Постанова КМУ від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 25 березня 2009 р. № 333

«Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються:

Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення;

Порядок формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Дію пункту 11 зупинено до 31 грудня 2017 р. на підставі постанови КМУ від 27.09.2017 р. № 718

11. Заклади охорони здоров’я державної та комунальної форми власності, що частково або повністю фінансуються з державного та місцевих бюджетів (у тому числі мають укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій), а також місцеві державні адміністрації (військові адміністрації) та їх структурні підрозділи здійснюють закупівлі лікарських засобів, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого цією постановою.

11. За наявності бюджетних асигнувань, що залишаються після визначення повного обсягу потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку основних лікарських засобів, замовники можуть також здійснювати закупівлі лікарських засобів, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та не включені до зазначеного Національного переліку. При цьому закупівля лікарських засобів здійснюється за принципом максимальної економії та ефективності із застосуванням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

11. Лікарські засоби, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого цією постановою, підлягають закупівлі закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.З 1 вересня 2017 р. лікарські засоби, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого цією постановою, підлягають закупівлі закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

Обсяги потреби в закупівлі лікарських засобів визначаються за видами медичної допомоги в порядку, встановленому Міністерством охорони здоров’я.Обсяги потреби в закупівлі лікарських засобів визначаються за видами медичної допомоги в порядку, встановленому Міністерством охорони здоров’я.

За умови задоволення в повному обсязі потреби в лікарських засобах, зареєстрованих в Україні в установленому законом порядку та включених до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого цією постановою, замовники можуть закуповувати лікарські засоби, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та не включені до зазначеного Національного переліку. При цьому перевага надається лікарським засобам, включеним до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. 

З 1 січня 2018 р. за умови задоволення в повному обсязі потреби в лікарських засобах, зареєстрованих в Україні в установленому законом порядку та включених до Національного переліку, затвердженого цією постановою, замовники можуть закуповувати лікарські засоби, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та не включені до зазначеного Національного переліку. При цьому перевага надається лікарським засобам, включеним до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. 

За умови задоволення повного обсягу потреби у лікарських засобах, включених до Національного переліку основних лікарських засобів, що підтверджується відповідними розрахунками, заклади охорони здоров’я можуть здійснювати закупівлі лікарських засобів, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та не включені до зазначеного Національного переліку, якщо їх діючі речовини (або їх комбінації) включені до стандартів медичної допомоги або клінічних протоколів, затверджених Міністерством охорони здоров’я.

12. Вимоги цієї постанови не поширюються на закупівлю лікарських засобів, що виготовляються в аптеках, та лікарських засобів, що підлягають закупівлі відповідно до угод, що укладаються Міністерством охорони здоров’я із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі.

(Дію абзацу першого пункту 12 зупинено до 31 грудня 2021 р. в частині проведення державної оцінки медичних технологій згідно з Постановою КМУ выд 27.01.2021 р. № 61)

12. Вимоги цієї постанови не поширюються на закупівлю:

лікарських засобів, що виготовляються в аптеках;

лікарських засобів, що підлягають закупівлі відповідно до угод, що укладаються Міністерством охорони здоров’я із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі;

лікарських засобів, що підлягають закупівлі державним підприємством «Медичні закупівлі України» як одержувачем бюджетних коштів для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я;

лікарських засобів, що підлягають закупівлі місцевими державними адміністраціями (військовими адміністраціями) та їх структурними підрозділами для виконання заходів регіональних цільових програм, затверджених в установленому порядку, та щодо яких проведено державну оцінку медичних технологій, що включала первинну та фахову експертизи, беручи до уваги рекомендації, зазначені у висновку уповноваженого органу з державної оцінки медичних технологій;

лікарських засобів, що підлягають закупівлі відповідно до договорів керованого доступу;

вакцин проти грипу та гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, дозволених до застосування в Україні.

12. Вимоги цієї постанови не поширюються на закупівлю лікарських засобів, що виготовляються в аптеках, лікарських засобів, що підлягають закупівлі відповідно до угод, що укладаються Міністерством охорони здоров’я із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі, лікарських засобів і виробів медичного призначення, що підлягають закупівлі державним підприємством «Медичні закупівлі України» як одержувачем бюджетних коштів для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я. Вимоги цієї постанови також не поширюються на закупівлю лікарських засобів, що підлягають закупівлі структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій для виконання заходів регіональних цільових програм, затверджених в установленому порядку, та щодо яких проведено державну оцінку медичних технологій.оцінку медичних технологій у порядку, встановленому Міністерством охорони здоров’я.

Вимоги цієї постанови не поширюються на закупівлю вакцин проти грипу та гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, дозволених до застосування в Україні.

Вимоги цієї постанови до 1 січня 2020 р.до 1 січня 2019 р. не поширюються на пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну, що реалізується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2014 р. № 73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 25, ст. 756).

Вимоги цієї постанови не поширюються на закупівлю лікарських засобів для лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, що включені до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 224 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 26, ст. 971; 2020 р., № 33, ст. 1113, № 60, ст. 1903), і переліку товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України» (Офіційний вісник України, 2020 р., № 31, ст. 1074, ст. 1077, № 42, ст. 1361), та до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19), затвердженого Міністерством охорони здоров’я.

Вимоги цієї постанови не поширюються на закупівлю лікарських засобів, що підлягають закупівлі відповідно до договорів керованого доступу.

13. Процедури закупівлі лікарських засобів, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та внесені до Державного реєстру лікарських засобів України, розпочаті замовниками до 1 вересня 2017 р., завершуються відповідно до порядку та вимог, що діяли до зазначеної дати.

2. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» зміни, що додаються.

3. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

Прем’єр міністр України Ю. Тимошенко

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 25 березня 2009 р. № 333

(в редакції постанови Кабінету Міністрів України

від 29.12.2021 р. № 1431)

(в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2017 р. № 1081)

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕРЕЛІК
основних лікарських засобів і виробів медичного призначення

Клас, група, підгрупа, міжнародна непатентована назва (МНН) українською та англійською мовами Форма випуску, доза лікарського засобу
I. Анестетики
1. Засоби для загальної анестезії та кисень
Інгаляційні лікарські засоби
Галотан (Halothane) рідина для інгаляцій
Ізофлуран (Isoflurane) рідина для інгаляцій
Азоту закис (Nitrous oxide) газ
Кисень (Oxygen) газ
Севофлуран (Sevoflurane) рідина для інгаляцій
Ін’єкційні лікарські засоби
Кетамін (Ketamine) ін’єкції: 50 мг/мл по 2 мл; по 10 мл
Пропофол (Propofol) ін’єкції: 10 мг/мл; 20 мг/мл
Тіопентал (Thiopental)
(може бути використаний як альтернатива пропофолу)
ін’єкції: 0,5 г; 1 г
2. Місцеві анестетики
Бупівакаїн (Bupivacaine) ін’єкції: 5 мг/мл по 4 мл; по 5 мл; по 10 мл; по 20 мл
ін’єкції: 2,5 мг/мл по 20 мл; по 200 мл
розчин для спінальної анестезії: 0,5% (гідрохлорид) по 4 мл в ампулах
Лідокаїн (Lidocaine) ін’єкції: 1%; 2% (гідрохлорид)
розчин для спінальної анестезії: 5% (гідрохлорид) по 2 мл в ампулах
Лідокаїн + Епінефрин (Адреналін) (Lidocaine + Epinephrine (Adrenaline) стоматологічний картридж (ампула): 2 % (гідрохлорид) + епінефрин 1:80000
ін’єкції: 1%; 2% (гідрохлорид або сульфат) + епінефрин (адреналін) 1:200000 у флаконі
Додатковий перелік
Ефедрин (Ephedrine)* ін’єкції: 30 мг (гідрохлорид)/мл по 1 мл в ампулах
Передопераційні та седативні засоби для короткочасних процедур
Атропін (Atropine) ін’єкції: 1 мг (сульфат) по 1 мл в ампулах
Мідазолам (Midazolam) ін’єкції: 1 мг/мл; 5 мг/мл
розчин для перорального застосування: 2 мг/мл [д]
таблетки: 7,5 мг; 15 мг
Діазепам (Diazepam)
(може бути використаний як альтернатива мідазоламу)
ін’єкції: 5 мг/мл
таблетки: 5 мг; 10 мг
Морфін (Morphine) ін’єкції: 10 мг/мл; 20 мг/мл (сульфат або гідрохлорид) в ампулах
II. Лікарські засоби для лікування болю та надання паліативної допомоги
1. Ненаркотичні анальгетики та нестероїдні протизапальні лікарські засоби
Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalicylic acid) супозиторії: 50 мг — 150 мг
таблетки: 100 мг — 500 мг
порошок для розчину для ін’єкцій: 1 г
таблетки кишковорозчинні: 75 мг — 300 мг
Ібупрофен (Ibuprofen) розчин або суспензія для перорального застосування: 200 мг/5 мл
розчин для інфузій: 4 мг/мл по 100 мл
тверда пероральна лікарська форма: 200 мг; 400 мг; 600 мг
таблетки пролонгованої дії, вкриті плівковою оболонкою: 800 мг
капсули пролонгованої дії: 300 мг
капсули жувальні м’які: 100 мг
суспензія оральна: 100 мг/5 мл; 200 мг/10 мл
гранули шипучі: 600 мг
Парацетамол (Paracetamol)* розчин для перорального застосування: 30 мг/мл; 120 мг/5 мл; 125 мг/5 мл
супозиторії: 80 мг; 100 мг; 150 мг
тверда пероральна лікарська форма: 100 мг — 500 мг
розчин для інфузій: 10 мг/мл
2. Опіоїдні анальгетики
Кодеїн (Codeine) таблетки: 30 мг (фосфат)
Морфін (Morphine) гранули (з повільним вивільненням): 20 мг — 200 мг (у вигляді морфіну сульфату)
ін’єкції: 10 мг/мл; 20 мг/мл (у вигляді морфіну гідрохлориду або морфіну сульфату) в ампулах
розчин для перорального застосування: 10 мг (у вигляді морфіну гідрохлориду або морфіну сульфату)/5 мл
таблетки (пролонгованого вивільнення): 10 мг — 200 мг (у вигляді морфіну гідрохлориду або морфіну сульфату)
таблетки: 5 мг; 10 мг (у вигляді морфіну гідрохлориду або морфіну сульфату)
Гідроморфон (Hydromorphone) (може бути використаний як альтернатива морфіну)
Оксикодон (Oxycodone) (може бути використаний як альтернатива морфіну) таблетки: 10 мг; 20 мг; 40 мг; 80 мг
ін’єкції: 10 мг/мл; 50 мг/мл
таблетки, вкриті плівковою облонкою, пролонгованої дії: 10 мг; 20 мг; 40 мг; 80 мг
Фентаніл (Fentanyl)* трансдермальний пластир: 12 мкг/год; 25 мкг/год; 50 мкг/год; 75 мкг/год; 100 мкг/год
розчин для ін’єкцій: 0,05 мг/мл по 2 мл в ампулах
Додатковий перелік
Метадон (Methadone)* таблетки: 5 мг; 10 мг
концентрат для приготування розчину для перорального застосування: 5 мг/мл; 10 мг/мл (гідрохлорид)
розчин для перорального застосування: 5 мг/мл; 10 мг/мл; 5 мг/5 мл; 10 мг/5 мл (гідрохлорид); 1 мг/мл
3. Лікарські засоби для симптоматичної фармакотерапії при паліативній допомозі/Лікарські засоби для усунення інших поширених симптомів при паліативній допомозі
Амітриптилін (Amitriptyline) таблетки: 10 мг; 25 мг; 75 мг
ін’єкції: 10 мг/мл
Циклізин (Cyclizine) [д] ін’єкції: 50 мг/мл
таблетки: 50 мг
Дексаметазон (Dexamethasone) ін’єкції: 4 мг/мл по 1 мл в ампулах
(у вигляді динатрієвої фосфатної солі)
розчин для перорального застосування: 2 мг/5 мл
таблетки: 0,5 мг — 2 мг [д]; 4 мг; 8 мг
Діазепам (Diazepam) ін’єкції: 5 мг/мл
розчин для перорального застосування: 2 мг/5 мл
розчин ректальний: 2,5 мг; 5 мг; 10 мг
таблетки: 5 мг; 10 мг
Докузат натрію (Docusate sodium) тверда пероральна лікарська форма: 50 мг; 100 мг
розчин для перорального застосування: 50 мг/5 мл
Флуоксетин (Fluoxetine) тверда пероральна лікарська форма: 20 мг (у вигляді гідрохлориду)
Галоперидол (Haloperidol) ін’єкції: 5 мг/мл; 50 мг/мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 2 мг/мл
тверда пероральна лікарська форма: 0,5 мг; 2 мг; 5 мг
Гіосцину бутилбромід (Hyoscine butylbromide) ін’єкції: 20 мг/мл
таблетки: 10 мг
Лактулоза (Lactulose) [д] розчин/сироп для перорального застосування: 3,1—3,7 г/5 мл
Лоперамід (Loperamide) тверда пероральна лікарська форма: 2 мг
Метоклопрамід (Metoclopramide) ін’єкції: 5 мг (гідрохлорид)/мл по 2 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 5 мг/5 мл
тверда пероральна лікарська форма: 10 мг (гідрохлорид)
Мідазолам (Midazolam) ін’єкції: 1 мг/мл; 5 мг/мл
розчин для перорального застосування: 2 мг/мл [д]
тверда пероральна лікарська форма: 7,5 мг; 15 мг
Ондансетрон (Ondansetron) [д] ін’єкції: 2 мг/мл по 2 мл; по 4 мл в ампулах (у вигляді гідрохлориду)
розчин для перорального застосування: 4 мг основи/5 мл
тверда пероральна лікарська форма: 4 мг; 8 мг
Сена (Senna) рідина для перорального застосування: 7,5 мг/5 мл
таблетки: 13,5 мг; 70 мг; 140 мг
III. Протиалергічні лікарські засоби та лікарські засоби, що використовуються при анафілаксії
Дексаметазон (Dexamethasone) ін’єкції: 4 мг/мл по 1 мл; по 2 мл в ампулах (у вигляді солі динатрію фосфату)
Епінефрин/Адреналін (Epinephrine/Adrenaline) ін’єкції: 1 мг (у вигляді гідрохлориду та гідротартрату) по 1 мл в ампулах, що відповідає 1,82 мг адреналіну тартрату в 1 мл; 0,5 мг/мл; 1 мг/мл у попередньо наповненій ручці
Гідрокортизон (Hydrocortisone) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 100 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі
суспензія для ін’єкцій: 25 мг/мл по 2 мл в ампулах
таблетки: 5 мг; 10 мг; 20 мг
Лоратадин (Loratadine)* розчин або сироп для перорального застосування: 1 мг/мл; 5 мг/мл
таблетки: 10 мг
Преднізолон (Prednisolone) таблетки: 5 мг; 25 мг
розчин для перорального застосування: 5 мг/мл [д]
розчин для ін’єкцій: 30 мг/мл по 1 мл; по 2 мл
IV. Антидоти та інші речовини, що використовуються при отруєннях
1. Неспецифічні
Вугілля активоване (Activated charcoal) порошок: 5 г
тверда пероральна лікарська форма: 0,25 г
2. Специфічні
Ацетилцистеїн (Acetylcysteine) ін’єкції: 100 мг/мл по 3 мл; 200 мг/мл по 10 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 10% [д]; 20 % [д]
розчин оральний: 20 мг/мл
Атропін (Atropine) ін’єкції: 1 мг (сульфат) по 1 мл в ампулах
Кальцію глюконат (Calcium gluconate) ін’єкції: 100 мг/мл по 5 мл; по 10 мл в ампулах
Метилтіонінію хлорид/Метиленовий синій (Methylthioninium chloride/Methylene blue) ін’єкції: 10 мг/мл по 10 мл в ампулах
Налоксон (Naloxone) ін’єкції: 400 мкг (гідрохлорид) по 1 мл в ампулах
Пеніциламін (Penicillamine) тверда пероральна лікарська форма: 250 мг
Калій-заліза гексаціаноферрат (II) (Potassium ferric hexacyano-ferrate (II) — 2H20 (Prussian blue) порошок для перорального застосування
Натрію нітрит (Sodium nitrite) ін’єкції: 30 мг/мл по 10 мл в ампулах
Натрію тіосульфат (Sodium thiosulfate) ін’єкції: 250 мг/мл по 50 мл;
300 мг/мл по 5 мл; по 10 мл в ампулах
Додатковий перелік
Дефероксамін (Deferoxamine) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 500 мг (мезілат) у флаконі
Димеркапрол (Dimercaprol) розчин для ін’єкцій олійний: 50 мг/мл по 2 мл в ампулах
Натрію, Кальцію едетат (Sodium, Calcium edetate) ін’єкції: 200 мг/мл по 5 мл в ампулах
Фомепізол (Fomepizole) ін’єкції: 5 мг/мл (сульфат) по 20 мл в ампулах або 1 г/мл (основа) по 1,5 мл в ампулах
Сукцимер (Succimer) тверда пероральна лікарська форма: 100 мг
V. Протисудомні/протиепілептичні засоби
Карбамазепін (Carbamazepine) суспензія для перорального застосування: 100 мг/5 мл
таблетки (жувальні, з поділкою): 100 мг; 200 мг
таблетки: 400 мг
таблетки пролонгованої дії: 200 мг; 300 мг; 400 мг; 600 мг
Діазепам (Diazepam) гель або ректальний розчин: 5 мг/мл у тубах по 0,5 мл; по 2 мл; по 4 мл
розчин для ін’єкцій: 5 мг/мл по 2 мл
таблетки: 5 мг; 10 мг
Лоразепам (Lorazepam) парентеральні форми: 2 мг/мл по 1 мл в ампулах; 4 мг/мл по 1 мл в ампулах
таблетки: 1 мг; 2,5 мг
Магнію сульфат (Magnesium sulfate)* ін’єкції: 0,5 г/мл по 2 мл в ампулах (еквівалентно 1 г в 2 мл; 50% вага/об’єм); 0,5 г/мл по 10 мл в ампулах (еквівалентно 5 г в 10 мл; 50 % вага/об’єм); 250 мг/мл по 5 мл; по 10 мл
Мідазолам (Midazolam) розчин оромукозний: 5 мг/мл; 10 мг/мл
ін’єкції*: 1 мг/мл; 5 мг/мл; 10 мг/мл
Фенобарбітал (Phenobarbital) ін’єкції: 200 мг/мл (натрій)
розчин для перорального застосування: 15 мг/5 мл
таблетки: 5 мг — 100 мг
Фенітоїн (Phenytoin) ін’єкції: 50 мг/мл по 5 мл у флаконах (натрієва сіль)
розчин для перорального застосування: 25 мг — 30 мг/5 мл
тверда пероральна лікарська форма: 25 мг; 50 мг; 100 мг (натрієва сіль)
таблетки: 117 мг
таблетки (жувальні): 50 мг
Вальпроєва кислота/Вальпроат натрію (Valproic acid/Sodium valproate) розчин/сироп для перорального застосування: 57,64 мг/мл по 150 мл; 50 мг/мл по 100 мл; 200 мг/5 мл по 100 мл; по 200 мл
таблетки (подрібнювані): 100 мг
таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні: 200 мг; 300 мг; 500 мг (вальпроат натрію)
таблетки пролонгованої дії: 250 мг; 300 мг; 500 мг
Ламотриджин (Lamotrigine)* таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг; 150 мг; 200 мг
таблетки (жувальні, що диспергуються): 2 мг; 5 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг; 200 мг
таблетки пролонгованої дії: 25 мг; 50 мг; 100 мг; 200 мг
Додатковий перелік
Етосуксимід (Ethosuximide) капсули: 250 мг
розчин для перорального застосування: 250 мг/5 мл
Вальпроєва кислота/Вальпроат натрію (Valproic acid/Sodium valproate) ін’єкції: 100 мг/мл по 4 мл;по 5 мл; по10 мл
ліофілізат для розчину для ін’єкцій: по 400 мг
VI. Протиінфекційні лікарські засоби
1. Антигельмінтні лікарські засоби
Кишкові антигельмінтні лікарські засоби
Альбендазол (Albendazole) таблетки: 400 мг
суспензія оральна: 200 мг/5 мл; 400 мг/10 мл
Левамізол (Levamizole) таблетки: 50 мг; 150 мг (у вигляді гідрохлориду)
Мебендазол (Mebendazole) таблетки: 100 мг; 500 мг
Ніклозамід (Niclosamide) таблетки (жувальні): 500 мг
Празиквантел (Praziquantel) таблетки: 150 мг; 600 мг
Пірантел (Pyrantel) розчин/суспензія пероральна: 50 мг (у вигляді ембонату або памоату)/мл
таблетки: 125 мг; 250 мг (у вигляді ембонату або памоату)
Лікарські засоби для лікування філяріозу
Альбендазол (Albendazole) таблетки: 400 мг
суспензія оральна: 200 мг/5 мл; 400 мг/10 мл
Диетилкарбамазин (Diethylcarbamazine) таблетки: 50 мг; 100 мг (дигідрогену цитрат)
Івермектин (Ivermectin) таблетки (з поділкою): 3 мг
Антишистосомічні та інші антитрематодні лікарські засоби
Празиквантел (Praziquantel) таблетки: 600 мг
Триклабендазол (Triclabendazole) таблетки: 250 мг
Додатковий перелік
Оксамніхін (Oxamniquine)* капсули: 250 мг
розчин пероральний: 250 мг/5 мл
2. Антибактеріальні лікарські засоби
Бета-лактамні антибіотики
Амоксицилін (Amoxicillin) тверда пероральна лікарська форма: 125 мг; 250 мг; 500 мг; 1 000 мг (у вигляді тригідрату)
порошок для приготування розчину/суспензії для перорального застосування (у вигляді тригідрату): 125 мг/5 мл; 250 мг/5 мл [д]; 500 мг/5мл
Амоксицилін + Клавуланова кислота (Amoxicillin + Clavulanic acid) розчин для перорального застосування: 125 мг амоксициліну + 31,25 мг клавуланової кислоти/5 мл
порошок для оральної суспензії: 250 мг амоксициліну + 62,5 мг клавуланової кислоти/5 мл [д]; 125 мг + 31,25 мг/5 мл; 200 мг + 28,5 мг/5 мл; 400 мг + 57 мг/5 мл; 600 мг + 42,9 мг/5 мл
таблетки: 125 мг/31,25 мг; 250 мг/62,5 мг; 500 мг/125 мг; 875 мг/125 мг
порошок для ін’єкцій: 500 мг + 100 мг; 1000 мг + 200 мг
Ампіцилін (Ampicillin) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 500 мг; 1 г (у вигляді натрієвої солі)
таблетки: 250 мг
Бензатину бензилпеніцилін (Benzathine benzylpenicillin) порошок для приготування суспензії для ін’єкцій: 900 мг бензилпеніциліну (= 1,2 млн. МО) по 5 мл у флаконі [д]; 1,44 г бензилпеніциліну (= 2,4 млн. МО) по 5 мл у флаконі
Бензилпеніцилін (Benzylpenicillin) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 500 тис. МО (у вигляді натрієвої або калієвої солі); 600 мг
(= 1 млн. МО) (у вигляді натрієвої або калієвої солі); 3 г (= 5 млн. МО) (у вигляді натрієвої або калієвої солі)
Цефалексин (Cefalexin) порошок/гранули для приготування суспензії для перорального застосування: 250 мг/5 мл (безводний); 125 мг/5 мл
капсули: 250 мг (у вигляді моногідрату); 500 мг
Цефазолін (Cefazolin)* порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 0,5 г; 1 г (у вигляді натрієвої солі) у флаконі
Цефіксим (Cefixime)* тверда пероральна лікарська форма: 200 мг; 400 мг (у вигляді тригідрату)
гранули для оральної суспензії: 100 мг/5 мл
порошок для оральної суспензії: 100 мг/5 мл
Цефтріаксон (Ceftriaxone)* порошок для приготування розчину для ін’єкцій або інфузій: 250 мг; 500 мг; 1 г; 2 г (у вигляді натрієвої солі) у флаконі
Клоксацилін (Cloxacillin) капсули: 500 мг; 1 г (у вигляді натрієвої солі)
порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 500 мг (у вигляді натрієвої солі) у флаконі
порошок для приготування розчину для перорального застосування: 125 мг (у вигляді натрієвої солі)/
5 мл
Феноксиметилпеніцилін (Phenoxymethylpenicillin) порошок для приготування розчину для перорального застосування: 250 мг (у вигляді калієвої солі)/5 мл
таблетки: 250 мг (у вигляді калієвої солі)
Прокаїну бензилпеніцилін (Procaine benzylpenicillin)* порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 1 г (= 1 млн. МО); 3 г (= 3 млн. МО) у флаконі
Піперацилін + Тазобактам (Piperacillin and enzyme inhibitor)* порошок для ін’єкцій: 2 г (у вигляді натрієвої солі) + 250 мг (у вигляді натрієвої солі); 4 г (у вигляді натрієвої солі) + 500 мг (у вигляді натрієвої солі)
Додатковий перелік
Цефотаксим (Cefotaxime)* [сп] порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 250 мг; 500 мг; 1 000 мг (у вигляді натрієвої солі) у флаконі
Цефтазидим (Ceftazidime) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 250 мг; 500 мг; 1 г; 2 г (у вигляді пентагідрату) у флаконі
Іміпенем + Циластатин (lmipenem + Cilastatin)* порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 250 мг (у вигляді моногідрату) + 250 мг (у вигляді натрієвої солі); 500 мг (у вигляді моногідрату) + 500 мг (у вигляді натрієвої солі) у флаконах
Меропенем (Meropenem)* порошок для ін’єкцій/інфузій: 125 мг; 250 мг; 500 мг; 1 г (у вигляді тригідрату)
Даптоміцин (Daptomycin)* порошок для концентрату для розчину для інфузій: 350 мг; 500 мг
порошок для розчину для інфузій: 350 мг; 500 мг
Лінезолід (Linezolid)* розчин для інфузій: 2 мг/мл по 300 мл
порошок для пероральної рідини: 100 мг/5 мл
таблетки: 400 мг; 600 мг
Колістин (Colistin)* порошок для ін’єкцій: 1 млн. МО; 2 млн. МО (у вигляді колістеметату натрію)
Фосфоміцин (Fosfomycin)* порошок для розчину для ін’єкцій: 1 г; 2 г
гранули/порошок для перорального розчину: 3 г
Цефепім (Cefepime)* порошок для розчину для ін’єкцій: 500 мг; 1 000 мг; 2 000 мг
Цефтазидим та авібактам (Ceftazidime and beta-lactamase inhibitor)* порошок для концентрату для розчину для інфузій по
2000 мг/500 мг
Інші антибактеріальні лікарські засоби
Азитроміцин (Azithromycin)* тверда пероральна лікарська форма: 125 мг; 250 мг; 500 мг; 600 мг; 1 000 мг
порошок для приготування оральної суспензії: 100 мг/5 мл; 200 мг/5 мл
розчин для перорального застосування: 200 мг/5 мл
ліофілізат для розчину для інфузій: 500 мг
Хлорамфенікол (Chloramphenicol) тверда пероральна лікарська форма: 250 мг; 500 мг
олійна суспензія для ін’єкцій*: 0,5 г (у вигляді натрію сукцинату)/мл по 2 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 150 мг (у вигляді пальмітату)/5 мл
порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 0,5 г; 1 г (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі
Ципрофлоксацин (Ciprofloxacin)* розчин для перорального застосування: 250 мг/5 мл (безводний) [д]
розчин для внутрішньовенних інфузій: 2 мг/мл (у вигляді гіклату) [д]
таблетки: 250 мг; 500 мг; 750 мг (у вигляді гідрохлориду)
концентрат для розчину для інфузій: 10 мг/мл
таблетки пролонгованої дії, вкриті плівковою оболонкою: 500 мг; 1 000 мг
Кларитроміцин (Clarithromycin)* тверда пероральна лікарська форма: 250 мг; 500 мг
таблетки пролонгованої дії, вкриті оболонкою: 500 мг
таблетки з модифікованим вивільненням: 500 мг
порошок для розчину для інфузій: 500 мг
Доксициклін (Doxycycline) розчин для перорального застосування: 25 мг/5 мл [д]; 50 мг/5 мл (безводний) [д]
розчин для перорального застосування: 25 мг/5 мл [д]; 50 мг/5 мл [д] (у вигляді хіклату)
тверда пероральна лікарська форма: 50 мг [д]; 100 мг
Гентаміцин (Gentamicin) ін’єкції: 10 мг (у вигляді сульфату)/мл по 2 мл в ампулах; 40 мг (у вигляді сульфату)/мл по 2 мл в ампулах
Еритроміцин (Erythromycin) тверда пероральна лікарська форма: 100 мг; 200 мг; 250 мг
порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 500 мг (у вигляді лактобіонату) у флаконі
порошок для приготування розчину для перорального застосування: 125 мг/5 мл (у вигляді стеарату або естолату чи етилу сукцинату)
таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні: 100 мг
Метронідазол (Metronidazole) ін’єкції: 500 мг по 100 мл у флаконі
супозиторії, таблетки вагінальні, песарії: 500 мг; 1 г
тверда пероральна лікарська форма: 200 мг — 500 мг
розчин для перорального застосування: 200 мг (у вигляді бензоату)/5 мл
Нітрофурантоїн (Nitrofurantoin) тверда пероральна лікарська форма: 100 мг розчин для перорального застосування: 25 мг/5 мл [д]
Спектиноміцин (Spectinomycin) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 2 г (у вигляді гідрохлориду) у флаконі
Сульфаметоксазол + Триметоприм (Sulfamethoxazole + Trimethoprim) розчин для перорального застосування: 200 мг + 40 мг/5 мл
таблетки: 100 мг + 20 мг; 400 мг + 80 мг; 800 мг + 160 мг
ін’єкції: 80 мг + 16 мг/мл по 5 мл; по 10 мл в ампулах
концентрат для приготування розчину для інфузій: 80 мг + 16 мг/мл
Додатковий перелік
Кліндаміцин (Clindamycin) капсули: 150 мг; 300 мг
ін’єкції: 150 мг (у вигляді фосфату)/мл
розчин для перорального застосування: 75 мг/5 мл (пальмітат) [сп]
Ванкоміцин (Vancomycin) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 250 мг; 500 мг; 1 000 мг (гідрохлорид) у флаконі
ліофілізат для приготування розчину для інфузій: 500 мг; 1 000 мг у флаконі
Антилепрозойні лікарські засоби
Клофазимін (Clofazimine) капсули: 50 мг; 100 мг
Дапсон (Dapsone) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
Рифампіцин (Rifampicin) тверда пероральна лікарська форма: 150 мг; 300 мг
порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 600 мг
порошок ліофілізований для приготування розчину для інфузій: 600 мг
Протитуберкульозні лікарські засоби
Етамбутол (Ethambutol) ін’єкції: 100 мг/мл
таблетки: 100 мг — 400 мг (гідрохлорид)
розчин для перорального застосування: 25 мг/мл [д]
Етамбутол + Ізоніазид (Ethambutol + Isoniazid) таблетки: 400 мг + 150 мг
Етамбутол + Ізоніазид + Піразинамід + Рифампіцин (Ethambutol + lsoniazid + Pyrazinamide + Rifampicin) таблетки: 275 мг + 75 мг + 400 мг + 150 мг
Етамбутол + Ізоніазид + Рифампіцин (Ethambutol + lsoniazid + Rifampicin) таблетки: 275 мг + 75 мг + 150 мг
Ізоніазид (Isoniazid) ін’єкції: 100 мг/мл по 5 мл в ампулах
таблетки: 100 мг — 300 мг
розчин/сироп для перорального застосування: 100 мг/5 мл
розчин для перорального застосування: 50 мг/5 мл [д]
таблетки (з поділкою): 50 мг
Ізоніазід + Піразинамід + Рифампіцин (Isoniazid + Pyrazinamide + Rifampicin) таблетки: 75 мг + 400 мг + 150 мг; 150 мг + 500 мг + 150 мг (для переривчастого використання тричі на тиждень); 75 мг + 50 мг + 150 мг; 60 мг + 30 мг + 150 мг
Ізоніазид + Рифампіцин (lsoniazid + Rifampicin) таблетки: 75 мг + 150 мг
таблетки: 150 мг + 300 мг; 60 мг + 60 мг/150 мг + 150 мг (для переривчастого використання тричі на тиждень); 50 мг + 75 мг; 60 мг + 30 мг
Піразинамід (Pyrazinamide) таблетки: 400 мг; 500 мг
розчин для перорального застосування: 30 мг/мл [д]
таблетки (дисперговані): 150 мг
таблетки (з поділкою): 150 мг
Рифабутин (Rifabutin)* капсули: 150 мг
Рифампіцин (Rifampicin) тверда пероральна лікарська форма: 150 мг; 300 мг
розчин для перорального застосування: 20 мг/мл [д]
порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 600 мг
порошок ліофілізований для приготування розчину для інфузій: 600 мг
Рифапентин (Rifapentine)* таблетки: 150 мг
Стрептоміцин (Streptomycin) [сп] порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 0,5 г; 1 г (у вигляді сульфату) у флаконах
Додатковий перелік
Амікацин (Amikacin) порошок/ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій: 100 мг; 250 мг; 500 мг; 1 г (у вигляді сульфату)
розчин для ін’єкцій: 50 мг/мл по 2 мл; 250 мг/мл по 2 мл; по 4 мл
Капреоміцин (Capreomycin) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 1 г (у вигляді сульфату)
Циклосерин (Cycloserine) тверда пероральна лікарська форма: 125 мг; 250 мг
Теризидон (Terizidone)
(може бути використаний як альтернатива циклосерину)
капсули: 250 мг; 300 мг
Деламанід (Delamanid) таблетки: 50 мг
Етіонамід (Ethionamide) таблетки: 125 мг; 250 мг
Протіонамід (Protionamide)
(може бути використаний як альтернатива етіонаміду)
таблетки: 250 мг
Канаміцин (Kanamycin) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 1 г (у вигляді сульфату)
Левофлоксацин (Levofloxacin) ін’єкції/інфузії: 5 мг/мл
таблетки: 100 мг; 250 мг; 500 мг; 750 мг
Офлоксацин (Ofloxacin)
(може бути використаний як альтернатива левофлоксацину)
ін’єкції/інфузії: 2 мг/мл або 200 мг/100 мл
таблетки: 200 мг; 400 мг
Моксифлоксацин (Moxifloxacin)
(може бути використаний як альтернатива левофлоксацину)
ін’єкції/інфузії: 400 мг/20 мл; 400 мг/100 мл; 400 мг/250 мл
таблетки: 100 мг; 400 мг
Лінезолід (Linezolid) розчин для інфузій: 2 мг/мл по 300 мл у пляшках
таблетки: 400 мг; 600 мг
порошок для приготування розчину для перорального застосування: 100 мг/5 мл
Натрію аміносаліцилат (Sodium aminosalicylate) ін’єкції: 30 мг/мл
гранули: 4 г у пакетах
гранули кишковорозчинні: 600 мг/г по 9,2 г гранул в саше; 800 мг/г по 100 г гранул у пакетах
порошок для орального розчину: по 5,52 г в саше
таблетки: 500 мг
3. Протигрибкові лікарські засоби
Амфотерицин B (Amphotericin B) ін’єкції/суспензія для інфузій: 10 мг; 50 мг; 100 мг у флаконі (у вигляді натрію деоксихолату або комплексу з ліпосомами)
Клотримазол (Clotrimazole) вагінальний крем: 1%; 10%
вагінальні таблетки: 100 мг; 200 мг; 500 мг
вагінальний гель: 20 мг/г
вагінальні супозиторії: 100 мг; 500 мг
Флуконазол (Fluconazole) тверда пероральна лікарська форма: 50 мг; 100 мг; 150 мг; 200 мг
ін’єкції: 2 мг/мл у флаконі
розчин для перорального застосування: 50 мг/5 мл
Флуцитозин (Flucytosine) розчин для інфузій: 2,5 г/250 мл
капсули: 250 мг
Гризеофульвін (Griseofulvin) тверда пероральна лікарська форма: 125 мг; 250 мг
розчин для перорального застосування: 125 мг/5 мл [д]
Ністатин (Nystatin) таблетки: 100 000 МО; 500 000 МО
пастилки: 100 000 МО
розчин для перорального застосування: 50 мг/5 мл [д]; 100 000 МО/мл [д]
песарії: 100 000 МО
Вориконазол (Voriconazole)* таблетки: 50 мг; 200 мг
порошок для розчину для інфузій: 200 мг
порошок для пероральної рідини: 40 мг/мл
Ітраконазол (Itraconazole)* тверда пероральна лікарська форма: 100 мг
розчин оральний: 10 мг/мл
Додатковий перелік
Калію йодид (Potassium iodide) насичений розчин
4. Противірусні лікарські засоби
Протигерпесні лікарські засоби
Ацикловір (Aciclovir) порошок для приготування розчину для інфузій: 250 мг; 500 мг (у вигляді натрієвої солі) у флаконі
таблетки: 200 мг; 400 мг; 800 мг
розчин для перорального застосування: 200 мг/5 мл; 250 мг/5 мл [д]
ліофілізат для розчину для інфузій: 500 мг
Антиретровірусні лікарські засоби
Нуклеозидні/нуклеотидні інгібітори зворотної транскриптази
Абакавір (Abacavir) розчин для перорального застосування: 100 мг (у вигляді сульфату)/5 мл або 20 мг/мл
таблетки: 300 мг (у вигляді сульфату)
Ламівудин (Lamivudine) розчин для перорального застосування: 5 мг/мл; 50 мг/5 мл або 10 мг/мл
таблетки: 100 мг; 150 мг
Тенофовіру дизопроксилу фумарат (Tenofovir disoproxil fumarate) таблетки (тенофовіру дизопроксилу фумарат, що еквівалентно 245 мг тенофовіру дизопроксилу): 300 мг
Зидовудин (Zidovudine) розчин для перорального застосування: 50 мг/5 мл; 10 мг/мл
розчин для приготування внутрішньовенних інфузій: 10 мг/мл у 20 мл
таблетки: 300 мг
капсули: 100 мг; 250 мг
Ненуклеозидні інгібітори зворотної транскриптази
Ефавіренз (Efavirenz) капсули: 50 мг; 100 мг; 200 мг
таблетки: 200 мг; 600 мг
Невірапін (Nevirapine) рідина для перорального застосування: 50 мг/5 мл
таблетки: 50 мг; 200 мг
Інгібітори протеази
Атазанавір (Atazanavir) тверда пероральна лікарська форма: 100 мг; 150 мг; 200 мг; 300 мг (у вигляді сульфату)
Ритонавір (Ritonavir) таблетки (термостабільні): 25 мг; 100 мг
капсули: 100 мг
розчин для перорального застосування: 400 мг/5 мл
Саквінавір (Saquinavir)* тверда пероральна лікарська форма: 200 мг; 500 мг (у вигляді мезилату)
Інгібітори інтегрази
Ралтегравір (Raltegravir)* таблетки (жувальні): 25 мг; 100 мг
таблетки: 400 мг
Фіксовані комбінації
Абакавір + Ламівудин (Abacavir + Lamivudine) таблетки: 60 мг (у вигляді сульфату) + 30 мг; 600 мг + 300 мг
Ефавіренз + Емтрицитабін + Тенофовір (Efavirenz + Emtricitabine + Tenofovir) таблетки: 600 мг + 200 мг + 300 мг (дизопроксил фумарату, що еквівалентно 245 мг тенофовіру)
Емтрицитабін + Тенофовір (Emtricitabine + Tenofovir) таблетки: 200 мг + 300 мг (дизопроксил фумарату, що еквівалентно 245 мг тенофовіру)
Ламівудин + Зидовудин (Lamivudine + Zidovudine) таблетки: 30 мг + 60 мг [д]; 150 мг + 300 мг
Інші противірусні засоби
Озельтамівір (Oseltamivir)* капсули: 30 мг; 45 мг; 75 мг (у вигляді фосфату)
порошок для приготування суспензії для перорального застосування: 12 мг/мл; 6 мг/мл
Рибавірин (Ribavirin)* тверда пероральна лікарська форма: 200 мг; 400 мг; 600 мг
ін’єкція для внутрішньовенного введення: 800 мг та 1 г в 10 мл розчину фосфатного буфера
Валганцикловір (Valganciclovir)* таблетка по 450 мг
Лікарські засоби проти гепатиту
Лікарські засоби для лікування гепатиту B
Нуклеозидні/нуклеотидні інгібітори зворотної транскриптази
Ентекавір (Entecavir) розчин для перорального застосування: 0,05 мг/мл
таблетки: 0,5 мг; 1 мг
Тенофовіру дизопроксилу фумарат (Tenofovir disoproxil fumarate (TDF) таблетки: 300 мг (тенофовіру дизопроксилу фумарат, що еквівалентно 245 мг тенофовіру дизопроксилу)
Додатковий перелік
Інтерферон альфа-2b (Interferon alfa-2b) ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій: 3 млн. МО; 6 млн. МО
Лікарські засоби для лікування гепатиту C
Нуклеотидні інгібітори полімерази
Софосбувір (Sofosbuvir) таблетки: 400 мг
Інші противірусні засоби
Рибавірин (Ribavirin)* розчин для внутрішньовенного введення: 1 г/10 мл фосфатного буферного розчину
таблетки/капсули: 200 мг; 400 мг; 600 мг
розчин для внутрішньовеннього введення: 800 мг/10 мл фосфатного буферного розчину
Додатковий перелік
Пегільований інтерферон альфа (2a або 2b) (Pegylated interferon alfa
(2a or 2b)*
флакон або шприц: 80 мкг; 100 мкг; 120 мкг (пегільований інтерферон альфа 2b); 90 мкг, 180 мкг (пегільований інтерферон альфа 2а); 50 мкг/0,5 мл; 150 мкг/0,5 мл
Інтерферон альфа-2b (Interferon alfa-2b) ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій: 3 млн. МО; 6 млн. МО
5. Засоби для лікування протозойних інфекцій
Засоби для лікування амебіазу та лямбліозу
Дилоксанід (Diloxanide) таблетки: 500 мг (фуроат)
Метронідазол (Metronidazole) ін’єкції: 500 мг/100 мл у флаконах
тверда пероральна лікарська форма: 200 мг — 500 мг
розчин для перорального застосування: 200 мг (у вигляді бензоату)/5 мл
Засоби для лікування лейшманіозу
Амфотерицин B (Amphotericin B) ін’єкції/суспензія для інфузій: 10 мг; 50 мг; 100 мг у флаконі (у вигляді натрію деоксихолату або комплексу з ліпосомами)
Мілтефозін (Miltefosine) тверда пероральна лікарська форма: 10 мг; 50 мг
Паромоміцин (Paromomycin) розчин для ін’єкцій: 750 мг паромоміцину (у вигляді сульфату)
Натрію стибоглюконат або Меглюмін антимоніат (Sodium stibogluconate or Meglumine antimoniate) ін’єкції: 100 мг/мл, 1 флакон = 30 мл або 30%, що еквівалентно близько 8,1% сурмі (п’ятивалентній) по 5 мл в ампулах
Засоби для лікування та профілактики малярії
Для лікування малярії
Амодиахін (Amodiaquine)* таблетки: 153 мг; 200 мг (у вигляді гідрохлориду)
Артеметер (Artemether)* розчин олійний: 80 мг/мл в ампулах по 1 мл
Артеметер + Лумефантрін (Artemether + Lumefantrine)* таблетки: 20 мг + 120 мг
таблетки (дисперговані): 20 мг + 120 мг [д]
Артесунат (Artesunate)* ін’єкції: ампули, що містять 60 мг безводної артесунатової кислоти з окремою ампулою 5% розчину натрію бікарбонату
ректальна лікарська форма: 50 мг; 200 мг [д]
таблетки: 50 мг
Артесунат + Амодиахін (Artesunate + Amodiaquine)* таблетки: 25 мг + 67,5 мг;
50 мг + 135 мг; 100 мг + 270 мг
Артесунат + Мефлохін (Artesunate + Mefloquine) таблетки: 25 мг + 55 мг; 100 мг + 220 мг
Хлорохін (Chloroquine)* розчин оральний: 50 мг (у вигляді фосфату або сульфату)/5 мл
таблетки: 100 мг; 150 мг; 250 мг (у вигляді фосфату або сульфату)
Доксициклін (Doxycycline)* таблетки: 100 мг
таблетки (дисперговані): 100 мг (у вигляді моногідрату)
капсули: 100 мг
Мефлохін (Mefloquine)* таблетки: 250 мг (у вигляді гідрохлориду)
Примахін (Primaquine)* таблетки: 7,5 мг; 15 мг (у вигляді дифосфату)
Хінін (Quinine)* ін’єкції: 300 мг хініну гідрохлориду/мл по 2 мл в ампулах
таблетки: 300 мг хініну сульфату або бісульфату
Сульфадоксин + Піриметамін (Sulfadoxine + Pyrimethamine)* таблетки: 500 мг + 25 мг
Для профілактики малярії
Хлорохін (Chloroquine)* розчин оральний: 50 мг (у вигляді фосфату або сульфату)/5 мл
таблетки: 150 мг; 250 мг (у вигляді фосфату або сульфату)
Доксициклін (Doxycycline) тверда пероральна лікарська форма: 100 мг (у вигляді гідрохлориду або хіклату)
Мефлохін (Mefloquine) таблетки: 250 мг (у вигляді гідрохлориду)
Прогуаніл (Proguanil)* таблетки: 100 мг (у вигляді гідрохлориду)
Засоби для лікування пневмоцистозу та токсоплазмозу
Піриметамін (Pyrimethamine) таблетки: 25 мг
Сульфадіазин (Sulfadiazine) таблетки: 500 мг
Сульфаметоксазол + Триметоприм (Sulfamethoxazole + Trimethoprim) ін’єкції: 80 мг + 16 мг/мл по 5 мл; по 10 мл в ампулах
рідина для перорального застосування: 200 мг + 40 мг/5 мл [д]
таблетки: 100 мг + 20 мг; 400 мг + 80 мг [д]
Додатковий перелік
Пентамідин (Pentamidine) таблетки: 200 мг; 300 мг (у вигляді ізотіонату)
VII. Лікарські засоби для лікування мігрені
1. Для лікування гострого нападу мігрені
Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalicylic acid) таблетки: 300 мг — 500 мг
таблетки кишковорозчинні: 75 мг — 300 мг
Ібупрофен (Ibuprofen) [д] тверда пероральна лікарська форма: 200 мг; 400 мг; 600 мг
таблетки пролонгованої дії, вкриті плівковою оболонкою: 800 мг
капсули пролонгованої дії: 300 мг
капсули жувальні м’які: 100 мг
Парацетамол (Paracetamol) розчин для перорального застосування: 30 мг/мл; 125 мг/5 мл; 120 мг/5 мл [д]
тверда пероральна лікарська форма: 200 мг — 500 мг
2. Для профілактики мігрені
Пропранолол (Propranolol) таблетки: 10 мг; 20 мг; 40 мг (гідрохлорид)
VIII. Антинеопластичні та імуносупресивні лікарські засоби
1. Імуносупресивні лікарські засоби
Додатковий перелік
Азатіоприн (Azathioprine) порошок для розчину для ін’єкцій: 100 мг (у вигляді натрієвої солі) у флаконі
таблетки: 50 мг
Циклоспорин (Ciclosporin) тверда пероральна лікарська форма:10 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг
концентрат для розчину для ін’єкцій: 50 мг/мл по 1 мл в ампулах для трансплантації органів
розчин оральний: 100 мг/мл
Такролімус (Tacrolimus)* тверда пероральна лікарська форма: 0,5 мг; 1 мг; 5 мг
таблетки, капсули пролонгованої дії: 0,5 мг; 0,75 мг; 1 мг; 3 мг; 4 мг; 5 мг
концентрат для приготування розчину для інфузій: 5 мг/мл
гранули для оральної суспензії: 0,2 мг; 1 мг
Мікофенолова кислота та її солі (Mycophenolic acid) тверда пероральна лікарська форма: 250 мг; 500 мг
таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні: 180 мг; 360 мг
таблетки (із відстроченим вивільненням): 180 мг; 360 мг
2. Цитотоксичні та ад’ювантні лікарські засоби
Додатковий перелік
Повністю трансретиноєва кислота (All-trans retinoid acid (ATRA)* Третиноїн (Tretinoin)* капсули: 10 мг
Алопуринол (Allopurinol) [сп] таблетки: 100 мг; 300 мг
Бендамустин (Bendamustine)* ін’єкції: 45 мг/0,5 мл; 180 мг/2 мл; 2,5 мг/мл по 25 мг у флаконі; 2,5 мг/мл по 100 мг у флаконі
Блеоміцин (Bleomycin)* порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій: 15 мг або 15 МО (у вигляді сульфату) у флаконі;
15 000 МО
Кальцію фолінат (Calcium folinate)* ін’єкції: 3 мг/мл; 10 мг/мл
таблетки: 15 мг
Капецитабін (Capecitabine)* таблетки: 150 мг; 300 мг; 500 мгтаблетки: 150 мг; 300 мг; 500 мг суспензія оральна: 200 мг/мл
Карбоплатин (Carboplatin)* ін’єкції: 50 мг/5 мл; 150 мг/15 мл; 450 мг/45 мл; 600 мг/60 мл
Хлорамбуцил (Chlorambucil)* таблетки: 2 мг
Цисплатин (Cisplatin)* ін’єкції/інфузії: 0,5 мг/мл;
50 мг/50 мл; 100 мг/100 мл
Циклофосфамід (Cyclophosphamide)* порошок для розчину для ін’єкцій/інфузій: 200 мг; 500 мг; 1 г у флаконі
таблетки: 25 мг; 50 мг
Цитарабін (Cytarabine)* порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій: 100 мг; 1 000 мг у флаконі
розчин для ін’єкцій/інфузій: 100 мг; 500 мг; 1 000 мг; 2 000 мг у флаконі
розчин для ін’єкцій: 100 мг/мл у флаконі
Дакарбазин (Dacarbazine)* порошок/ліофілізат для розчину для інфузій/ін’єкцій: 100 мг; 200 мг; 500 мг; 1 000 мг у флаконі
Дактиноміцин (Dactinomycin)* порошок для розчину для ін’єкцій: 500 мкг у флаконі
Даунорубіцин (Daunorubicin)* порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій: 50 мг у флаконі; 20 мг у флаконі
Доцетаксел (Docetaxel)* ін’єкції/інфузії: 10 мг/мл; 20 мг/мл; 40 мг/мл
Доксорубіцин (Doxorubicin)* порошок/ліофілізат для розчину для інфузій: 10 мг; 50 мг у флаконах
концентрат для розчину для інфузій: 2 мг/мл
розчин для інфузій: 2 мг/мл
Етопозид (Etoposide)* капсули: 100 мг
ін’єкції: 20 мг/мл по 5 мл; 10 мл в ампулах (флаконах)
Флударабін (Fludarabine)* порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій/інфузій: 50 мг (фосфат) у флаконі
таблетки: 10 мг
концентрат для розчину для ін’єкцій/інфузій: 25 мг/мл
Фторурацил (Fluorouracil)* ін’єкції: 50 мг/мл по 5 мл в ампулах (флаконах)
Філграстим (Filgrastim)* ін’єкції: 120 мкг/0,2 мл; 300 мкг/0,5 мл; 480 мкг/0,8 мл; 480 мкг/0,5 мл у попередньо заповнених шприцах (шприц-дозах); 300 мкг/мл по 1 мл; 480 мг/1,6 мл по 1,6 мл у флаконі
Гемцитабін (Gemcitabine)* порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій/інфузій: 200 мг; 1 г; 1,5 г; 2 г у флаконі концентрат для розчину для інфузій: 40 мг/мл
Іфосфамід (Ifosfamide)* порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій: 500 мг; 1 г; 2 г у флаконі розчин для інфузій: 40 мг/мл
Іматиніб (Imatinib)* таблетки, капсули: 100 мг; 400 мгтаблетки, капсули: 100 мг; 400 мг розчин оральний: 80 мг/мл
Іринотекан (Irinotecan)* ін’єкції: 40 мг/2 мл по 2 мл; 100 мг/5 мл по 5 мл; 500 мг/25 мл по 25 мл у флаконі концентрат для розчину для інфузій: 20 мг/мл по 15 мл концентрат для дисперсії для інфузій: 4,3 мг/мл по 10 мл
Меркаптопурин (Mercaptopurine)* таблетки: 50 мг
Метотрексат (Methotrexate)* таблетки: 2,5 мг; 5 мг; 7,5 мг; 10 мг (у вигляді натрієвої солі/або еквівалент метотрексату безводного)
ін’єкції: 10 мг/мл; 25 мг/мл; 100 мг/1 мл
концентрат для розчину для інфузій: 100 мг/мл
Оксаліплатин (Oxaliplatin)* ін’єкції: 50 мг/10 мл по 10 мл; 100 мг/20 мл по 20 мл; 200 мг/40 мл по 40 мл у флаконі
порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій: 50 мг; 100 мг у флаконі порошок ліофілізований для приготування розчину для інфузій: 5 мг/мл
Паклітаксел (Paclitaxel)* порошок для розчину для ін’єкцій: 6 мг/мл
концентрат для розчину для інфузій: 6 мг/мл
Прокарбазин (Procarbazine) капсули: 50 мг (у вигляді гідрохлориду)
Ритуксимаб (Rituximab)* ін’єкції/інфузії: 100 мг/10 мл по 10 мл у флаконі; 10 мг/мл по 10 мл; по 50 мл у флаконі; 500 мг/50 мл по 50 мл у флаконі
Вінбластин (Vinblastine)* порошок для розчину для ін’єкцій: 10 мг (сульфат) у флаконі
Вінкристин (Vincristine)* порошок для розчину для ін’єкцій: 1 мг (сульфат); 5 мг (сульфат) у флаконі
розчин для ін’єкцій: 1 мг (сульфат); 5 мг (сульфат) у флаконі
Вінорелбін (Vinorelbine)* ін’єкції: 10 мг/мл по 1 мл; 50 мг/5 мл по 5 мл у флаконі
капсули: 20 мг; 30 мг; 80 мг
Золедронова кислота (Zoledronic acid)* ліофілізат/концентрат для приготування розчину для інфузій: 4 мг/5 мл; 0,8 мг/мл
розчин для інфузій: 4 мг/100 мл; 5 мг/100 мл
Золедронова кислота (Zoledronic acid)*/Ібандронова кислота (Ibandronic acid)*
може бути використана як альтернатива
Золедронова кислота (Zoledronic acid) — ліофілізат/концентрат для приготування розчину для інфузій: 4 мг/5 мл; 0,8 мг/мл;

розчин для інфузій: 4 мг/100 мл; 5 мг/100 мл

Ібандронова кислота (Ibandronic acid) — таблетки: 50 мг; концентрат для розчину для інфузій: 1 мг/мл

Бортезоміб (Bortezomib)* ін’єкції: 1 мг; 3 мг; 3,5 мг у флаконах
Бортезоміб (Bortezomib)* ін’єкції: 1 мг; 2,5 мг; 3 мг;  3,5 мг у флаконах
Гозерелін (Goserelin)* імплантат/капсули для підшкірного введення пролонгованої дії: 3,6 мг*; 10,8 мг*
Екземестан (Exemestane)* таблетки: 25 мг
Епірубіцин (Epirubicin)* розчин для інфузій: 10 мг або 50 мг у флаконі
ліофілізат для розчину для інфузій: 10 мг; 50 мг
Ідарубіцин (Idarubicin)* концентрат/ліофілізат для розчину для інфузій: 1 мг/мл; 5 мг
капсули: 10 мг
Інтерферон альфа-2b (Interferon alfa-2b)* ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій: 1 млн. МО; 3 млн. МО; 5 млн. МО; 6 млн. МО; 9 млн. МО; 18 млн. МО
Лейпрорелін (Leuprorelin)* порошок для приготування розчину для підшкірних ін’єкцій: 7,5 мг; 22,5 мг; 45 мг*
імплантат: 3,6 мг; 5 мг*
ліофілізат для суспензії для ін’єкцій: 3,75 мг*
Летрозол (Letrozole)* таблетки: 2,5 мг
Мелфалан (Melphalan)* тверда пероральна форма: 2 мг
порошок для розчину для ін’єкцій: 50 мг у флаконі
Мітоксантрон (Mitoxantrone)* концентрат для розчину для інфузій: 2 мг/мл по 5 мл (10 мг) або по 10 мл (20 мг) у флаконі
розчин для ін’єкцій: 2 мг/мл по 10 мл у флаконі
Темозоломід (Temozolomide)* тверда пероральна лікарська форма: 5 мг; 20 мг; 100 мг; 140 мг; 180 мг; 250 мгпорошок для розчину для інфузій: 100 мгтверда пероральна лікарська форма: 5 мг; 20 мг; 100 мг; 140 мг; 180 мг; 250 мг порошок для розчину для інфузій: 100 мг суспензія оральна: 30 мг/мл
Топотекан (Topotecan)* ліофілізат для розчину для інфузій: 4 мг концентрат для розчину для інфузій: 1 мг/мл по 4 мл; по 5 мл
Трипторелін (Triptorelin)* порошок для суспензії для ін’єкцій: 3,75 мг; 11,25 мг; 22,5 мг
Летрозол (Letrozole)*/Екземестан (Exemestane)*/Анастрозол (Anastrozole)*/Фулвестрант  (Fulvestrant)*

можуть бути використані як альтернатива

Летрозол (Letrozole) — таблетки: 2,5 мг

Екземестан (Exemestane) — таблетки: 25 мг

Анастрозол (Anastrozole) — таблетки: 1 мг;

Фулвестрант  (Fulvestrant) — розчин для ін’єкцій: 250 мг/5 мл

Сунітініб (Sunitinib)* капсули: 12,5 мг, 25 мг, 50 мг
Пеметрексед (Pemetrexed)* порошок/ліофілізат для приготування концентрату для розчину для інфузій (або концентрат для приготування розчину для інфузій): 100 мг, 500 мг, 1000 мг
Гефітиніб (Gefitinib)* таблетки: 250 мг
Леналідомід (Lenalidomide)* капсули: 10 мг, 15 мг, 25 мг
Азацитидин (Azacitidine)* ліофілізат для розчину для ін’єкцій/порошок для ін’єкцій: 100 мг
Абіратерон (Abiraterone)* таблетки: 250 мг, 500 мг
Еверолімус (Everolimus)* таблетки: 0,75 мг**, 2,5 мг, 5 мг, 10 мгтаблетки: 2,5 мг, 5 мг, 10 мг
Дазатиніб (Dasatinib)*
таблетки: 50 мг, 70 мг
3. Гормони та антигормони
Додатковий перелік
Анастрозол (Anastrozole)* таблетки: 1 мг
Бікалутамід (Bicalutamide)* таблетки: 50 мг; 150 мг
Дексаметазон (Dexamethasone)* ін’єкції: 4 мг/мл по 1 мл в ампулах (у вигляді солі натрію фосфату)
розчин для перорального застосування: 2 мг/5 мл [сп] таблетки: 0,5 мг — 2 мг [д]; 4 мг; 8 мг; 20 мг; 40 мг
Гідрокортизон (Hydrocortisone)* порошок для розчину для ін’єкцій: 100 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі
Метилпреднізолон (Methylprednisolone)* ін’єкції: 40 мг/мл (у вигляді натрію сукцинату) по 1 мл в однодозових флаконах та по 5 мл у багатодозових флаконах; 80 мг/мл (у вигляді натрію сукцинату) по 1 мл в однодозових флаконах; 125 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі; 250 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі; 500 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі; 1000 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі [сп]
таблетки: 4 мг; 8 мг; 16 мг; 32 мг
Преднізолон (Prednisolone)* розчин для перорального застосування: 5 мг/мл [сп]
таблетки: 5 мг; 25 мг
розчин для ін’єкцій: 30 мг/мл в ампулах
Тамоксифен (Tamoxifen)* таблетки: 10 мг; 20 мг
IX. Протипаркінсонічні лікарські засоби
Біпериден (Biperiden) ін’єкції: 5 мг (лактат) по 1 мл в ампулах
таблетки: 2 мг (гідрохлорид)
Леводопа + Карбідопа (Levodopa + Carbidopa) таблетки: 100 мг + 10 мг; 100 мг + 25 мг; 250 мг + 25 мг
таблетки пролонгованої дії по 200 мг/50 мг; 100 мг/25 мг
X. Лікарські засоби, що впливають на кров
1. Антианемічні лікарські засоби
Заліза двовалентного сіль (Ferrous salt) розчин/сироп для перорального застосування: еквівалентно 8 мг — 73,9 мг заліза (у вигляді солей заліза)/мл
тверда пероральна лікарська форма: еквівалентно 60 мг — 115 мг заліза (у вигляді солей заліза)
таблетки, вкриті оболонкою, пролонгованої дії: 80 мг
Заліза двовалентного сіль + Фолієва кислота (Ferrous salt + Folic acid)* таблетки, вкриті оболонкою, пролонгованої дії: еквівалентно 80 мг заліза + 350 мкг фолієвої кислоти
Фолієва кислота (Folic acid) таблетки: 400 мкг*; 1 мг; 5 мг
Гідроксокобаламін (Hydroxocobalamin)/ Ціанокобаламін (Cyanocobalamin) ін’єкції: 1 мг (у вигляді ацетату, гідрохлориду або сульфату) по 1 мл в ампулах
ін’єкції: 0,2 мг/мл; 0,5 мг/мл в ампулах
таблетки: 1 мг
Додатковий перелік
Епоетин альфа (Epoetin alfa) ін’єкції: попередньо заповнені шприці
1 000 МО/0,5 мл; 2 000 МО/0,5 мл; 2 000 МО/1 мл; 3 000 МО/0,3 мл; 3 000 МО/1 мл; 4 000 МО/0,4 мл; 4 000 МО/1 мл; 5 000 МО/0,5 мл; 6 000 МО/0,6 мл; 8 000 МО/0,8 мл;
10 000 МО/1 мл; 20 000 МО/0,5 мл; 30 000 МО/0,75 мл; 40 000 МО/1 мл
розчин для ін’єкцій: 1 000 МО; 2 000 МО; 4000 МО; 10 000 МО в ампулах або флаконах
ліофілізат для розчину для ін’єкцій: 1 000 МО; 2 000 МО; 3 000 МО; 4 000 МО; 10 000 МО; 20 000 МО; 40 000 МО у флаконах
Метокси поліетилен гліколь-епоетину бета (Methoxy polyethylene glycol-epoetin) розчин для інєкцій: 50 мкг/0,3 мл; 75 мкг/0,3 мл
Дарбепоетин альфа (Darbepoetin alfa)* розчин для ін’єкцій: 500 мкг/мл; 100 мкг/мл; 25 мкг/мл
2. Лікарські засоби, що впливають на коагуляцію
Еноксапарин (Enoxaparin) ін’єкції: 10 000 анти-Ха МО/мл по 20 мг/0,2 мл; по 40 мг/0,4 мл;
по 60 мг/0,6 мл; по 80 мг/0,8 мл;
по 100 мг/1 мл; по 120 мг/0,8 мл;
по 150 мг/1 мл в ампулах або шприц-дозах, у багатодозовому флаконі
Надропарин (Nadroparin)
(може бути використаний як альтернатива еноксапарину)
ін’єкції: 9 500 МО анти-Ха/мл по 0,3 мл; по 0,4 мл; по 0,6 мл; по 0,8 мл у попередньо наповнених шприцах; 9 500 МО анти-Ха/мл по 5 мл у флаконі
Далтепарин (Dalteparin)
(може бути використаний як альтернатива еноксапарину)
ін’єкції: 2 500 МО або 5 000 МО (анти-Ха)/0,2 мл по 0,2 мл в одноразових шприцах; 10 000 МО (анти-Ха)/мл по 1 мл в ампулах
Гепарин натрій (Heparin sodium) ін’єкції: 1 000 МО/мл; 5 000 МО/мл; 20 000 МО/мл по 1 мл в ампулах
Фітоменадіон (Phytomenadione) таблетки: 10 мг
ін’єкції: 1 мг/мл по 5 мл в ампулах [д]; 10 мг/мл по 5 мл в ампулах; 10 мг/мл по 1 мл в ампулах
Протаміну сульфат (Protamine sulfate) ін’єкції: 10 мг/мл по в 5 мл в ампулах; 1 000 МО (10 мг)/мл по 5 мл у флаконі (у вигляді гідрохлориду)
Транексамова кислота (Tranexamic acid) ін’єкції: 50 мг/мл; 100 мг/мл; 500 мг/5 мл по 5 мл або 10 мл в ампулах
таблетки: 250 мг — 650 мг
Варфарин (Warfarin) таблетки: 0,5 мг; 1 мг; 2 мг; 2,5 мг; 3 мг; 5 мг
Фондапаринукс (Fondaparinux) розчин для ін’єкцій: 2,5 мг/0,5 мл; 5 мг/0,4 мл; 12,5 мг/мл
Додатковий перелік [сп]
Десмопресин (Desmopressin) ін’єкції: 4 мкг/мл (ацетат) по 1 мл; 15 мкг/мл по 1 мл в ампулах
Дабігатрану етексилат (Dabigatran etexilate)* капсули тверді: 110 мг; 150 мг
Апіксабан (Apixaban)* таблетки, вкриті плівковою оболонкою: 5 мг
3. Інші лікарські засоби, що застосовуються при гемоглобінопатіях
Додатковий перелік
Дефероксамін (Deferoxamine) порошок для розчину для ін’єкцій: 500 мг у флаконі
Деферасірокс (Deferasirox)
(може бути використаний як альтернатива дефероксаміну)
таблетки: 90 мг; 180 мг; 250 мг; 360 мг; 500 мг
Гідроксикарбамід (Hydroxycarbamide) тверда пероральна дозована форма: 200 мг; 500 мг; 1 г
XI. Препарати крові та плазмозамінні лікарські засоби
1. Кров і компоненти крові
Свіжозаморожена плазма (Fresh-frozen plasma)
Тромбоцити (Platelets)
Червоні кров’яні тільця (Red blood cells)/Еритроцити
2. Препарати на основі (похідні) плазми крові
Імуноглобуліни людини (Human immunoglobulins)
Анти-D імуноглобулін людини
(Anti-D immunoglobulin)
ін’єкції: 250 мкг разова доза у флаконах; 125 мкг/1 мл; 300 мкг/1 мл; 300 мкг/2 мл
Антирабічний імуноглобулін
(Anti-rabies immunoglobulin)
ін’єкції: 150 МО/мл у флаконах; 150 МО/мл в ампулах
Протиправцевий імуноглобулін
(Anti-tetanus immunoglobulin)
ін’єкції: 250 МО; 500 МО у флаконах; 250 МО/5 мл (1 доза) в ампулах
Додатковий перелік
Імуноглобулін людини нормальний (Normal immunoglobulin) внутрішньом’язове введення: 10 %; 16 %; 16,5 % розчин протеїну*
внутрішньовенне введення: 5%; 10 % розчин протеїну**
підшкірне введення: 15%; 16 %; 16,5 % розчин протеїну*
Фактори згортання крові
Додатковий перелік
Фактор коагуляції крові VIII (Coagulation factor VIII) порошок/ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій/інфузій: 250 МО; 500 МО; 750 МО; 1 000 МО; 1 500 МО; 2 000 МО; 3 000 МО у флаконі
Фактор коагуляції крові IX
(Coagulation factor IX
)
порошок/ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій/інфузій: 250 МО; 500 МО; 600 МО; 1 000 МО; 1 200 МО; 2 000 МО; 3 000 МО у флаконі
Фактор фон Віллебранда та фактор коагуляції крові VIII в комбінації (Von Willebrand factor and coagulation factor VIII in combination) порошок/ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій: 250 МО, 500 МО, 1 000 МО у флаконах
порошок для розчину для ін’єкцій:
25 МО/30 МО/1 мл;
50 МО/60 МО/1 мл;
100 МО/120 МО/1 мл;

250 МО/190 МО;
500 МО/375 МО;
1 000 МО/750 МО у флаконах
3. Плазмозамінники
Декстран 70 (Dextran 70) розчин для ін’єкцій: 6%
Декстран 1 (Dextran 1)
(може бути використаний як альтернатива декстрану 70)
Декстран 40 (Dextran 40)
(може бути використаний як альтернатива декстрану 70)
ін’єкції: 100 мг/1 мл
Альбумін (Albumin)* розчин для інфузій: 20%
XII. Лікарські засоби для лікування серцево-судинної системи
1. Антиангінальні лікарські засоби
Бісопролол (Bisoprolol) таблетки: 1,25 мг; 2,5 мг; 5 мг; 10 мг
Метопролол (Metoprolol) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
таблетки пролонгованої дії, вкриті оболонкою: 12,5 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг
розчин для ін’єкцій: 1 мг/мл в ампулах
Карведилол (Carvedilol) таблетки: 3,125 мг; 6,25 мг; 12,5 мг; 25 мг
Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate) таблетки: (сублінгвальні) 300 мкг; 400 мкг; 500 мкг
концентрат для розчину для інфузій: 1 мг/мл; 10 мг/мл
спрей сублінгвальний: 0,4 мг/дозу
таблетки пролонгованої дії: 2,9 мг; 5,2 мг
Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate) таблетки: (сублінгвальні) 5 мг
розчин для інфузій: 1 мг/мл
спрей сублінгвальний дозований: 1,25 мг/дозу
спрей оромукозний: 1,25 мг/дозу
таблетки пролонгованої дії: 20 мг; 40 мг; 60 мг
таблетки: 10 мг; 20 мг
Верапаміл (Verapamil) таблетки: 40 мг; 80 мг (гідрохлорид)
капсули пролонгованої дії: 180 мг
таблетки, пролонгованої дії: 240 мг
2. Антиаритмічні лікарські засоби
Бісопролол (Bisoprolol) таблетки: 1,25 мг; 2,5 мг; 5 мг; 10 мг
Метопролол (Metoprolol) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
таблетки пролонгованої дії, вкриті оболонкою: 12,5 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг
розчин для ін’єкцій: 1 мг/мл в ампулах
Карведилол (Carvedilol) таблетки: 3,125 мг; 6,25 мг; 12,5 мг; 25 мг
Дигоксин (Digoxin) ін’єкції: 250 мкг/мл по 2 мл; 0,25 мг/мл по 1 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 50 мкг/мл
таблетки: 62,5 мкг; 100 мкг; 250 мкг
Епінефрин/Адреналін(Epinephrine/Adrenaline) ін’єкції: 100 мкг/мл (у вигляді тартрату або гідрохлориду) по 10 мл в ампулах; 1,82 мг/мл по 1 мл в ампулах
Лідокаїн (Lidocaine) ін’єкції: 20 мг (гідрохлорид)/мл по 2 мл або по 5 мл; 100 мг/мл по 2 мл в ампулах
Верапаміл (Verapamil) ін’єкції: 2,5 мг (гідрохлорид)/мл по 2 мл в ампулах
таблетки: 40 мг; 80 мг (гідрохлорид)
капсули пролонгованої дії: 180 мг
таблетки, пролонгованої дії: 240 мг
Додатковий перелік
Аміодарон (Amiodarone) ін’єкції: 50 мг/мл по 3 мл в ампулах (гідрохлорид)
таблетки: 100 мг; 200 мг; 400 мг (гідрохлорид)
Антигіпертензивні лікарські засоби
Амлодипін (Amlodipine) таблетки: 2,5 мг; 5 мг; 10 мг (у вигляді малеату, месилату або бесилату)
Бісопролол (Bisoprolol) таблетки: 1,25 мг; 2,5 мг; 5 мг; 10 мг
Атенолол (Atenolol) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
Метопролол (Metoprolol) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
таблетки пролонгованої дії, вкриті оболонкою: 12,5 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг
Карведилол (Carvedilol) таблетки: 3,125 мг; 6,25 мг; 12,5 мг; 25 мг
Еналаприл (Enalapril) тверда пероральна лікарська форма: 2,5 мг; 5 мг; 10 мг; 20 мг (у вигляді малеату водню)
Гідралазин (Hydralazine)* порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 20 мг (гідрохлорид) в ампулах
таблетки: 25 мг; 50 мг (гідрохлорид)
Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide) розчин для перорального застосування: 50 мг/5 мл
тверда пероральна лікарська форма: 12,5 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг
Метилдопа (Methyldopa)* таблетки: 250 мг
Лозартан (Losartan) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
Дилтіазем (Diltiazem)* таблетки пролонгованої дії: 120 мг
таблетки, вкриті плівковою оболонкою, пролонгованої дії: 90 мг; 180 мг
таблетки: 60 мг; 90 мг
Силденафіл (Sildenafil)* таблетки, вкриті плівковою оболонкою: 20 мг
Додатковий перелік
Нітропрусид натрію (Sodium nitroprusside) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 50 мг в ампулах
4. Лікарські засоби, що застосовуються при серцевій недостатності
Бісопролол (Bisoprolol) таблетки: 1,25 мг; 2,5 мг; 5 мг; 10 мг
Метопролол (Metoprolol) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
таблетки пролонгованої дії, вкриті оболонкою: 12,5 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг
Карведилол (Carvedilol) таблетки: 3,125 мг; 6,25 мг; 12,5 мг; 25 мг
Дигоксин (Digoxin) ін’єкції: 250 мкг/мл по 2 мл; 0,25 мг/мл по 1 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 50 мкг/мл
таблетки: 62,5 мкг; 100 мкг; 250 мкг
Еналаприл (Enalapril) тверда пероральна лікарська форма: 2,5 мг; 5 мг; 10 мг; 20 мг (у вигляді малеату водню)
Фуросемід (Furosemide) ін’єкції: 10 мг/мл по 2 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 20 мг/5 мл [д]
таблетки: 40 мг
Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide) розчин для перорального застосування: 50 мг/5 мл
тверда пероральна лікарська форма: 25 мг; 50 мг; 100 мг
Спіронолактон (Spironolactone) тверда пероральна лікарська форма: 25 мг; 50 мг; 100 мг
Лозартан (Losartan) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
Дапагліфлозин (Dapagliflozin)* таблетки по 10 мг
Додатковий перелік
Допамін (Dopamine) ін’єкції: 40 мг/мл (гідрохлорид) по 5 мл в ампулах
концентрат для приготування розчину для інфузій: 200 мг/10 мл; 5 мг/мл
Норепінефрин (норадреналін) (Norepinephrine) розчин для ін’єкцій: 1 мг/мл концентрат для розчину для інфузій: 2 мг/мл
5. Антитромботичні лікарські засоби
Антиагреганти
Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalicylic acid) тверда пероральна лікарська форма: 75 мг — 300 мг
порошок для розчину для ін’єкцій: 1 г
таблетки кишковорозчинні: 75 мг — 300 мг
Клопідогрель (Clopidogrel) таблетки: 75 мг; 300 мг
Тромболітичні лікарські засоби
Додатковий перелік
Стрептокіназа (Streptokinase) порошок/ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій/інфузій: 750 тис. МО; 1,5 млн. МО у флаконі
Альтеплаза (Alteplase) ліофілізат для розчину для інфузій: 50 мг
Гіполіпідемічні лікарські засоби
Симвастатин (Simvastatin)* таблетки: 5 мг; 10 мг; 20 мг; 40 мг; 80 мг
XIII. Дерматологічні лікарські засоби (місцевого застосування)
1. Протигрибкові лікарські засоби
Міконазол (Miconazole) крем, мазь, гель: 2% (нітрат)
Сульфід селену (Selenium sulfide) суспензія на основі миючого засобу: 2%
Гіпосульфіт (Sodium thiosulfate) розчин: 15%
Тербінафін (Terbinafine) крем: 1%
мазь: 1% тербінафін гідрохлорид
гель: 1%
розчин нашкірний, плівкоутворюючий: 1%
спрей нашкірний: 1%
Антибактеріальні лікарські засоби
Мупіроцин (Mupirocin) крем: 2% (у вигляді мупіроцину кальцію)
мазь: 2%
Перманганат калію (Potassium permanganate) водний розчин: 1:10000
порошок: по 3 г або 5 г
Сульфадіазин срібла (Silver sulfadiazine) Крем/мазь: 1%
3. Протизапальні та протисвербіжні лікарські засоби
Бетаметазон (Betamethasone) крем або мазь: 0,05% (або 0,64 мг/г); 0,1% (у вигляді валерату)спрей: 0,05% емульсія/розчин нашкірний: 0,1%
Каламін (Calamine) лосьйон
Гідрокортизон (Hydrocortisone) крем або мазь: 1% (ацетат)
4. Лікарські засоби, що впливають на процеси видозмінення шкіри
Пероксид бензоїлу (Benzoyl peroxide) крем, мазь, лосьйон: 5%; 10%
Фторурацил (Fluorouracil) мазь: 5%
Саліцилова кислота (Salicylic acid) розчин для зовнішнього застосування: 1%; 5% по 25 мл; по 40 мл; по 50 мл; по 100 мл
Сечовина (Urea) крем або мазь: 5%; 10%; 12%
емульсія нашкірна: 20 мг/мл; 40 мг/мл
5. Лікарські засоби для лікування педикульозу
Бензилбензоат (Benzyl benzoate) лосьйон: 25%емульсія нашкірна: 200 мг/г по 50 г або 100 г у флаконі
крем/мазь: 200 — 250 мг/г
Перметрин (Permethrin) крем: 5%
лосьйон: 1%
мазь: 40 мг/г
розчин нашкірний: 0,5% по 50 г у флаконі
6. Лікарські засоби для лікування ран та виразкових уражень
Декспантенол (Dexpanthenol)* мазь, крем: 5%
піна нашкірна: 50 мг/г; 4,63 г/100 г
XIV. Лікарські засоби для діагностики
1. Офтальмологічні лікарські засоби
Флуоресцеїн (Fluorescein) очні краплі: 1% (натрієва сіль)
розчин для ін’єкцій: 10% по 5 мл у флаконі для діагностичної ангіографії
Тропікамід (Tropicamide) очні краплі: 0,5%; 1%
2. Рентгеноконтрастні лікарські засоби
Амідотрізоат (Amidotrizoate) ін’єкції: 140 мг — 420 мг йодину/мл у 5 мл; 10 мл; 20 мл в ампулах
Барію сульфат (Barium sulfate) водний розчин
порошок для приготування суспензії: 80 г
Йогексол (Iohexol) ін’єкції: 140 мг — 350 мг йодину/мл у 5 мл; 10 мл; 20 мл; 50 мл; 100 мл в ампулах/флаконах
Йопамідол (Iopamidol)* розчин для ін’єкцій: 370 мг йоду/мл у 50 мл; 100 мл у флаконах
розчин для ін’єкцій: 300 мг/мл у 50 мл; 100 мл; 200 мл; 500 мл у флаконах
Додатковий перелік
Меглюміну йотроксат (Meglumine iotroxate) розчин: 5 г — 8 г йоду в 100 мл до 250 мл
XV. Дезінфекційні засоби і антисептики
1. Антисептики
Хлоргексидин (Chlorhexidine) розчин: 0,05%; 5% (біглюконат)
гель: 4%
Етанол (Ethanol) розчин: 70% (денатурований)
Повідон йоду (Povidone iodine) розчин: 10% (еквівалентно 1% активного йоду)
розчин нашкірний: 7,5%
спрей: 85 мг/г
лінімент: 10%
мазь: 10%
2. Дезінфекційні засоби
Етанол (Ethanol) розчин: 96%
Засіб на спиртовій основі для протирання рук (Alcohol based hand rub) розчин, що містить етанол у розмірі 80%/об’єм
розчин, що містить ізопропіловий спирт у розмірі 75%/об’єм
Суміш на основі хлору (Chlorine base compound) порошок: 0,1% активного хлору для розчину
Хлороксиленол (Chloroxylenol) розчин: 4,8%
Глутарал (Glutaral) розчин: 2%
XVI. Діуретики
Амілорид (Amiloride) таблетки: 5 мг (гідрохлорид)
Фуросемід (Furosemide) ін’єкції: 10 мг/мл по 2 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 20 мг/5 мл [д]
таблетки: 10 мг [д]; 20 мг [д]; 40 мг
Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide) тверда пероральна лікарська форма: 25 мг; 50 мг; 100 мг
Маніт (Mannitol) розчин для ін’єкцій: 10%; 20%
розчин для інфузій: 15% по 100 мл; 200 мл; 400 мл у пляшках; по 100 мл; 250 мл; 500 мл у контейнерах
Спіронолактон (Spironolactone) тверда пероральна лікарська форма: 25 мг; 50 мг; 100 мг
6. Додатковий перелік
Спіронолактон (Spironolactone) розчин для перорального застосування: 5 мг/5 мл;
10 мг/5 мл; 25 мг/5 мл
XVII. Лікарські засоби, що впливають на функцію шлунково-кишкового тракту
1. Додатковий перелік [сп]
Ферменти підшлункової залози (Pancreatic enzymes) лікарські засоби та дози, включаючи ліпази, протеази та амілази, що застосовуються відповідно до віку
2. Противиразкові лікарські засоби
Додатковий перелік
Омепразол (Omeprazole) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 40 мг в ампулах порошок для приготування розчину для перорального застосування: 20 мг; 40 мг у саше
тверда пероральна лікарська форма: 10 мг; 20 мг; 40 мг
капсули з модифікованим вивільненням: 20 мг

порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій/інфузій: 40 мг в ампулах

порошок для приготування розчину для перорального застосування: 20 мг; 40 мг у саше

тверда пероральна лікарська форма: 10  мг; 20 мг; 40 мг

капсули з модифікованим вивільненням: 20 мг

Ранітидин (Ranitidine) ін’єкції: 25 мг/мл (у вигляді гідрохлориду) по 2 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 75 мг/5 мл (у вигляді гідрохлориду)
таблетки: 150 мг; 300 мг (у вигляді гідрохлориду)
3. Антиеметики
Додатковий перелік
Дексаметазон (Dexamethasone) ін’єкції: 4 мг/мл по 1 мл в ампулах (у вигляді динатрієвої солі фосфату)
розчин для перорального застосування: 0,5 мг/5 мл; 2 мг/5 мл
тверда пероральна лікарська форма: 0,5 мг; 0,75 мг; 1,5 мг; 4 мг; 8 мг
Метоклопрамід (Metoclopramide) ін’єкції: 5 мг (гідрохлорид)/мл по 2 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 5 мг/5 мл [д]
таблетки: 10 мг (гідрохлорид)
Ондансетрон (Ondansetron) ін’єкції: 2 мг основа/мл по 2 мл; 4 мл в ампулах (у вигляді гідрохлориду)
розчин для перорального застосування: 4 мг основа/5 мл
тверда пероральна лікарська форма: відповідає 4 мг основи; 8 мг основи; 24 мг основи
4. Протизапальні лікарські засоби
Сульфасалазин (Sulfasalazine) утримувальна клізма
свічка: 500 мг
таблетки: 500 мг
4.2. Додатковий перелік
Гідрокортизон (Hydrocortisone) утримувальна клізма
свічка: 25 мг (ацетат)
5. Проносні лікарські засоби
Сена (Senna) таблетки: 7,5 мг; 13,5 мг; 70 мг; 140 мг (сеннозиди)
6. Лікарські засоби, що застосовуються при діареї
Пероральна регідратація
Солі для пероральної регідратації (Oral rehydration salts) порошок для розведення в 200 мл; 500 мл; 1 л

Глюкоза: 75 мілліеквівалент (млек)

Натрій: 75 млек або ммоль/л

Хлорид: 65 млек або ммоль/л

Калій: 20 млек або ммоль/лЦитрат: 10 ммоль/л

Осмолярність: 245 мосм/л

Глюкоза: 13,5 г/л

Натрію хлорид: 2,6 г/л

Калію хлорид: 1,5 г/л

Тринатрію цитратдигідрат: 2,9 г/л (бікарбонат натрію 2,5 г/л може замінювати тринатрію цитрат дигідрат)

порошок для орального розчину: по 4,4 г у пакеті (один пакет містить глюкози безводної 2,7 г, натрію цитрату 0,58 г, натрію хлориду 0,52 г,
калію хлориду 0,3 г)

порошок для орального розчину: по 10,7 г у пакеті (один пакет містить 0,75 г калію хлориду, 1,3 г натрію хлориду, 1,45 г натрію цитрату, 6,75 г глюкози безводної)

Лікарські засоби від діареї
Сульфат цинку (Zinc sulfate)* тверда пероральна лікарська форма: 20 мг
XVIII. Гормони, інші лікарські засоби, що використовуються при ендокринних захворюваннях
1. Кортикостероїди і синтетичні замінники
Флудрокортизон (Fludrocortisone) таблетки: 100 мкг (ацетат)
Гідрокортизон (Hydrocortisone) таблетки: 5 мг; 10 мг; 20 мг
порошок для розчину для ін’єкцій: по 100 мг у флаконах
2. Андрогени
Додатковий перелік
Тестостерон (Testosterone) ін’єкції: 200 мг (енантат) по 1 мл в ампулах; 250 мг/мл по 1 мл; по 4 мл в ампулах
3. Контрацептиви*
Оральні гормональні контрацептиви
Етинілестрадіол + Левоноргестрел (Ethinylestradiol + Levonorgestrel) таблетки: 30 мкг + 150 мкг
Етинілестрадіол + Норетистерон (Ethinylestradiol + Norethisterone) таблетки: 35 мкг + 1 мг
Левоноргестрел (Levonorgestrel) таблетки: 30 мкг; 750 мкг (пакет із двох); 1,5 мг
Естрадіол ципіонат + Медроксипрогестерону ацетат (Estradiol cypionate + Medroxyprogesterone acetate) ін’єкція: 5 мг + 25 мг
Медроксипрогестерону ацетат (Medroxyprogesterone acetate) депо ін’єкції: 150 мг/мл по 1 мл у флаконі суспензія для ін’єкцій: 150 мг/мл по 1 мл у флаконі або заповненому шприці; 3,3 мл у флаконі
Норетистерону енантат (Norethisterone enantate) масляний розчин: 200 мг/мл по 1 мл в ампулах
Імплантабельні контрацептиви
Етоногестрел-рилізинговий імплантат (Etonogestrel-releasing implant) одностержневий етоногестрело-рилізинговий імплантат, який містить 68 мг етоногестрела
Левоноргестрел-рилізинговий імплантат (Levonorgestrel-releasing implant) два стрижня левоноргестрело-рилізингового імплантата, кожен стрижень якого містить 75 мг левоноргестрелу (150 мг від загального обсягу)
Внутрішньоматкові засоби
Левоноргестрел-рилізинг внутрішньоматкової системи (Levonorgestrel-releasing intrauterine system) внутрішньоутробна система з резервуаром, що містить 52 мг левоноргестрелу
Інтравагінальні контрацептиви
Прогестеронове вагінальне кільце (Progesterone vaginal ring)* прогестероно-рилізингове вагінальне кільце, що містить 2,074 г мікронізованого прогестерону
4. Естрогени
5. Інсуліни та інші лікарські засоби, які використовуються для лікування діабету
Гліклазид (Gliclazide) тверда пероральна лікарська форма: 30 мг; 60 мг; 80 мг
таблетки з контрольованим вивільненням: 30 мг; 60 мг; 80 мг
Глібенкламід (Glibenclamide)*(може бути використаний як альтернатива гліклазиду) тверда пероральна лікарська форма: 3,5 мг; 5 мг
Глюкагон (Glucagon) ін’єкції: 1 мг/мл
Емпагліфлозин (Empagliflozin)* таблетки: 10 мг; 25 мг
Метформін (Metformin) таблетки: 500 мг — 1 000 мг (гідрохлорид)
таблетки пролонгованої дії: 500 мг; 1 000 мг
Десмопресин (Desmopressin) таблетки; спрей назальний; ліофілізат оральний; краплі назальні
Дапагліфлозин (Dapagliflozin)* таблетки по 5 мг або 10 мг
Інсуліни та аналоги швидкої дії
Інсулін людини (Insulin (human) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін лізпро (Insulin lispro) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін аспарт (Insulin aspart) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін глюлізин (Insulin glulisine) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсуліни та аналоги середньої тривалості дії
Інсулін людини (Insulin (human) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Комбінації інсулінів середньої та тривалої дії з інсулінами швидкої дії
Інсулін людини (Insulin (human) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін аспарт (Insulin aspart) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін лізпро (Insulin lispro) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін деглюдек та інсулін аспарт (Insulin degludec and insulin aspart) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсуліни та аналоги тривалої дії
Інсулін гларгін (Insulin glargine) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін детемір (Insulin detemir) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін деглюдек (Insulin degludec) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін гларгін та ліксисенатид (Insulin glargine and lixisenatide) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
Інсулін деглюдек та ліраглутид (Insulin degludec and liraglutide) ін’єкції: флакон; картридж;шприц-ручка
6. Овуляційні індуктори
Додатковий перелік
Кломіфен (Clomifene) таблетки: 50 мг (цитрат)
Менотропін (Human menopausal gonadotrophin) порошок/ліофілізат для розчину для ін’єкцій: 75 МО; 150 МО; 600 МО; 1 200 МО у флаконах
Трипторелін (Triptorelin) порошок ліофілізований для приготування розчину для ін’єкцій: 0,1 мг; 3,75 мг
розчин для ін’єкцій: 0,1 мг/1 мл
Фолітропін альфа (Follitropin alfa) ліофілізат/порошок для розчину для ін’єкцій: 75 МО/1 мл
розчин для ін’єкцій: 300 МО/0,5 мл; 450 МО/0,75 мл; 900 МО/1,5 мл у флаконах
7. Прогестагени
Медроксипрогестерону ацетат (Medroxyprogesterone acetate) таблетки: 5 мг
суспензія для ін’єкцій: 150 мг/мл по 1 мл у флаконі або заповненому шприці
8. Гормони щитовидної залози і антитиреоїдні лікарські засоби
Левотироксин (Levothyroxine) таблетки: 25 мкг [д]; 50 мкг; 75 мкг; 100 мкг; 125 мкг; 150 мкг (натрієва сіль)
Калію йодид (Potassium iodide) таблетки: 100 мкг; 200 мкг; 1 мг; 60 мг; 250 мг
Пропілтіоурацил (Propylthiouracil) таблетки: 50 мг
8.4. Додатковий перелік [сп]
Люголя розчин (Lugol’s solution) розчин для перорального застосування: близько 130 мг всього йоду/мл
9. Гормони гіпофіза та гіпоталамуса та їх аналоги
Соматропін (Somatropin) ліофілізат для розчину для ін’єкцій/порошок ліофілізований та розчинник для розчину для ін’єкцій/розчин для ін’єкцій/порошок для розчину для ін’єкцій: 1,3 мг; 2,6 мг; 4 мг; 5 мг; 5,3 мг; 6 мг; 8 мг; 10 мг; 12 мг у флаконі
XIX. Імунобіологічні лікарські засоби
1. Діагностичні речовини
Туберкулін (Tuberculin), очищений білок похідна (purified protein derivative-PPD) ін’єкції
2. Сироватки та імуноглобуліни
Протиотрутний імуноглобулін (Anti-venom immunoglobulin)* ін’єкції
Дифтерійний антитоксин (Diphtheria antitoxin) ін’єкції: 10000 МО; 20000 МО у флаконі
3. Вакцини
Рекомендовано як у вигляді моновакцин, так і комбінованих вакцин
Вакцина БЦЖ (BCG vaccine)
Вакцина проти дифтерії (Diphtheria vaccine)
Гемофільна вакцина типу B (Haemophilus influenzae type b vaccine)
Вакцина проти гепатиту B (Hepatitis B vaccine)
Вакцина проти кору (Measles vaccine)
Вакцина проти кашлюку (Pertussis vaccine)
Вакцина проти поліомієліту (Poliomyelitis vaccine)
Вакцина проти краснухи (Rubella vaccine)
Вакцина проти правця (Tetanus vaccine)
Рекомендації щодо деяких груп високого ризику
Вакцина проти сказу (Rabies vaccine)
Рекомендації за програмами імунізації з певними характеристиками
Вакцина проти паротиту (Mumps vaccine)
4. Інтерферони
Інтерферон альфа-2b(Interferon alfa-2b)* ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій: 1 млн. МО;3 млн. МО**; 5 млн. МО; 6 млн. МО**; 9 млн. МО;18 млн. МО
Інтерферон бета 1-a (Interferon beta-1a)* ін’єкції: 6 000 000 МО (30 мкг); 12 000 000 МО (44 мкг)
Інтерферон бета 1-b (Interferon beta-1b)* ін’єкції: 9 600 000 МО (0,3 мг)
XX. Міорелаксанти (периферійної дії) та інгібітори холіноестерази
Атракуріум (Atracurium) ін’єкції: 10 мг/мл (безилат)
Неостигмін (Neostigmine) ін’єкції: 0,5 мг/мл по 1 мл в ампулах; 2,5 мг (метилсульфат) по 1 мл в ампулах
таблетки: 15 мг (бромід)
Суксаметоній (Suxamethonium) ін’єкції: 50 мг (хлорид)/мл по 2 мл в ампулах; 20 мг/мл по 5 мл в ампулах (суксаметонію йодид)
порошок для приготування розчину для ін’єкцій (хлорид) у флаконі
Векуроніум (Vecuronium) [д] порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 10 мг (бромід) у флаконі
5. Додатковий перелік
Піридостигмін (Pyridostigmine) ін’єкції: 1 мг/мл по 1 мл в ампулах
таблетки: 60 мг (бромід)
Ботулінічний токсин типу А
(Botulinum toxi
n)
порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 100 ОД; 200 ОД; 300 ОД; 500 ОД
ліофілізований порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 50 ОД; 200 ОД
XXI. Офтальмологічні лікарські засоби
1. Протиінфекційні лікарські засоби
Ацикловір (Aciclovir) мазь: 2,5%; 3%крем: 5%
Азитроміцин (Azithromycin) розчин (очні краплі): 1,5%
Гентаміцин (Gentamicin) розчин (очні краплі): 0,3% (сульфат)
Офлоксацин (Ofloxacin) розчин (очні краплі): 0,3%
мазь очна: 0,3 %
Тетрациклін (Tetracycline) очна мазь: 1% (гідрохлорид)
2. Протизапальні лікарські засоби
Преднізолон (Prednisolone) розчин (очні краплі): 0,5% (фосфат натрію)
3. Місцеві анестетики
Тетракаїн (Tetracaine) розчин (очні краплі): 0,5% (гідрохлорид)
4. Міотичні лікарські засоби та лікарські засоби проти глаукоми
Ацетазоламід (Acetazolamide) таблетки: 250 мг
Латанопрост (Latanoprost) розчин (очні краплі): латанопрост 50 мкг/мл
Пілокарпін (Pilocarpine) розчин (очні краплі): 2%; 4%; 1% (гідрохлорид або нітрат)
Тимолол (Timolol) розчин (очні краплі): 0,25%; 0,5% (у вигляді малеата водню)
5. Мідріатики
Атропін (Atropine) розчин (очні краплі): 0,1%; 0,5%; 1% (сульфат) [д]
Гоматропін (гідробромід) (Homatropine hydrobromide)
(може бути використаний як альтернатива атропіну)
Циклопентолат (гідрохлорид) (Cyclopentolate)
(може бути використаний як альтернатива атропіну)
розчин (очні краплі): 1% (гідрохлорид)
Додатковий перелік
Адреналін (Epinephrine (Adrenaline) розчин (очні краплі): 2% (у вигляді гідрохлориду)
XXII. Лікарські засоби, що впливають на міометрій
1. Лікарські засоби, що підсилюють скоротливу активність міометрію
Ергометрин (Ergometrine) ін’єкції: 200 мкг (гідроген малеату) по 1 мл в ампулах; 0,2 мг/мл по 1 мл в ампулах (1 мл розчину містить метилергометрину малеату 0,2 мг)
Мізопростол (Misoprostol)* таблетки: 200 мкг
вагінальні таблетки: 25 мкг*
Окситоцин (Oxytocin) ін’єкції: 5 МО/1 мл; 10 МО/1 мл
Додатковий перелік
Міфепристон (Mifepristone)*/ Мізопростол (Misoprostol)* таблетки: 200 мг — 200 мкг
міфепристон таблетки: 10 мг; 50 мг; 200 мг
мізопростол таблетки: 200 мкг
2. Лікарські засоби, що зменшують скоротливу активність міометрію (токолітики)
Ніфедипін (Nifedipine) швидкорозчинні капсули: 10 мг
XXIII. Перитонеальний діалізний розчин
1. Додатковий перелік
Розчин для перитонеального діалізу (відповідного складу) (Іntraperitoneal dialysis solution) парентеральний розчин
XXIV. Лікарські засоби для лікування психічних і поведінкових розладів
1. Лікарські засоби, що застосовуються при психотичних розладах
Хлорпромазин
(Chlorpromazine) [д]
ін’єкції: 25 мг (гідрохлорид)/мл по 2 мл в ампулах
розчин для перорального застосування: 25 мг (гідрохлорид)/5 мл
таблетки: 10 мг; 25 мг; 50 мг; 100 мг (гідрохлорид)
Флуфеназин (Fluphenazine) ін’єкції: 25 мг (деканоат або енантат) по 1 мл в ампулах
Галоперидол (Haloperidol) [д] ін’єкції: 5 мг по 1 мл в ампулах; 50 мг/мл
таблетки: 1,5 мг; 2 мг; 5 мг
Рисперидон (Risperidone) тверда пероральна лікарська форма: 0,25 мг — 6 мг
розчин оральний: 1 мг/мл
Додатковий перелік
Клозапін (Clozapine) тверда пероральна лікарська форма: 25 мг — 200 мг
Галоперидол (Haloperidol) [д] розчин для перорального застосування: 2 мг/мл
2. Лікарські засоби, що застосовуються для лікування порушення настрою
Лікарські засоби, що застосовуються для лікування депресивних розладів
Амітриптилін (Amitriptyline) таблетки: 25 мг; 75 мг (гідрохлорид)
розчин для ін’єкцій: 10 мг/мл
Флуоксетин (Fluoxetine) тверда пероральна лікарська форма: 20 мг (у вигляді гідрохлориду)
Лікарські засоби, що застосовуються для лікування біполярних розладів
Карбамазепін (Carbamazepine) таблетки (з поділкою): 100 мг;
200 мг; 400 мг
таблетки пролонгованої дії: 200 мг; 300 мг; 400 мг; 600 мг
Літію карбонат (Lithium carbonate) тверда пероральна лікарська форма: 300 мг
Вальпроєва кислота/Вальпроат натрію (Valproic acid/Sodium valproate) таблетки (з покриттям): 200 мг — 500 мг (вальпроат натрію)
таблетки пролонгованої дії: 250 мг; 300 мг; 500 мг
3. Лікарські засоби, що застосовуються для лікування тривожних розладів
Діазепам (Diazepam) таблетки (з поділкою): 2 мг; 5 мг
4. Лікарські засоби, що застосовуються при обсесивно-компульсивних розладах
Кломіпрамін (Clomipramine) тверда пероральна лікарська форма: 10 мг; 25 мг (гідрохлорид)
5. Лікарські засоби для лікування розладів, викликаних вживанням психоактивних речовин
Додатковий перелік
Метадон (Methadone) концентрат для приготування розчину для перорального застосування: 5 мг/мл; 10 мг/мл (гідрохлорид)
розчин для перорального застосування: 1 мг/мл; 5 мг/мл; 5 мг/5 мл; 10 мг/5 мл (гідрохлорид)
таблетки: 5 мг; 10 мг; 25 мг; 40 мг
Бупренорфін (Buprenorphine) таблетки (сублінгвальні): 0,2 мг; 0,4 мг; 2 мг; 4 мг; 8 мг
XXV. Лікарські засоби, що впливають на функцію органів дихання
1. Антиастматичні засоби і лікарські засоби для лікування хронічної обструктивної хвороби
Беклометазон (Beclometasone) інгаляція (аерозоль): 50 мкг;100 мкг (дипропіонат) на дозу (у вигляді форм, що не містять фреон) аерозоль для інгаляцій: 200 мкг; 250 мкг
Будесонід (Budesonide) [д] інгаляція (аерозоль): 50 мкг/дозу; 200 мкг/дозу порошок для інгаляцій: 100 мкг/дозу; 200 мкг/дозусуспензія для розпилення: 0,125 мг/мл; 0,25 мг/мл; 0,5 мг/мл
Епінефрин/Адреналін (Epinephrine/Adrenaline) ін’єкції: 1 мг (у вигляді гідрохлориду та гідротартрату) по 1 мл в ампулах, що відповідає 1,82 мг адреналіну тартрату в 1 мл; 0,5 мг/мл; 1 мг/мл у попередньо наповненій ручці
Іпратропію бромід (Ipratropium bromide) інгаляція (аерозоль): 20 мкг на дозу розчин для інгаляцій: 0,25 мг/мл
Сальбутамол (Salbutamol) інгаляція (аерозоль): сальбутамол 100 мкг/дозу (у вигляді сульфату) розчин для ін’єкцій: 50 мкг (у вигляді сульфату)/мл по 5 мл в ампулах; 500 мкг (у вигляді сульфату)/мл по 1 мл в ампулах
дозований інгалятор (аерозоль): 100 мкг/дозу (у вигляді сульфату)
респіраторний розчин для використання в розпилювачах-небулайзерах: 5 мг (у вигляді сульфату)/мл; 1 мг/мл
розчин для інгаляцій: 1 мг/мл та 2,5 мг/2,5 мл
Будесонід + Формотерол (Formoterol + Вudesonide) порошок для інгаляцій: 100 мкг/6 мкг/дозу; 200 мкг/6 мкг/дозу
інгаляції (порошок, аерозоль): 160 мкг/4,5 мкг/дозу; 200 мкг/6 мкг/дозу; 80 мкг/4,5 мкг/дозу; 320 мкг/9 мкг/дозу
Сальметерол + Флютиказон (Salmeterol + Fluticasone) порошок для інгаляцій:50 мкг/100 мкг; 50 мкг/250 мкг;50 мкг/500 мкг
Тіотропію бромід (Tiotropium bromide)* порошок для інгаляцій, тверді капсули: 18 мкг
XXVI. Розчини, що коригують водний, електролітний та кислотно-лужний баланс
1. Лікарські засоби для перорального застосування
Солі для пероральної регідратації (Oral rehydration salts) див. розділ XVII
Калію хлорид (Potassium chloride) порошок для розчину
2. Лікарські засоби для парентерального застосування
Глюкоза (Glucose) розчин для ін’єкцій/інфузій: 5% (ізотонічний)
розчин для ін’єкцій/інфузій: 10%; 40%; 50% (гіпертонічний)
Калію хлорид (Potassium chloride) розчин: 4 %; 11,2% по 20 мл в ампулах (еквівалентно K+ 1,5 ммоль/мл та Cl 1,5 ммоль/мл)
розчин для розведення: 7,5% (еквівалентно K+ 1 ммоль/мл та Cl 1 ммоль/мл) [д]; 15% (еквівалентно K+ 2 ммоль/мл та
Cl 2 ммоль/мл) [д]
концентрат для розчину для інфузій: 75 мг/мл
Натрію хлорид (Sodium chloride) розчин для ін’єкцій/інфузій: 0,9% ізотонічний (еквівалентно Na+ 154 ммоль/л та Cl 154 ммоль/л)
Натрію гідрокарбонат (Sodium hydrogen carbonate) ін’єкції: 1,4% — 8,4%
Лактат натрію (Sodium lactate) розчин для ін’єкцій/інфузій
Складний розчин: Натрію хлорид + Калію хлорид + Кальцію хлорид + Натрію лактат (Sodium chloride + Potassium chloride + Calcium chloride + Sodium lactate) розчин для ін’єкцій/інфузій
Збалансований кристалоїдний розчин: натрію хлорид + калію хлорид + кальцію хлорид дигідрат + магнію хлорид гексагідрат + натрію ацетат тригідрат + L-яблучна кислота* розчин для інфузій
3. Інші
Вода для ін’єкцій (Aqua pro injectionibus/Water for injection) розчин для ін’єкцій: 2 мл; 5 мл; 10 мл в ампулах
XXVII. Вітаміни і мінерали
1. Додатковий перелік
Кальцію глюконат (Calcium gluconate) ін’єкції: 100 мг/мл по 5 мл; по 10 мл в ампулах
XXVIII. Лікарські засоби для лікування вуха, горла та носа [д]
Оцтова кислота (Acetic acid) місцево: 2% у спирті
Будесонід (Budesonide) назальний спрей: 100 мкг на дозу; 50 мкг на дозу
Ципрофлоксацин (Ciprofloxacin) місцево: 0,3% краплі (гідрохлорид)
Ксилометазолін (Xylometazoline) назальний спрей: 0,05%краплі назальні: 0,05%; 0,1% по 10 мл
XXIX. Спеціальні лікарські засоби для догляду за новонародженими
1. Лікарські засоби, що призначаються немовлятам [д]
Кофеїну цитрат (Caffeine citrate) ін’єкції: 20 мг/мл (еквівалентно 10 мг кофеїну основи/мл)розчин для перорального застосування: 20 мг/мл (еквівалентно 10 мг кофеїну основи/мл)
Хлоргексидин (Chlorhexidine) розчин або гель: 7,1% (диглюконат), забезпечуючи 4% хлоргексидину (для догляду за пупковою раною) [д]
Холекальциферол (Colecalciferol) капсули м’які: 12,5 мкг (500 МО); 25 мкг (1 000 МО)
краплі оральні, розчин: 4 000 МО/мл; 15 000 МО/мл
Ергокальциферол (Ergocalciferol) тверда пероральна лікарська форма: 1,25 мг (50 000 МО)
розчин оральний, олійний: 1,25 мг/мл (0,125%)
Розчин для парентерального харчування, що включає розчин амінокислот, ліпідну емульсію та розчин глюкози: L-аланін; L-аргінін; L-аспарагінова кислота; L-цистеїн; L-глутамінова кислота; гліцин; L-гістидин; L-ізолейцин; L-лейцин; L-лізин моногідрат (що еквівалентно лізину); L-метіонін; L-орнітин гідрохлорид (що еквівалентно орнітину); L-фенілаланін; L-пролін; L-серин; таурин; L-треонін; L-триптофан; L-тирозин; L-валін; калію ацетат; кальцію хлорид, дигідрат; магнію ацетат, тетрагідрат; натрію гліцерофосфат, гідрат; глюкоза, моногідрат (що еквівалентно глюкозі безводній); олія оливкова рафінована та олія соєва рафінована (L-alanine; L-arginine; L-aspartic acid; L-cysteine; L-glutamic acid; glycine; L-histidine; L-isoleucine; L-leucine; L-lysine monohydrate (equivalent to lysine); L-methionine; L-ornithine hydrochloride (equivalent to ornithine); L-phenylalanine; L-proline; L-serine; taurine; L-threonine; L-tryptophan; L-tyrosine; L-valine; potassium acetate; calcium chloride dihydrate; magnesium acetate, tetrahydrate; sodium glycerophosphate hydrated; glucose monohydrate (equivalent to glucose anhydrous); refined olive oil; refined soya bean oil)* емульсія для інфузій: 300 мл
Додатковий перелік
Ібупрофен (Ibuprofen) розчин для ін’єкцій/інфузій: 4 мг/мл; 5 мг/мл
Простагландин E (Prostaglandin E) розчин для ін’єкцій:
простагландин E1 — 0,5 мг/мл в спирті
простагландин E2 — 1 мг/мл
Легеневі сурфактанти (Surfactant) суспензія для введення у трахею: 25 мг/мл — 80 мг/мл
Амінокислоти (Amino acids) розчин для інфузій: 100 мл; 250 мл
Жирові емульсії (Fat emulsions) емульсія для інфузій: 100 мл; 250 мл; 500 мл
2. Лікарські засоби, що застосовують матері новонароджених
Дексаметазон (Dexamethasone) ін’єкції: 4 мг/мл дексаметазону фосфату (у вигляді динатрієвої солі)
XXX. Лікарські засоби, що застосовуються при захворюваннях суглобів
1. Лікарські засоби для лікування подагри
Алопуринол (Allopurinol) таблетки: 100 мг; 300 мг
2. Модифікуючі лікарські засоби, що використовуються при ревматичних хворобах (DMARDs)
Хлорохін (Chloroquine) таблетки: 100 мг; 150 мг (у вигляді фосфату або сульфату); 250 мг (у вигляді фосфату)
Додатковий перелік
Азатіоприн (Azathioprine) таблетки: 50 мг
Гідроксихлорохін (Hydroxychloroquine) [сп] тверда пероральна лікарська форма: 200 мг (у вигляді сульфату)
Метотрексат (Methotrexate) таблетки: 2,5 мг; 5 мг; 7,5 мг; 10 мг (у вигляді натрієвої солі)
Пеніциламін (Penicillamine) тверда пероральна лікарська форма: 250 мг
Сульфасалазин (Sulfasalazine) таблетки: 500 мг
XXXI. Лікарські засоби, що застосовуються при наданні екстреної (невідкладної) медичної допомоги
Аміаку розчин концентрований (Ammonia) розчин: 10% у флаконі
Аміодарон (Amiodarone) ін’єкції: 50 мг/мл по 3 мл в ампулах
Атропін (Atropine) ін’єкції: 1 мг (сульфат) в ампулах по 1 мл
Бісопролол (Bisoprolol) таблетки: 1,25 мг; 2,5 мг; 5 мг; 10 мг
Верапаміл (Verapamil) ін’єкції: 2,5 мг (гідрохлорид)/мл по 2 мл в ампулах
Вода для ін’єкцій (Aqua pro injectionibus/Water for injection) розчин для ін’єкцій: 2 мл; 5 мл; 10 мл в ампулах
Вугілля активоване (Activated charcoal) порошок: 5 г
тверда пероральна лікарська форма: 0,25 г
Галоперидол (Haloperidol) ін’єкції: 5 мг/мл; 50 мг/мл
Гепарин натрій (Heparin sodium) ін’єкції: 5 000 МО/мл
Гідрокортизон (Hydrocortisone) порошок для розчину для ін’єкцій: 100 мг у флаконі
Гідроксиетилкрохмаль (Hydroxyethylstarch) розчин для інфузій: 6% (60 мг/мл); 10% (100 мг/мл)
Глюкоза (Glucose) розчин для ін’єкцій/інфузій: 5% (ізотонічний)
розчин для ін’єкцій/інфузій: 10%; 40%; 50 % (гіпертонічний)
Дексаметазон (Dexamethasone) ін’єкції: 4 мг/мл по 1 мл в ампулах (у вигляді динатрієвої солі)
Дигоксин (Digoxin) ін’єкції: 0,25 мг/мл по 1 мл в ампулах
Диклофенак (Diclofenac) ін’єкції: 25 мг/мл по 3 мл в ампулах
Діазепам (Diazepam) ін’єкції: 5 мг/мл
Допамін (Dopamine) ін’єкції: 40 мг/мл (гідрохлорид) по 5 мл в ампулах
концентрат для приготування розчину для інфузій: 200 мг/10 мл; 5 мг/мл
Дротаверин (Drotaverine) ін’єкції: 20 мг/мл по 2 мл в ампулах
Епінефрин (Адреналін) (Epinephrine/Adrenaline) ін’єкції: 1 мг (у вигляді гідрохлориду та гідротартрату) по 1 мл в ампулах, що відповідає 1,82 мг адреналіну тартрату в 1 мл; 0,5 мг/мл; 1 мг/мл у попередньо наповненій ручці
Етанол (Ethanol) розчин: 70% (денатурований)
Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate) розчин для інфузій: 1 мг/мл
таблетки (сублінгвальні): 5 мг
спрей сублінгвальний дозований: 1,25 мг/дозу
спрей оромукозний: 1,25 мг/дозу
таблетки: 10 мг; 20 мг
Інсулін для ін’єкцій (короткої дії) (Insulin injection (fast-acting) ін’єкції: 40 МО/мл по 10 мл у флаконі; 100 МО/мл по 5 мл; по 10 мл у флаконі; 100 МО/мл по 3 мл у картриджі або шприц-ручці
Каптоприл (Captopril) таблетки: 12,5 мг; 25 мг; 50 мг
Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalicylic acid) тверда пероральна лікарська форма: 75 мг — 300 мг
таблетки кишковорозчинні: 75 мг — 300 мг
Клонідин (Clonidine) таблетки: 0,1 мг; 0,15 мг; 0,3 мг
розчин для ін’єкцій: 0,01% по 1 мл в ампулах
Лактат натрію (Sodium lactate) розчин для ін’єкцій/інфузій
Складний розчин: Натрію хлорид + Калію хлорид + Кальцію хлорид + Натрію лактат (Sodium chloride + Potassium chloride + Calcium chloride + Sodium lactate) розчин для ін’єкцій/інфузій
Лідокаїн (Lidocaine) ін’єкції: 20 мг (гідрохлорид)/мл по 5 мл
Магнію сульфат (Magnesium sulfate) ін’єкції: 250 мг/мл по 5 мл або по 10 мл
Маніт (Mannitol) розчин для інфузій: 15% по 100 мл; 200 мл; 400 мл у пляшках; по 100 мл; 250 мл; 500 мл у контейнерах
Метамізол натрію (Metamizole sodium)* ін’єкції: 500 мг/мл по 1 мл; 2 мл в ампулах
Метилпреднізолон (Methylprednisolone) ін’єкції: 40 мг/мл (у вигляді натрію сукцинату) по 1 мл в однодозових флаконах та по 5 мл у багатодозових флаконах; 80 мг/мл (у вигляді натрію сукцинату) по 1 мл в однодозових флаконах; 125 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі; 250 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі; 500 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі; 1000 мг (у вигляді натрію сукцинату) у флаконі
Метопролол (Metoprolol) таблетки: 25 мг; 50 мг; 100 мг
розчин для ін’єкцій: 1 мг/мл в ампулах
Морфін (Morphine) ін’єкції: 10 мг/мл; 20 мг/мл (сульфат або гідрохлорид) в ампулах
Налоксон (Naloxone) ін’єкції: 400 мкг (гідрохлорид) по 1 мл в ампулах
Натрію гідрокарбонат (Sodium hydrogen carbonate) ін’єкції: 1,4% — 8,4%
Натрію тіосульфат (Sodium thiosulfate) ін’єкції: 250 мг/мл по 50 мл;300 мг/мл по 5 мл; по 10 мл в ампулах
Натрію хлорид (Sodium chloride) розчин для ін’єкцій/інфузій: 0,9% ізотонічний (еквівалентно Na+ 154 ммоль/л та Cl 154 ммоль/л)
Складний розчин: Натрію хлорид + Калію хлорид + Кальцію хлорид (Sodium chloride + Potassium chloride + Calcium chloride) розчин для інфузій
Неостигмін (Neostigmine) ін’єкції: 0,5 мг/мл по 1 мл в ампулах; 2,5 мг (метилсульфат) по 1 мл в ампулах
Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate) таблетки (сублінгвальні): 300 мкг; 400 мкг; 500 мкг
концентрат для розчину для інфузій: 1 мг/мл; 10 мг/мл
спрей сублінгвальний: 0,4 мг/дозу
Ніфедипін (Nifedipine) таблетки: 10 мг; 20 мг; 40 мг; 60 мг
краплі оральні: 2%
Оксибупрокаїн (Oxybuprocaine) краплі очні, розчин: 0,4%
Окситоцин (Oxytocin) ін’єкції: 5 МО/1 мл; 10 МО/1 мл
Омепразол (Omeprazole) порошок для приготування розчину для ін’єкцій: 40 мг в ампулах
Ондансетрон (Ondansetron) ін’єкції: 2 мг/мл по 2 мл; по 4 мл в ампулах (у вигляді гідрохлориду)
Парацетамол (Paracetamol) розчин для перорального застосування: 30 мг/мл; 120 мг/5 мл; 125 мг/5 мл
супозиторії: 80 мг; 100 мг; 150 мг; 300 мг; 0,17 г; 0,33 г
тверда пероральна лікарська форма: 100 мг — 500 мг
розчин для інфузій: 10 мг/мл
Повідон-йод (Povidone-iodine) розчин: 10% (еквівалентно 1% активного йоду)
Ранітидин (Ranitidine)* ін’єкції: 25 мг/мл (у вигляді гідрохлориду) по 2 мл в ампулах
Сальбутамол (Salbutamol) інгаляція (аерозоль): сальбутамол 100 мкг/дозу (у вигляді сульфату)
дозований інгалятор (аерозоль): 100 мкг/дозу (у вигляді сульфату)
Стрептокіназа (Streptokinase) порошок/ліофілізат для приготування розчину для ін’єкцій/інфузій: 750 000 МО; 1 500 000 МО у флаконі
Теофілін (Theophylline) ін’єкції: 2% в ампулах
Терліпресин
(Terlipressin)*
порошок для розчину для ін’єкцій: 1 мг
ін’єкції: 0,1 мг/мл по 2 мл; по 10 мл
Транексамова кислота (Tranexamic acid) ін’єкції: 50 мг/мл; 100 мг/мл; 500 мг/5 мл по 5 мл; по 10 мл в ампулах
Фенілефрин
(Phenylephrine)
ін’єкції: 10 мг/мл по 1 мл
Фентаніл (Fentanyl) ін’єкції: 0,05 мг/мл по 2 мл в ампулах
Фуросемід (Furosemide) ін’єкції: 10 мг/мл по 2 мл в ампулах
таблетки: 40 мг
Хлоргексидин (Chlorhexidine) розчин: 0,05% (біглюконат)
розчин/гель: 4 %

Примітка. У цьому переліку застосовуються такі позначки:

«()» позначає аналогічний клінічний ефект в межах фармакологічного класу. У разі відсутності різниці в інформації щодо ефективності та безпеки у переліку зазначено лікарський засіб, який доступний за найнижчою ціною з урахуванням міжнародних джерел інформації про ціни на лікарські засоби;

«» означає, що є обмеження за віком або масою тіла для використання лікарського засобу;

«[сп]» означає, що лікарський засіб вимагає спеціалізованого діагностичного або спостережного обладнання, та/або спеціалізованої медичної допомоги, та/або підготовки фахівців для використання у дітей;

«[д]» означає, що наявні спеціальні вказівки для обмеження використання для дітей;

«(*)» та «(**)» означають, що особливості застосування лікарського засобу встановлюються МОЗ.

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 25 березня 2009 р.  № 333

ПОРЯДОК
формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання

1. Цей Порядок визначає механізм формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання, для реалізації суб’єктом господарювання на внутрішньому ринку (далі — товар) з урахуванням граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок.

2. Гранична постачальницько-збутова надбавка є максимально допустимим її розміром, який може враховуватися суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю, при визначенні ціни товару.

Гранична постачальницько-збутова надбавка не повинна перевищувати її встановленого розміру незалежно від кількості здійснених суб’єктами господарювання операцій з реалізації товару.

Суб’єкт господарювання, що здійснює оптову торгівлю, зазначає розмір оптово-відпускної ціни у первинних документах для проведення ним операцій з реалізації товару.

3. Гранична торговельна (роздрібна) надбавка є максимально допустимим її розміром, який може враховуватися суб’єктом господарювання при реалізації товару через аптечну мережу.

4. Оптово-відпускна ціна є ціною одиниці імпортованого товару або ціною одиниці товару, що встановлюється в договорі, укладеному між вітчизняним товаровиробником та суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю товаром.

5. Формування цін на товар здійснюється суб’єктом господарювання за такими алгоритмами:

1) ціна одиниці імпортованого товару визначається суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю, за формулою

Ціт = Мв (Кдр / Кмв ),

де Ціт — ціна одиниці імпортованого товару;

Мв — ціна одиниці товару зазначена в декларації митної вартості;

Кдр — середній курс гривні, встановлений на міжбанківському валютному ринку України на дату, що передує даті реалізації товару, до іноземної валюти, за якою здійснюється закупівля товару;

Кдр — середній курс гривні, встановлений на міжбанківському валютному ринку України на дату реалізації товару, до іноземної валюти, за якою здійснюється закупівля товару;

Кмв — офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений Національним банком на дату митного оформлення товару, за якою здійснюється його закупівля;

2) закупівельна ціна одиниці товару визначається суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю товаром, для його подальшої реалізації через аптечну мережу, за формулою

Цз = Цов + Нпз,

де Цз — закупівельна ціна;

Цов — оптово-відпускна ціна;

Нпз — постачальницько-збутова надбавка в межах граничного розміру;

3) роздрібна ціна одиниці товару визначається суб’єктом господарювання, що здійснює реалізацію товару через аптечну мережу, за формулою

Цр = Цз + Нтр,

де Цр — роздрібна ціна;

Цз — закупівельна ціна або оптово-відпускна ціна, встановлена вітчизняним товаровиробником;

Нтр — торговельна (роздрібна) надбавка в межах граничного розміру.

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 25 березня 2009 р. № 333

ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955

1. Пункти 1 і 5 викласти у такій редакції:

«1. Установити:

1) на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 12 відсотків оптово-відпускної ціни та граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25 відсотків закупівельної ціни;

2) на лікарські засоби і вироби медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), що придбаваються повністю або частково за бюджетні кошти, граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 відсотків закупівельної ціни.

Лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім тих, що придбаваються за бюджетні кошти.»;

«5. Мінекономіки разом з МОЗ, іншими заінтересованими органами виконавчої влади подати пропозиції щодо формування та ведення державного реєстру цін лікарських засобів і виробів медичного призначення як єдиної інформаційної бази даних.».

2. Абзаци другий і третій пункту 6 виключити.

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 25 березня 2009 р.  № 333

ПЕРЕЛІК
постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність

1. Пункт 4 постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)».

2. Абзац другий постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 р. № 747 «Про внесення змін та доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548».

3. Абзац другий пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2001 р. № 1499 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

4. Підпункт 3 пункту 1 змін, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2006 р. № 660.

5. Постанова Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 р. № 400 «Про затвердження Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення».

6. Постанова Кабінету Міністрів України від 30 травня 2007 р. № 789 «Про внесення змін до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення».

7. Постанова Кабінету Міністрів України від 9 липня 2008 р. № 620 «Про внесення змін до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення».

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Вікторія 07.08.2017 10:53
Версія для друку не відредаговано, відповідно до внесених змін
Максим 03.07.2019 10:46
А не стоило бы подумать умным людям которые меняет/принимает/решает разные законы об изменении в 955 о "Лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень"........."за одну упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім тих, що придбаваються за бюжетнi кошти" Чего мин.прожито,ный минимум и мин.зарплату меняют ,а цену 5-8лет назад, когда это придумывалось сейчас нельзя соизмерить?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті