Щодо реалізації ліків через Інтернет та пошту

Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами» (далі — проект) став, мабуть, однією з гарячих тем, які активно обговорювалися представниками фармацевтичного ринку цього літа. Серед дискутабельних положень проекту суб’єкти господарювання неодноразово відзначали пункт, згідно з яким забороняється торгівля лікарськими засобами через мережу Інтернет та транспортування їх у поштових відправленнях.

Як зазначив Тимур Барсоцький, генеральний директор ТОВ «Українська медична спілка», таке положення стане для регуляторного органу кроком назад, який не лише позбавить українських пацієнтів можливості використовувати сучасні технології, а й аж ніяк не сприятиме вдосконаленню забезпечення населення лікарськими засобами, особливо на селі. В Україні вже 10 років існує спільний проект ТОВ «Українська медична спілка» та Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» щодо надання послуги «Ліки на замовлення».

«Хочу зауважити, що замовляти препарати через мережу Інтернет та отримувати їх за допомогою пошти — це звичайна практика в країнах Європи та США. Наприклад, не виходячи з дому, можна замовити ліки (безрецептурні) в письмовій формі, факсом, електронною поштою, за телефоном або через мережу Інтернет в одній із відомих аптек Німеччини та отримати замовлення через компанію «DHL». До речі, я також зацікавився такою послугою та надіслав замовлення до даної аптеки, а отримавши його, не зміг стримати здивування. Лікарські засоби надійшли в звичайній картонній упаковці! (рис. 1). У той час як наші клієнти, що користуються послугою «Ліки на замовлення», отримують замовлення у термоконтейнерах, що забезпечує дотримання умов зберігання, показників вологості та цілісності, температурного режиму, що відповідає Ліцензійним умовам у цілому (рис. 2).

Сьогодні одним із пріоритетних завдань, на якому наголошує влада, є забезпечення сільського населення доступними, якісними та ефективними лікарськими засобами. У багатьох селах аптечні заклади взагалі відсутні. Саме в таких випадках наша послуга приходить на допомогу. Але якщо заборонити замовлення ліків через пошту, то до чого це призведе? Пацієнт буде змушений або самостійно їхати до найближчого населеного пункту, де знаходиться аптека, або просити своїх близьких та знайомих привезти препарати. І в таких випадках про яке дотримання умов транспортування йде мова?

Вважаю, що ми не повинні винаходити щось нове, а скористатися досвідом тих країн, рівень розвитку яких значно випереджає такий нашої країни. «Українська медична спілка» розробила та успішно використовує на практиці схему виконання замовлень на лікарські засоби за допомогою поштового зв’язку. Тому незрозуміло, чому ж ця успішна модель, яка користується неабияким попитом споживачів, повинна припинити своє існування? І оскільки наші звернення щодо цього питання до Державної служби України з лікарських засобів та МОЗ так і залишилися без відповіді, компанія готує відповідне звернення на ім’я Прем’єр-міністра та Президента України».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Виктори 29.08.2011 6:29
Подобные призывы обычно заканчиваются идеей открытия аптек в почтовых отделениях и почтальоном вместо провизора!Было уже!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті