Дана оцінка позаплановій вакцинації проти кору та краснухи в Україні

Тема доцільності проведення додаткової імунізації населення України віком від 16 до 29 років проти кору та краснухи неодноразово піднімалася на  шпальтах нашого видання. Для того щоб нарешті остаточно відповісти на всі питання, пов’язані з цією проблемою, 3 лютого 2009 р. у Києві відбулася науково-практична конференція на тему «Актуальні питання щодо проведення додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні». Учасниками наукового заходу стали головні спеціалісти усіх регіонів України та широке коло експертів-медиків міжнародного рівня з Європи та Америки.

4 лютого у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася прес-конференція, на якій заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець, директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Раїса Моісеєнко, начальник юридичного управління МОЗ України Владислава Бронова та директор ДП «Центр імунобіологічних препаратів» Ганна Моісеєва поінформували журналістів про результати науково-практичної конференції та відповіли на  їх запитання.

Василь ЛазоришинецьВідкриваючи прес-конференцію, заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець зазначив, що результатом науково-практичної конференції стала резолюція, яка дає відповіді суспільству і рекомендації уряду щодо вирішення подальшої долі безкоштовної імунізації в Україні. Адже керівництво держави має визначитися щодо необхідності вакцинації як складової національної безпеки або відмовитися від її проведення.

Заступник міністра оприлюднив рішення, які було сформовано в результаті роботи науково-практичної конференції. Зокрема, її учасниками було зазначено, що в Україні залишаються групи населення, вразливі до кору та краснухи, що несе загрозу виникнення спалахів цих захворювань.

Тому, на думку учасників конференції, в Україні є необхідність ліквідації краснухи та кору шляхом проведення позапланової додаткової імунізації згідно з чинним законодавством та міжнародними зобов’язаннями, які Україна взяла на себе ще в 2005 р., підтримавши резолюцію 55-ї сесії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з метою здійснити до 2010 р. елімінацію кору, краснухи та попередження вродженої краснушної інфекції.

Зокрема, в резолюції учасники науково-практичної конференції зазначили наступне.

Дана оцінка позаплановій вакцинації проти кору та краснухи в Україні

ВРАХОВУЮЧИ:

  • економічну та політичну нестабільність в країні, при якій питання проведення щеплень використовуються як інструмент політизації ситуації;

  • низький рівень готовності суспільства та громадськості до додаткової імунізації, що підтверджено соціологічним дослідженням, проведеним у 2008 р.;

  • фінансову кризу, що охопила у тому числі і медичну галузь;

  • неможливість, з одного боку, в  існуючих умовах залучити бюджетні кошти для здійснення заходів щодо посиленої інформаційної підтримки та проведення додаткової імунізації; а з іншого — термін придатності наданої для додаткової імунізації вакцини проти кору та краснухи обмежений вереснем 2009 р.,

ВИЗНАТИ, що протягом 2009 р. немає можливості досягти індикативний показник 95% охоплення цільової групи вакцинацією проти кору та краснухи.

У зв’язку із цим пропонувати МОЗ України ЗВЕРНУТИСЯ:

  • до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України з метою доведення до відома рішення цієї конференції щодо неможливості завершення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи у 2009 р. через недостатню готовність суспільства до додаткової імунізації;

  • до ВООЗ та Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) щодо неможливості використання в Україні протягом 2009 р. вакцини проти кору та краснухи, яку було надано у якості гуманітарної допомоги;

  • до ВООЗ щодо додаткового вивчення ситуації з кором та краснухою в Україні (підвищення захворюваності на ці інфекції прогнозується у 2010–2011 рр.) з наданням пропозицій щодо розробки подальшої тактики елімінації кору та краснухи в країні;

  • до фахівців АМН України щодо їх участі у подальшій розробці тактики елімінації кору та краснухи;

  • до виробника вакцини проти кору та краснухи з пропозицією зареєструвати її в  установленому порядку;

  • до медичної спільноти з проханням забезпечити широку інформаційну підтримку заходів, спрямованих на формування прихильності населення до імунізації;

  • до політиків, медичної громадськості, представників засобів масової інформації у своїх зверненнях використовувати матеріали щодо імунопрофілактики, які не суперечать національній безпеці та принципам доказової медицини (повний текст резолюції на сайті www.apteka.ua).

В. Лазоришинець зазначив, що, на його думку, проведення позапланової вакцинації в  Україні було необхідне, оскільки завданням мінімум було запобігти спалахам кору і краснухи у десятків тисяч людей. Завдання максимум — елімінація цих хвороб, як це було зроблено з поліоміелітом шляхом планової імунізації. Це десятки, а може й сотні збережених життів протягом наступних 3–4 років.

Необхідність позапланової імунізації проти кору та краснухи в Україні була доведена за науковим аналізом поважних у всьому світі міжнародних організацій (ВООЗ, CDC — Centers for Disease Control and Prevention).

Що стосується смерті підлітка з Краматорська, то експерти МОЗ за результатами патолого-анатомічної експертизи стверджують, що імунізація не була причиною його смерті. Якість вакцини, що застосовувалася, доведена незалежними міжнародними лабораторіями («Щотижевик АПТЕКА» № 22 (643) від 02.06.2008 р.). Учасники науково-практичної конференції підтвердили висновки експертів про якість вакцини проти кору і краснухи, що застосовувалася при додатковій імунізації, і наполягають: смерть підлітка в  Краматорську, що співпала з періодом імунізації, не має причинно-наслідкового зв’язку із проведеним щепленням.

Ганна МоісеєваГанна Моісеєва підтвердила, що дії з визначення якості вакцини проти кору та краснухи, яка використовувалася для додаткової імунізації в нашій країні і зокрема в Краматорську, були адекватними, і вакцина визнана якісною.

Це було також підтверджено французькою незалежною лабораторією.

Владислава БроноваВладислава Бронова теж дала цьому юридичну оцінку і підтвердила, що вакцина, яка була застосована при додатковій імунізації, використовувалася правомірно. Також було зауважено, що час від часу з’являється недостовірна інформація навколо цього випадку.

Міністерство охорони здоров’я буде вживати заходів щодо осіб, які розповсюджують недостовірну інформацію, в установленому законодавством порядку.

Часто виникають запитання стосовно інструкції з застосування вакцини, зокрема, чи відповідала вона інструкції виробника. Встановлено, що інструкція не була дослівним перекладом, але вона містила вичерпну та достовірну інформацію, яка має бути зазначена згідно з чинним законодавством в інструкціях із застосування лікарських засобів.

МОЗ України проаналізовано нормативну і законодавчу базу, що стосується питань вакцинації і профілактики, і з урахуванням недоліків проведеної кампанії додаткової вакцинації розроблено ряд заходів для удосконалення нормативно-правової бази щодо урегулювання взаємовідносин лікаря і пацієнта, передбачивши в разі потреби страхувальні компенсації для пацієнта при виникненні ускладнень внаслідок проведеної імунізації.

Заступник міністра В. Лазоришинець також відповів на такі запитання журналістів:

— Чи буде продовжуватися за планом вакцинація?

В.Л.: Медична спільнота буде рекомендувати владі проводити подальшу вакцинацію з метою елімінації кору та краснухи.

— Чи буде вакцинація здійснюватися тією самою вакциною?

В.Л.: Ні. Це пов’язано з тим, що сьогодні існує занадто велика недовіра суспільства до вакцинації, а без певного охоплення населення щепленням (для попередження спалахів епідемії потрібно вакцинувати 95% цільової групи) вакцинація не має сенсу. Строк придатності гуманітарної вакцини закінчується у вересні 2009 р. і, враховуючи недовіру населення, великий період та матеріальні витрати, які необхідні для проведення роз’яснювальної роботи, неможливо до кінця цього строку придатності вакцинувати таку кількість людей.

— Чи були допущені помилки під час підготовки до позапланової вакцинації?

В.Л.: Так. Це організаційні питання, відсутність необхідної роз’яснювальної інформації для батьків, медиків, ЗМІ. Разом з тим, і сьогодні МОЗ переконане, що рішення про проведення позапланової імунізації проти кору та краснухи було ухвалено правильно.

— Чи можемо ми розраховувати в  подальшому на благодійну допомогу від міжнародних організацій охорони здоров’я, чи тепер ми будемо купувати нову вакцину за свої кошти і чи не підривається довіра до нас міжнародних організацій?

В.Л.: Довіра міжнародних організацій, звісно, зменшується. Адже ми отримали якісну вакцину, яку могли застосувати для мільйонів наших громадян, і не використали цю можливість. Нас попередили, що фінансової підтримки з цього приводу ми можемо вже не очікувати, тому що є близько 30 країн, котрі потребують допомоги більше, ніж Україна. Але світові організації обіцяють і надалі допомагати Україні в науковій і дослідницькій роботі.

— Коли треба очікувати епідемії кору та краснухи? Чи встигнемо ми їм запобігти?

В.Л.: Вже у 2010 р. слід очікувати значного збільшення кількості захворювань на  кір і краснуху серед дорослого населення. Ми докладемо максимум зусиль, щоб не допустити поширеності цих хвороб, але є ймовірність того, що не встигнемо цього зробити. Тоді моральну відповідальність доведеться нести тим людям, які розгорнули в Україні антивакцинальну кампанію. Крім того, нам відомий позитивний досвід деяких країн, коли вони досягали успіху, розпочинаючи імунізацію на початку епідемії і навіть на її піку.

Прим. ред. Проблеми, які виникли під час проведення позапланової вакцинації проти кору та краснухи, наочно продемонстрували слабкі місця в організації охорони здоров’я України. Це, на нашу думку, насамперед недостатня узгодженість української законодавчої бази зі світовими стандартами контролю за обігом та використанням лікарських засобів, недосконалість системи урегулювання відносин між пацієнтами та лікарями, відсутність ефективної системи інформування населення з медичних питань.

Висновки, які були зроблені науковцями, і ті заходи, які планує МОЗ України провести найближчим часом, дають надію, що Україна займе гідне місце у світовій медичній спільноті.

Олег Іванченко,
фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті