Ліки маркуватимуть шрифтом Брайля

Ліки маркуватимуть шрифтом БрайляНагадаємо, що 20 травня 2009 р. Верховна Рада України більшістю голосів (проголосували 340 депутатів із 440 зареєстрованих у залі) ухвалила Закон України «Про внесення зміни до статті 12 Закону «Про лікарські засоби» за № 1364 (див. с. 20 та www.apteka.ua).

Законом вносяться зміни, згідно з якими на зовнішній упаковці лікарського засобу шрифтом Брайля необхідно зазначати назву лікарського засобу, дозу діючої речовини та лікарську форму. Також передбачено, що закон набуде чинності з 1 січня 2010 р., а Кабінету Міністрів України доручено протягом трьох місяців привести свої нормативно-правові акти у відповідність із прийнятими змінами.
11 червня Президент України Віктор Ющенко підписав зазначений закон, текст якого було оприлюднено на офіційному сайті глави держави (www.president.gov.ua).

У висновку Головного науково-експертного управління від 23.02.2009 р. зазначається, що таке нововведення має сенс, але викликає сумнів доцільність дублювання вказаної інформації шрифтом Брайля на всіх упаковках лікарських засобів. Зазначено, що в Україні кількість громадян, які для ознайомлення з друкованою інформацією застосовують шрифт Брайля, коливається від 45 тис. до 50 тис. осіб, у тому числі кількість повністю сліпих — від 10 тис. до 20 тис. осіб.

При цьому слід також зазначити, що вказане нововведення призведе до підвищення вартості лікарських засобів, у зв’язку з чим вони можуть стати недоступними насамперед саме для цієї категорії громадян.

Прийняття цього закону викликало бурхливу реакцію громадськості. Зокрема позицію вітчизняного виробника — корпорації «Артеріум» — на сторінках «Щотижневика АПТЕКА» виказав Сергій Сур, директор з досліджень та розробок (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 21 (692) від 25.05.2009 р. та www.apteka.ua).

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті