Заява МОЗ: подвійні стандарти окремих громадських організацій дискредитують ідею громадського руху

МОЗМіністерство охорони здоров’я України висловлює обурення діями представників Всеукраїнської Мережі ЛЖВ, які розповсюджують недостовірну інформацію щодо зловживань у Міністерстві охорони здоров’я України під час тендерних закупівель антиретровірусних препаратів.

Представники Тендерного комітету та Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІД, туберкульозу та іншим соціально небезпечним хворобам неодноразово запрошували керівництво організації ЛЖВ брати участь в робочих засіданнях для вирішення проблем хворих, внесення власних пропозицій щодо покращення механізму закупівель препаратів тощо.

У відповідь на чергові нарікання щодо закупівель за завищеними цінами Міністр охорони здоров’я Василь Князевич ще у березні 2008 року звернувся до міжнародних організацій? з проханням провести експертизу законодавства України з питань здійснення державних закупівель та надати рекомендації щодо можливого спрощення цих процедур, конкретного механізму здійснення закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення напряму у виробників. На виконання цього доручення в Україні працювали дві місії – експерти ВООЗ та експерти Фонду Клінтона, які надали відповідні рекомендації.

Для їх втілення необхідно здійснити низку кроків, направлених на зміну законодавства України. Політика Міністерства охорони здоров’я України є чіткою та послідовною, тому для опрацювання та впровадження? рекомендацій наказом МОЗ було створено міжвідомчу робочу групу з питань удосконалення закупівель на чолі з заступником Міністра охорони здоров’я З.Митником. Слід зазначити, що представники ЛЖВ також увійшли до складу цієї групи, отримавши змогу повноцінно співпрацювати з МОЗ, надавати пропозиції, рекомендації. Крім того, працює Постійна робоча група МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель. ?

Разом з тим, співпраця Мережі ЛЖВ з профільним міністерством обмежувалась лише деструктивною критикою та декларативними намірами, які не підкріплювались конструктивними пропозиціями.

Керівництво мережі ЛЖВ добре знає, що МОЗ не формує цінову політику в державі та не може впливати на постачальників та виробників, які подають на тендери препарати за цінами, економічне обґрунтування яких контролює Міністерство економіки України.? ?

Закупівля антиретровірусних препаратів здійснювалась за процедурою відкритих торгів, при цьому інформація про заплановану закупівлю була розміщена у визначеному законодавством друкованому засобі масової інформації (Інформаційний бюлетень «Вісник державних закупівель») та мережі Інтернет на офіційному сайті МОЗ України. Одним з головних критерієм оцінки тендерних пропозицій була визначена ціна. Таким чином, переможцями торгів були визнані учасники, які запропонували найменші ціни, і пропозиції яких відповідали встановленим вимогам. Скарг щодо визначення переможців відкритих торгів до МОЗ України не надходило.

МОЗ України доводить до відома громадськості, що порівняння представниками ЛЖВ цін Глобального фонду та запропонованих постачальниками для МОЗ, є некоректним.? Представники ЛЖВ з невідомих причин не інформують ЗМІ, що Глобальний фонд, отримуючи заявки з усього світу,? закуповує гарантовані до оплати величезні партії товарів та отримує їх фактично по собівартості. Саме цю цифру й озвучують ЛЖВ. Разом з тим, до цієї вартості ще слід додати витрати на послуги з розмитнення, витрати на транспортні послуги по всій Україні, включно з оплатою роботи персоналу, що супроводжують доставку, та ін. Таким чином, реальна вартість препарату, який потрапляє до споживача, є іншою.
Організація та проведення проанансованих флеш-мобів розрахована на дешевий PR, який не має нічого спільного з піклуванням про хворих та дискредитує ідею громадських рухів, які дійсно опікуються проблемами пацієнтів.

Всеукраїнська благодійна організація «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» є одним із двох реципієнтів коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, які надаються Україні для здійснення заходів, направлених на протидію поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні в межах Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки».

Організація реалізує частину Програми Глобального Фонду «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування та догляд для найуразливіших верств населення в Україні», яка має бюджет – 151 млн. доларів США за 5 років.

Дані епіднагляду засвідчують, що активні споживачі ін’єкційних наркотиків, чоловіки, що мають секс з чоловіками, жінки комерційного сексу, які працюють на вулицях, особи, які знаходяться в місцях позбавлення волі та діти вулиці віком від 10 до 18 років є групами найвищого ризику в контексті інфікування ВІЛ в Україні. Ці групи складають понад 80% усіх офіційно зареєстрованих випадків інфікування ВІЛ і понад половину випадків інфікування за неофіційними розрахунками. Отже, це саме ті групи населення України, на роботу з якими мають бути направлені усі зусилля Мережі ЛЖВ.

МОЗ України висловлює жаль, що кошти, виділені Глобальним фондом? благодійній організації,? використовуються не за призначенням, а на проведення вуличних акцій. До того ж претензії та критика з невідомих причин адресовані не постачальникам чи виробникам антиретровірусних препаратів, які й визначають їх вартість, а? Міністерству охорони здоров’я, яке не має впливу на формування цін.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті