Купуйте українське!

Відповідно до Конституції України в порядку законодавчої ініціативи депутати з фракції «Блок Юлії Тимошенко», Партії регіонів та Комуністичної партії України 2 грудня 2008 р. внесли на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості». Вперше Верховна Рада України ухвалила цей законопроект 18 грудня 2008 р., але Президент України за зверненням Міністерства фінансів, Міністерства юстиції та Державної митної служби відповідно до Конституції застосував до нього право вето. Як зазначалося у зверненні, прийнятий закон порушує низку актів вищої законодавчої сили та міжнародних зобов’язань України.

Другим голосуванням 15 січня 2009 р. Верховна Рада України подолала президентське вето. «За» проголосували 377 з 444 народних депутатів, зареєстрованих у залі. Президент відповідно до Конституції підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості» за № 694.

Цікавим є п. 2 Прикінцевих положень закону, що зобов’язує до 1 січня 2011 р. проводити закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти у вітчизняних виробників цих товарів, робіт і послуг, крім товарів, які не виробляються в Україні. 4 лютого Президент звернувся до Конституційного Суду України з поданням щодо неконституційності окремих положень цього закону. Серед підстав для подання, зокрема, зазначено такі:

– надання товарам національного походження більш сприятливого режиму (шляхом здійснення лише їх закупівлі за державні кошти) не спрямовано на захист економічної конкуренції, а відтак не відповідає нормам Конституції та міжнародним актам, учасником яких є Україна;

– норма закону щодо набуття ним чинності з 1 січня 2009 р. не відповідає Конституції (закон набуває чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування). Відтак, зазначене положення є наданням цьому закону зворотної дії, чим порушено також положення Конституції (закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи). Усупереч наведеному датою набуття чинності закону визначено 1 січня 2009 р., а опублікований він лише 3 лютого 2009 р.

Станом на 12.02.2009 р. конституційне подання знаходиться на опрацюванні Секретаріату­ Конституційного Суду України.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
?

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті