Лист-роз’яснення Мінекономіки щодо закупівлі в одного учасника товарів, робіт і послуг

Відповідно до підпункту 8 п. 10 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921 (зі змінами) (далі — Положення), наказом Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 64, зареєстрованим в Мін’юсті від 10.03.2009 р. № 221/16327, затверджено нову редакцію Порядку погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника (далі — Порядок).

Згідно з вимогами ст. 3 Указу Президента України від 03.10.1992 р. № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» зазначений наказ набуває чинності через 10 днів після його реєстрації, тобто з 21.03.2009 р.

У новій редакції Порядку передбачена низка змін, які стосуються механізму погодження Мінекономіки застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника.

Передусім необхідно зазначити, що у п. 1 Порядку передбачено, що його дія поширюється на закупівлю товарів, робіт і послуг, очікувана вартість яких для закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) становить не менше 100 тис. грн., а робіт — не менше 300 тис. грн.

У новій редакції Порядку зазнали значних змін вимоги до форми, змісту та переліку документів, які подаються замовниками на погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника.

Одним із нововведень, нормативно закріпленим у Порядку, є подання до Мінекономіки оригіналів документів чи їх копій, засвідчених в установленому законодавством порядку. При цьому дата видачі експертних документів, які підтверджують наявність умови застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника, не повинна перевищувати 1 рік з дня подачі до Мінекономіки необхідного пакету документів, передбачених у п. 2 Порядку.

Разом з тим необхідно звернути увагу на зміст протоколу засідання Тендерного комітету щодо прийняття рішення про застосування процедури закупівлі в одного учасника, у якому має бути відображено:

  • умову застосування процедури відповідно до п. 83 Положення;
  • предмет закупівлі;
  • конкретне найменування товару, роботи чи послуги;
  • очікувану вартість закупівлі;
  • джерело фінансування закупівлі;
  • орієнтовний термін поставки товарів (виконання робіт, надання послуг).

У разі застосування процедури торгів з обмеженою участю протокол засідання Тендерного комітету щодо прийняття рішення про застосування процедури торгів з обмеженою участю повинен містити перелік учасників, яких замовник планує запросити до участі у процедурі закупівлі.

Згідно з положеннями Порядку необхідно обов’язково подавати до Мінекономіки документи, які попередньо не передбачалися законодавством, а саме:

1) засвідчену в установленому порядку копію річного плану закупівель;

2) для юридичних осіб — засвідчені в установленому порядку копії установчих документів учасника, свідоцтва про його державну реєстрацію, ліцензії (дозволи) на здійснення певного виду господарської діяльності, необхідної для виконання договору про закупівлю;

3) для фізичних осіб — копія паспорта, або іншого документа, що засвідчує особу у разі відсутності паспорта та ідентифікаційного коду;

4) для фізичних осіб — підприємців — копія паспорта або іншого документа, що засвідчує особу у разі відсутності паспорта, свідоцтва про державну реєстрацію, ліцензії (дозволу) на здійснення певного виду господарської діяльності, необхідної для виконання договору про закупівлю;

5) у зв’язку з потребою здійснення додаткових поставок первинним учасником — експертні, нормативні, технічні та інші документи, які підтверджують, що зміна учасника може призвести до закупівлі товарів чи послуг, що не відповідають вимогам взаємозаміни з наявними товарами чи отриманими послугами;

6) у разі закупівлі нерухомого майна — засвідчені в установленому законодавством порядку копії документів, що підтверджують право власності учасника на нерухоме майно та звіт про його оцінку.

Термін розгляду Мінекономіки документів замовника — 30 календарних днів (у разі, якщо умовою закупівлі є виникнення нагальної потреби у її здійсненні у зв’язку з особливими економічними чи соціальними обставинами, яких замовник не міг передбачити, у тому числі закупівлі, пов’язаної з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій — 10 робочих днів).

Лист-роз’яснення Мінекономіки щодо закупівлі в одного учасника товарів, робіт і послуг

У випадку надсилання додаткових документів до раніше надісланих термін їх розгляду подовжується на 30 календарних днів з дати реєстрації додаткових документів.

П. 10 Порядку передбачаються випадки, коли документи залишаються без розгляду, про що замовник інформується листом Мінекономіки, у разі якщо:

  • замовник надіслав клопотання про відкликання документів, зазначених у п. 2 Порядку;
  • очікувана вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) становить менше 100 тис. грн., а робіт — менше 300 тис. грн.;
  • закупівля товарів, робіт і послуг не регулюється Положенням.

Окрім того, у Порядку передбачено, що після усунення причин, які стали підставою для залишення Мінекономіки листа-звернення без розгляду, замовник може повторно подати новий лист-звернення та документи, передбачені у п. 2 Порядку.

Також необхідно зазначити, що документи, подані на розгляд Мінекономіки щодо застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника, замовнику не повертаються.

Враховуючи вищевикладене, а також п. 2 наказу Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 64, яким встановлено, що рішення за документами щодо погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника, поданими до Мінекономіки до набуття чинності цим наказом, приймаються зазначеним міністерством відповідно до Порядку, затвердженого цим наказом, після набуття ним чинності, просимо замовників, які подали пакети документів до Мінекономіки на погодження застосування торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника, доопрацювати надані пакети документів відповідно до Порядку, затвердженого згаданим наказом Мінекономіки.

Порядок погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника, затверджений наказом Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 64 та зареєстрований в Мін’юсті від 10.03.2009 р. № 221/16327, розміщено на офіційному сайті першого з них — www.me.gov.ua.

Крім того, повідомляємо, що відповідно до абзацу 5 п. 1 наказу Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 60 «Про визнання такими, що втратили чинність, наказів Мінекономіки», зареєстрованого у Мін’юсті від 10.03 2009 р. № 210/16226, визнано таким, що втратив чинність наказ Мінекономіки від 15.04.2008 р. № 128 «Про затвердження Порядку погодження застосування процедури торгів з обмеженою участю та процедури закупівлі в одного учасника», зареєстрований у Мін’юсті від 25.04.2008 р. № 374/15065.

В.А. Новик, директор Департаменту
державних закупівель,
за матеріалами www.ua-tenders.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті