у всьому світі як блискучий хірург-уролог, О.Ф. Возіанов своїми руками врятував життя десяткам тисяч хворих.

Результати своїх досліджень О.Ф. Возіанов опублікував більш ніж у 600 наукових працях, у їх числі 45 монографій та 15 винаходів.

Неодноразово відвідував з програмними виступами різні країни світу, беручи участь у найбільш значимих наукових форумах урологів і нефрологів в Європі та Америці.

О.Ф. Возіанов створив велику школу урологів, підготувавши понад 40 докторів і кандидатів наук. Багато хто з його учнів є професорами та керівниками наукових закладів.

О.Ф. Возіанов — визначний організатор науки. Він є одним з фундаторів Академії медичних наук України, був призначений президентом-організатором Академії, провів велику роботу по її створенню у 1993 р. і обраний її першим президентом.

Створення академії було важливим етапом у розвитку вітчизняної медичної науки. До її складу увійшли провідні наукові заклади, які представляють різні галузі медицини. В  них працюють знані в нашій країні і за кордоном вчені, якими створені великі наукові школи й нові наукові напрями в теоретичній, профілактичній і клінічній медицині. За роки, що минули від дня заснування, в академії активно проводились фундаментальні і прикладні дослідження, присвячені вирішенню найактуальніших проблем сучасної медицини, розроблялись і впроваджувались у практику нові методи профілактики, діагностики і лікування найбільш поширених захворювань людини.

Під керівництвом академіка О.Ф. Возіанова АМН України стала авторитетною науковою установою, широко відомою за межами нашої країни. У 2007 р. Олександра Федоровича було переобрано президентом АМН України на наступний термін. Як президент АМН України О.Ф. Возіанов є куратором ряду важливих державних медико-соціальних програм, що спрямовані на покращання здоров’я населення України.

Заслуги О.Ф. Возіанова у розвитку медичної науки широко визнані в Україні та за кордоном. Він обраний академіком НАН України і АМН України, головою Української урологічної асоціації, є постійним членом Міжнародної, Європейської та Американської урологічних асоціацій, дійсним членом Нью-Йоркської академії наук, Російської академії медичних наук, Академії наук Бразилії, Польської медичної академії, Академії медичних наук Республіки Біларусь, почесним членом Експертної ради Міжнародного біографічного центру (Кембрідж, Великобританія). У 1996 р. Міжнародний біографічний центр та Американський біографічний інститут визнали О.Ф. Возіанова одним з 500 найбільш впливових та визначних вчених світу, а у 1997 р. цими ж установами його було визнано Людиною року.

У 2005 р. Американський біографічний інститут визнав його одним з найбільш видатних вчених світу.

Наукова, лікувальна та громадська діяльність О.Ф. Возіанова відзначена високими державними нагородами, серед яких:

  • орден Дружби народів (1986);
  • орден «За заслуги» III ступеня (1996 р.);
  • орден Ярослава Мудрого ІІ ступеня (1998 р.);
  • Золота зірка Героя України з орденом Держави (2000 р.);
  • Почесна грамота Верховної Ради України (2003 р.).

Йому присвоєно почесні звання:

  • заслужений діяч науки (1986 р.);
  • лауреат премії ім. Вернадського НАН України (2000 р.);
  • двічі лауреат Державної премії України (1983, 2001 р.).
  • Академік О.Ф. Возіанов відзначений іноземними нагородами:
  • орденом Італійської республіки «За заслуги» (1999 р.);
  • нагородою США — Американським орденом відзнаки (2001 р.);
  • медаллю Папи Римського Іоанна Павла II — за створення Академії медичних наук України (2001 р.);
  • нагородою Греції — орденом «Гіппократа» (2003 р.);
  • американською «Золотою Медаллю» за внесок у світову та українську медицину, хірургію та урологію (2007 р.);
  • Золотою відзнакою Європейської асоціації урологів (2008 р.).
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті