Президент критично оцінює останні рішення уряду в фармацевтичній сфері – відтак вирішив припинити дію відповідних постанов Кабміну

Уряд має вжити усіх необхідних заходів для стабілізації фармацевтичного ринку України — Глава держави критично оцінює останні рішення уряду в цій сфері та змушений припинити дію відповідних постанов.

У листі до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Президент України Віктор Ющенко відзначив, що сьогодні ситуація на національному фармацевтичному ринку «викликає надзвичайну стурбованість». Відтак він змушений зупинити дію постанов Кабінету Міністрів від 10 вересня «Про ліквідацію Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення» та «Питання здійснення державного контролю якості лікарських засобів», від 17 жовтня «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та від 19 листопада «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. №837 і від 17 жовтня 2008 р. №955».

На переконання Президента, зазначені рішення уряду були прийняті без широкого громадського обговорення та залучення основних учасників цього ринку — і призвели до скорочення загальної номенклатури лікарських засобів в аптеках, зменшення частки доступних за ціною препаратів, виникнення соціального напруження у суспільстві.

«Запропоновані заходи є спробою перекласти відповідальність за економічно необґрунтовані рішення на операторів фармацевтичного ринку», — відзначає Президент. На його переконання, така політика уряду може зумовити доведення до банкрутства більшості підприємств цього сектору та його монополізацію. Тим не менше, констатував В.Ющенко, жодного рішення щодо захисту соціально вразливих верств населення наразі не прийнято.

«Подальше ігнорування урядом реальних проблем фармацевтичної галузі призведе до падіння обсягів вітчизняного виробництва лікарських засобів, переходу до «тіньових» схем розрахунків за імпортні препарати, розбалансування та розвалу галузі, формування дефіциту лікарських засобів, погіршення стану здоров’я населення та загострення соціальних проблем», — наголошує Глава держави.

Враховуючи ці фактори, Президент очікує від керівника уряду невідкладного проведення консультацій з представниками фармацевтичної галузі та підписання меморандуму з урахуванням досягнутих домовленостей, а також перегляду зазначених нормативно-правових актів і прийняття рішень, необхідних для стабілізації ситуації у фармацевтичному секторі.

Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті