Новий проект постанови КМУ щодо ціноутворення на лікарські засоби

Новий проект щодо ціноутворення на лікарські засоби20 березня на офіційному сайті МОЗ України (www.moz.gov.ua) ? було оприлюднено проект постанови КМУ «Деякі питання ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення». Як зазначено в повідомленні, проект розроблено з метою недопущення відсутності лікарських засобів в аптечній мережі та закладах охорони здоров’я, забезпечення економічної доступності лікарських засобів для населення України.

Крім того, підкреслено, що редакцію цього проекту постанови було опрацьовано та узгоджено на неодноразових засіданнях з питань удосконалення механізмів державного регулювання граничних торговельних надбавок на лікарські засоби і вироби медичного призначення за участю представників МОЗ України, Держлікінспекції, вітчизняних виробників фармацевтичної продукції, дистриб’юторів лікарських засобів, аптечної спільноти та громадських організацій.

Проектом постанови передбачається встановити граничні надбавки на лікарські засоби на рівні не вище 12% оптово-відпускної ціни та 25% закупівельної ціни при продажу через аптечну мережу.

Також пропонується встановити 10% оптово-відпускної ціни для придбання державними та комунальними закладами охорони здоров’я та 15% до закупівельної ціни для придбання лікарських засобів безоплатно або на пільгових умовах в аптечних закладах. Передбачається звільнити від відповідного регулювання ціни на вітчизняні лікарські засоби вартістю до 12 грн. за упаковку.

Крім того, запропоновано не запроваджувати обмеження оптово-відпускної та закупівельної ціни на наркотичні засоби, психотропні речовини та медичні гази, що закуповуються державними та комунальними закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти.

Проект постанови КМУ пропонує до затвердження Перелік лікарських засобів, що підлягають державному регулюванню, та Порядок формування цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Перелік містить 186 лікарських засобів за міжнародною непатентованою або загальноприйнятою назвою діючої речовини із зазначенням коду АТС-класифікації.

У запропонованому Порядку формування цін встановлені формули, за якими визначається ціна одиниці імпортованого товару, закупівельна та роздрібна ціна на одиницю товару для його подальшого продажу через аптечну мережу.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті