Чи потрібна здорова нація?

Чи потрібна хворій владі здорова нація 27 квітня в медіа-холі інформаційного агентства «ІнтерМедіаКонсалтинг» (ІМК) відбулася прес-конференція на тему «Чи потрібна хворій владі здорова нація », в якій взяли участь Ростислав Валіхновський, заступник керівника Державного управління справами та Лілія Григорович, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Відкриваючи прес-конференцію Р. Валіхновський підкреслив, що забезпечення здоров’я нації повинно бути пріоритетом державної політики. Ця теза задекларована в програмах Президента України, що стосую­ться охорони здоров’я. Важливими складовими системи управління галузі є МОЗ України та відповідні регіональні органи. Статистичні данні свідчать про те, що стан справ в охороні здоров’я залишає бажати кращого. Це стосується як недостатнього фінансування, так і неефективного використання коштів.

Як відзначив доповідач, кадровий потенціал галузі поступово втрачається. Так, за його словами, Київська станція швидкої допомоги та медицини катастроф на 1/3 не укомплектована кваліфікованими кадрами. Недивлячись на те, що останнім часом у обладнання для медичних закладів інвестовано кошти, воно використовується не­ефективно через відсутність кадрів з відповідною кваліфікацією.
Важлива проблема — достатньо великий відсоток лікарських помилок у порівнянні з європейськими країнами. Це пов’язано з недосконалістю системи вищої медичної освіти та відсутністю стандартів у наданні медичних послуг.
Як наголосив Р. Валіхновський, сьогодні необхідно запровадити систему стандартизації як у практичний медицині, так і в освіті. Крім того, необхідно підвищувати мотивацію персоналу медичних закладів, яка певною мірою впливає на якість медичного обслуговуван­ня населення. Також він зазначив, що в період передвиборчої боротьби майже всі політичні сили використовують медичну тематику, але після перемоги на виборах вони забувають про свої обіцянки.

За словами Р. Валіхновського, сьогодні у Верховній Раді України спостерігається лобізм інтересів тих чи інших сил, які мають вплив на діяльність різних галузей, у тому числі охорони здоров’я.

Л. Григорович зазначила, що тема прес-конференції — надзвичайно актуальна. За її словами, сьогодні в Україні немає можливості побудувати ефективну систему охорони здоров’я, яка цілком залежить від загально­політичних процесів. Деякі важливі нормативні акти, котрі стосуються охорони здоров’я, або не виконуються, або взагалі не прийняті. Наприклад, норми Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» не виконуються, а нормативні акти, що стосуються загальнообов’язкового медичного страхування та соціального захисту медичних та фармацевтичних працівників, не прийняті.

Л. Григорович підкреслила, що медичні послуги в закладах охорони здоров’я вже давно надаються на платній основі. Але це відбувається без контролю з боку держави. Бюджет країни, за її словами, не витримає впровадження державних стандартів надання медичної допомоги. Саме тому важливо запровадити систему надання медичних послуг у закладах охорони здоров’я на платній основі, поки не буде прийнято відповідний закон, який стосується загальнообов’язкового медичного страхування.

Олена Приходько, фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті