Зміст номера #412

Списки А і Б в Україні

Як повідомив редакції “Щотижневика АПТЕКА” заступник директора ДП “Державний фармакологічний центр” МОЗ України (ДФЦ МОЗ) Віктор Чумак, до ДФЦ МОЗ надходять запити щодо Переліків лікарських засобів списків А і Б, які мають підлягати кількісному обліку в аптечних закладах МОЗ України. Активність таких запитів підвищилася після виходу наказу МОЗ України № 211 від 14.05.03 р. “Про внесення змін і доповнень до наказів МОЗ України”, зареєстрованого у Мін’юсті за № 439/7760 від 04.06.03 р. (“Щотижневик АПТЕКА”, № 23 (394) від 16 червня 2003 р. містить текст наказу МОЗ, а також коментар В. Чумака в матеріалі “Менше переліків – більше прозорості”).

Натуропатичні препарати в кардіології

За ініціативою німецької компанії “Хомвіора” було організоване засідання круглого столу “Натуропатичні ліки в кардіології: реальність і перспективи”, яке відбулося 20 жовтня 2003 року в Інституті кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України.
Актуальність використання ЛЗ рослинного походження у лікуванні захворювань серцево-судинної системи зумовлена насамперед дуже низькою ймовірністю розвитку непередбачених побічних ефектів, а також наявністю у їх складі активних компонентів з уже доведеною ефективністю, наприклад алкалоїдів та глікозидів. Було оголошено результати досліджень щодо клінічної ефективності натуропатичних препаратів виробництва компанії “Хомвіора” – ХОМВІОТЕНЗИНУ та ХОМВІОКОРИНУ, які використовують для лікування хворих з артеріальною гіпертензією (АГ) та серцевою недостатністю.

Вшанування вчителя – збереження традицій

17-18 жовтня у м. Києві відбулася науково-практична конференція “Сучасні проблеми внутрішньої патології”, присвячена 90-річчю заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії, премій ім. М.Д. Стражеска та ім. Ф.Г. Яновського НАН України, професора, доктора медичних наук Анатолія Петровича Пелещука.

“Протек-Фарма” за здорову конкуренцію

ТОВ “Протек-Фарма було зареєстровано в Україні в серпні минулого року.
“Протек” у Росії знають як компанію, що відстоює інтереси легального бізнесу і бореться з такими негативними явищами, як поширення фальсифікованої, контрафактної продукції, функціонування тіньового ринку. На українському ринку “Протек-Фарма” дотримуватиметься тих самих принципів.
На даний час прайс-лист ТОВ “Протек-Фарма” містить понад 2500 і стрімко наближається до 3000 товарних позицій. Укладено близько 100 прямих контрактів з виробниками, з них близько 60 – з відомими зарубіжними фармацевтичними компаніями, 3 – з російськими, а інші – з українськими виробниками.

Препарати МІЛІСТАН – диференційоване лікування застуди

Напередодні сезонного підвищення захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) проблема вибору оптимального лікарського засобу (ЛЗ) для зменшення вираженості основних симптомів цих захворювань – лихоманки, загальної слабості, головного болю, болю у горлі, кашлю та нежитю – стає актуальною як для лікарів та фармацевтів, так і для більшості пересічних громадян нашої держави. Серед широкого спектра високоякісних та доступних за ціною ЛЗ виробництва фармацевтичної компанії “Мілі Хелскере Лтд.” (Великобританія), представництво якої в Україні офіційно відкрилося у березні 2003 року, чільне місце посідає серія протизастудних препаратів МІЛІСТАН.

Застосування рецептур індонезійської традиційної медицини при уролітіазі та холелітіазі

У древніх трактатах східної медицини чи не основна увага приділяється лікувальній дії різних речовин рослинного і мінерального походження. У цій публікації розглядаються такі поширені захворювання, спричинені порушенням метаболізму, як уролітіаз і холелітіаз, та застосування рослинних засобів індонезійської традиційної медицини, зокрема ПРОЛІТУ.

Подвійний контроль артеріального тиску

На сьогоднішній день артеріальна гіпертензія – одне з найпоширеніших захворювань. Її можна виявити в кожного четвертого жителя України (Смірнова І.П., Свіщенко О.П., Горбась І.М., 1997). За сучасними уявленнями, оптимальним шляхом підвищення ефективності антигіпертензивної терапії є використання комбінацій гіпотензивних препаратів першого ряду (Jo al of Hypertension (1999) vol. 17, p. 151-189). Такий підхід дає змогу підвищити частоту досягнення цільового рівня артеріального тиску (АТ) (Hansson L. et al., 1998) та знизити ризик розвитку побічних ефектів.
Реалізуючи цей підхід на практиці, АТ “Фармацевтична фірма “Дарниця” з 1999 р. здійснює виробництво комбінованого препарату Каптопрес-Дарниця.

АРБІДОЛ-ЛЕНС ефективність для профілактики і лікування грипу та інших ГРВІ у дітей

Захворювання органів дихання – найбільш поширена група дитячих хвороб. В середньому частота ГРВІ у дітeй, що часто хворіють, складає 4-9 випадків на рік. В Україні щороку реєструють 4,5-5 млн випадків ГРВІ і як наслідок – мільйони днів захворювання, пропусків шкільних занять.
АРБІДОЛ-ЛЕНС чинить пряму противірусну дію на збудників ГРВІ шляхом пригнічення проникнення вірусів у клітини та ранньої стадії реплікації, а також опосередковану – через індукцію синтезу ендогенного інтерферону, імуномодулювального ефекту та антиоксидантної активності.

АВЕЛОКС для інфузій: нові можливості протимікробної терапії

Моксифлоксацин – антибактеріальний препарат фторхінолонового ряду широкого спектра дії, розроблений всесвітньо відомою фармацевтичною компанією “Байєр АГ”, що випускається під торговою назвою АВЕЛОКС. У 2001 р. препарат було зареєстровано в Україні у формі таблеток, а кілька місяців тому – у формі розчину для внутрішньовенних інфузій. Поява на фармацевтичному ринку України цієї лікарської форми препарату відкриває нові можливості у лікуванні хворих з інфекційною патологією тяжкого перебігу, і саме цій проблемі було присвячено конференцію “Сучасні підходи до антимікробної терапії: значення інфузійного моксифлоксацину”, що відбулася 17 жовтня 2003 р. в Палаці мистецтв “Український Дім” у Києві. Організатором конференції виступило представництво компанії “Фармонікс” в Україні, яка вже понад 3 роки представляє інтереси компанії “Байєр АГ” і деяких інших західних фармацевтичних виробників у країнах СНД.