Позиція Американської Торговельної Палати

На  сторінках «Щотижневика АПТЕКА» наші читачі можуть висловити свою позицію щодо діючих нормативних актів та пропозиції стосовно покращення нормативної бази нашої держави.

Американська торговельна палата в УкраїніАмериканська торговельна палата в Україні (далі — Палата) є однією з найактивніших та найвпливовіших громадських організацій у нашій країні. Одним з головних її завдань є представництво інтересів іноземних та вітчизняних інвесторів, які працюють в Україні, а також сприяння появі на нашому ринку нових.

Серед членів Палати компанії з Північної Америки, Європи, Азії, Російської Федерації, України тощо, які є лідерами у відповідних сферах господарської діяльності. Протягом 16 років Палата проводить активну роботу щодо налагодження співпраці з українською владою з метою покращення бізнес-середовища, залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в українську економіку, що активно розвивається.

Серед багатьох комітетів, котрі працюють при Палаті, один з найактивніших і впливовіших — Комітет з питань охорони здоров’я, членами якого є представники більш ніж 60 українських та іноземних компаній, що працюють у галузі охорони здоров’я, фармацевтики, медичних послуг та інших суміжних сферах. Продовжуючи свою роботу по гармонізації українського законодавства відповідно до світових стандартів та норм СОТ, зокрема торкаючись питання операцій з експорту та імпорту фармацевтичної продукції, її прозорого оподаткування, комітет веде продуктивний діалог із відповідними державними структурами.

Представники комітету неодноразово відзначали, що необґрунтоване завищення податкових тарифів (у 2–3 рази) на  незареєстрованні лікарські засоби, які ввозяться в Україну для проведення клінічних випробувань, негативно впливає на інвестиційну привабливість нашої країни.

Згідно з міжнародною практикою, лікарські засоби, призначені для клінічних випробувань, не можуть бути оподатковані, оскільки не є комерційним продуктом. Багато американських дослідницьких компаній-розробників не розглядають Україну як перспективного партнера саме через оподаткування препаратів, призначених для клінічних випробувань.

Інше питання стосується проблеми захисту прав інтелектуальної власності. Більшість учасників ринку, що ризикують проводити клінічні випробування препаратів на території України, в умовах неоднозначного трактування законодавчих актів та практики затримки державними органами процедури видачі українського підтвердження сертифікатів відповідності стандартам Належної виробничої практики (Good Manufacturing Practice — GMP), змушені відстоювати свої права у судовому порядку.

У підсумку, зваживши як на  негативні сторони, наприклад, втрата надходжень до бюджету, так і позитивні — збільшення інвестицій у економіку держави, Палатою було повторно направлено листи з пропозиціями щодо можливих способів врегулювання суперечностей, які викликає імплементація норм постанови КМУ від 14.09.2005 р. № 902. Отримані відповіді ще обговорюються на засіданнях комітету Палати, проте вже зараз можна відзначити позитивні зрушення у бачені урядом та відповідними органами ситуації, що склалася.

Так питання обкладення податком незареєстрованих лікарських засобів, що ввозяться на територію країни для проведення клінічних випробувань, буде винесене на  обговорення при опрацюванні проекту Митного кодексу України. Також у листі не заперечується, що певні норми законодавства не збігаються із взятими Україною зобов’язаннями по договору СОТ. Комітет продовжує плідний діалог з урядом з позицій захисту прав виробників лікарських засобів.

Ми також підтверджуємо готовність до продовження спільної роботи з різними урядовими структурами України, яку ведемо вже протягом багатьох років. Більш детальну інформацію щодо діяльності Палати можна дізнатися на нашому офіційному сайті www.chamber.ua. n

Хорхе Зукоскі,
президент Американської торговельної палати в Україні

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті