Зміст номера #326

В США лицензировано 24 препарата-бренда

В течение 2001 г. FDA лицензировало 24 новых лекарственных препарата. Процесс регистрации продолжался в среднем 18,8 мес.
Из 24 новых лекарственных средств, лицензированных в прошлом году, 7 имели статус «приоритетный», процедура их лицензирования проходила быстрее — в среднем в течение 8,4 мес.

ФИТОЛИТ: природа лечит!Время выводить камни…

Фитолит — комплексный препарат на основе экстрактов хвоща полевого, спорыша, зверобоя и активных веществ из плодов амми зубной производства ОАО «Фармацевтическая фирма «Здоровье».
ФИТОЛИТ оказывает спазмолитическое, обезболивающее и противовоспалительное действие, а также обладает антимикробными и антисептическими свойствами, регулирует минеральный обмен. Препарат снижает частоту и интенсивность почечной колики, нормализует физико-химические показатели мочи, способствует нормализации уродинамики.

З турботою про довкілля

Тема охорони довкілля, що, безперечно, є актуальною для сьогоднішньої України, отримала продовження з виданням спільного наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України і Державної митної служби України № 304/793 від 10 грудня 2001 р. «Про затвердження Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якій надходять імпортні товари, що підлягають митному оформленню в режимі випуску у вільний обіг на території України».
Кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» звернувся з проханням прокоментувати практичні аспекти застосування його положень до віце-президента Державної компанії «Укрекокомресурси» Олександра Кучеренка.

Застосування комплексу вітамінів з мінералами МУЛЬТИ-ТАБС®для реабілітації дітей, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи

Для зменшення впливу чинників радіаційної та нерадіаційної природи на організм дітей, що мешкали в несприятливих екологічних умовах, застосовувався комплекс мультивітамінів з мінералами МУЛЬТИ-ТАБС® фірми ФЕРРОСАН.
На підставі проведених досліджень зроблено висновок, що застосування комплексу мультивітамінів з мінералами МУЛЬТИ-ТАБС® фірми ФЕРРОСАН було доцільним у комплексі з реабілітаційними заходами для дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

С чувством глубокого удовлетворения…Всегда ли так могут сказать ваши клиенты?

Проблема удовлетворения спроса — довольно серьезная для многих оптовых фармацевтических компаний.
В условиях современного фармрынка 90% заявок, поступающих к дистрибьюторам, должны быть выполнены в течение 24 ч.
Методика определения степени удовлетворения спроса для оценки деятельности дистрибьюторов основана на расчете соотношения выполненных в течение 24 ч заказов к общему количеству позиций в заказах

Наказ Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України, Державної митної служби України від 10 грудня 2001 р. № 304/793

Про затвердження порядку контролю за тарою (упаковкою), у якій надходять імпортні товари, що підлягають митному оформленню в режимі випуску у вільний обіг на території України

Роздуми з приводу…

16 листопада 2001 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1482 «Про затвердження Національного переліку основних (життєво необхідних) лікарських засобів і виробів медичного призначення». Згідно з пункотом 2 цієї Постанови МОЗ України доручено розробити та затвердити у двомісячний термін Положення про Національний перелік основних (життєво необхідних) лікарських засобів і виробів медичного призначення (Положення), а також забезпечити постійне проведення моніторингу цін виробників і постачальників на основні (життєво необхідні) лікарські засоби та вироби медичного призначення вітчизняного та іноземного виробництва. З огляду на це варто коротко нагадати історію розроблення концепції основних лікарських засобів та висловити зауваження з приводу створення відповідного Положення.
Розуміючи всі труднощі прийняття Національної концепції основних (життєво необхідних) лікарських засобів, відповідного Переліку та Положення про цей перелік, «Щотижневик АПТЕКА» пропонує на розсуд читачів Проект Положення про Національний перелік основних (життєво необхідних) лікарських засобів

Учиться будут все

28 января — 1 февраля 2001 г. в г. Харькове состоялся III информационно-методический семинар руководителей Государственной инспекции по контролю качества лекарственных средств Украины (ГИКК).
Основная тема — обсуждение вопроса подготовки кадров для ГИКК, в том числе подготовки инспекторов GMP.

Земля i спирт …

До редакції надходять листи, у яких читачі дуже часто запитують про порядок оподатковування спирту етилового, а також чи повинні аптечні заклади сплачувати податок на землю. Актуальність цих питань зумовлена наявністю в чинному законодавстві протиріч, через які контролюючі органи по-різному трактують ту чи іншу норму закону і відповідно висувають певні податкові вимоги до суб’єктів господарювання.