Створено робочу групу з розробки змін до закону «Про лікарські засоби»

Створено робочу групу з розробки змін до закону «Про лікарські засоби»9 липня при Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет) відбулося установче засідання робочої групи з розробки нової редакції закону про лікарські засоби та фармацевтичну діяльність. Як вже повідомляв «Щотижневик АПТЕКА» (№ 26 (697) від 29.06.2009 р.), з такою ініціативою виступила голова Комітету, народний депутат України Тетяна Бахтеєва.

До складу робочої групи увійшли представники Об’єднання організацій роботодавців медичної і мікробіологічної промисловості України, Європейської Бізнес Асоціації, Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм», Аптечної професійної асоціації України, Чернігівської асоціації фармацевтичних працівників, КП «Ліки України», Миколаївської обласної фармацевтичної асоціації, Спілки підприємців Миколаївської та Херсонської областей, Асоціації фармацевтичних дистриб’юторів «ФАРМ­УКРАЇНА», компанії «МОРІОН», громадської ради МОЗ України, Світової федерації лікарських товариств, Дорадчої ради при Комітеті.

Слід зазначити, що потреба в суттєвих змінах законодавства, яке регулює обіг лікарських засобів та фармацевтичну діяльність взагалі, виникла давно. Це питання дуже жваво обговорювалося під час Всеукраїнської фармацевтичної конференції «Аптека–2008 Весна» в травні цього року. Адже між діючим законодавством України і підзаконними нормативними актами існують численні протиріччя, що заважає взаємо­дії суб’єктів господарювання між собою та з регуляторними органами. Наприклад, згідно зі ст. 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» виключно законами встановлюються: органи, уповноважені здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності; повноваження органів державного нагляду (контролю) щодо зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг; вичерпний перелік підстав для зупинення господарської діяльності; санкції за порушення вимог законодавства і перелік порушень, які є підставою для видачі органом державного нагляду (контролю) припису, розпорядження або іншого розпорядчого документа. Крім того, жодним нормативним актом чітко не врегульовано, зокрема, діяльність медичних та фармацевтичних працівників. У резолюції конференції окремим пунктом було зазначено доручити профільним професійним громадським організаціям ініціювати процес розробки галузевого законопроекту «Про фармацевтичну діяльність в Україні» та визначити координатором його розробки Асоціацію фармацевтичних дистриб’юторів «ФАРМ­УКРАЇНА». І ось думка професійної громадськості співпала з наявністю політичної волі у законодавців, отже, від конструктивної співпраці в розробці цього законопроекту може залежати, за якими правилами працюватиме фармацевтичний ринок України найближчі декілька років. Слід зазначити, що з боку куратора робочої групи від Комітету Олега Виноградова неодноразово висловлювалися побажання, щоб в роботі над законопроектом взяли участь представники усіх сегментів фармацевтичного ринку.

Під час установчого засідання було затверджено порядок роботи робочої групи. До 17.07.2009 р. її члени мають подати свої пропозиції щодо змін у законодавство про лікарські засоби та фармацевтичну діяльність, а також остаточні дані про кандидатів, які будуть працювати у робочій групі на постійній основі. Пропозиції необхідно надсилати на е-mail: [email protected]. Далі до 22.07.2009 р. усі пропозиції будуть зведені в таблицю, яка буде розіслана учасникам робочої групи. Починаючи з 27.07.2009 р. будуть відбуватися засідання робочої групи на постійній основі, під час яких буде проходити узгодження та затвердження остаточної редакції законопроекту.

Усі бажаючі увійти до складу робочої групи та взяти участь у розробці цього законопроекту можуть звертатися до редакції «Щотижневика АПТЕКА» за тел.: (044) 585-97-10 або е-mail: [email protected].

Олександр Устінов

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*