Незмінна якість Борщагівського ХФЗ

Напередодні Дня фармацевтичного працівника «Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводу» вручено сертифікат відповідності міжнародним стандартам в системі управління якістю ISO-9001-2000. Прокоментувати цю визначну для підприємства подію люб’язно погодилася Марія Глушак, уповноважена особа з якості, заступник генерального директора заводу.

?

— Для нас відрадним є те, що народження нового прогресивного і його впровадження відбувається на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі.

9 років тому у виробництво ліків ми почали впроваджувати європейські правила Належної виробничої практики (GMP — Good manufacturing practice) і отримали сертифікати відповідності національного органу та європейських структур. Цими документами підтверджено, що продукція Борщагівського ХФЗ виробляється і контролюється згідно з європейськими вимогами, основна мета яких — захист здоров’я людей від неякісних ліків. Але поняття якості у нашому розумінні дуже широке: це не тільки якість продукції, але і якість роботи, якість управління, прийняття рішень, оптимальних для підприємства. Існуюча система забезпечення якості GMP не враховувала вищеназваних аспектів, тобто не були охоплені всі принципи організації роботи підприємства, особливо невиробничих підрозділів.

Тому нами вперше впроваджено ISO на підприємстві, що відповідає вимогам GMP, і створено інтегровану систему управління якістю, що підпорядкована вимогам ISO/GMP. Що це означає? Ми об’єднали дві взаємодоповнюючі системи в одну з більш широким спектром цілей. Зокрема, описали і підпорядкували в одній системі всі виробничі та невиробничі ланки підприємства, що повністю охоплюють всю діяльність – від розробки документації до випуску продукції, тобто створили загальну систему управління підприємством. Системи ISO-9001-2000 не є чимось новим у світі. За ними працюють багато підприємств у різних країнах, в тому числі — фармацевтичні підприємства в Україні. Але система ISO, інтегрована з діючою GMP, впроваджена поки що лише на Борщагівському ХФЗ і, хочу підкреслити, — знову вперше. Хочу зазначити, що отримання сертифіката для нас — не самоціль, а лише документальне підтвердження гарантії якості ліків виробництва Борщагівського ХФЗ. Це є дуже важливим елементом конкурентоздатності на ринку України та за її межами. Зараз ми робимо все можливе для того, щоб наші ліки не поступалися імпортним аналогам. В результаті виграє споживач, який отримує якісні ліки, а коштувати вони будуть значно дешевше.

Статус лідера — це не тільки гарантована європейська якість продукції, але й європейський підхід до охорони довкілля та забезпечення гідних умов праці. Тому наш наступний крок — це впровадження стандартів ISO-14001 та ISO-18001 (OHSAS-18001). Сьогодні ми вже не хочемо жити у забрудненому середовищі, а прагнемо захищати його, створювати сприятливі умови для роботи, підвищувати професіоналізм і берегти здоров’я нашого персоналу. У світі є ще багато систем, які покращують ефективність роботи підприємства, його імідж тощо. Тому робота в цьому напрямку не припиняється, її багато, бо хорошому немає меж… o

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті