Пропозиції КП «Луганська обласна «Фармація» до Проекту наказу МОЗ України
стосовно змін до Порядку обігу підконтрольних речовин у закладах охорони здоров’я
та інших нормативно-правових актів

Таблица

пропозиції КП «Луганська обласна «Фармація» до Проекту наказу МОЗ України
стосовно змін до Порядку обігу підконтрольних речовин у закладах охорони здоров’я
та інших нормативно-правових актів

Наказ МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» Проект наказу МОЗ України «Про затвердження змін до Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» Пропозиції КП «Луганська обласна «Фармація»
П. 3 наказу МОЗ України від 15.03.2013 р. № 203 «Про внесення змін донаказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360»«Установити, що спеціальні рецептурні бланки форми № 3, наведеної у додатку 8 до Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 січня 2010 року № 11, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 травня 2010 року за № 347/17642, надруковані зі строком дії протягом п’яти днів, дійсні до повного їх використання» П. 2. «Встановити, що спеціальні рецептурні бланки форми № 3, надруковані за формою згідно з додатком 8 до Порядку, дійсні до 1 січня 2015 р.» Пункт 2. викласти в такій редакції: «Установити, що рецептурні бланки форми № 3, надруковані до набрання чинності цих змін, дійсні до повного їх використання»
Пункт 4.9. «У лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я протягом п’яти років, не враховуючи поточного року, повинні зберігатися всі документи з надходження і відпуску спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3).»Пункт 4.11. «Спеціальні рецептурні бланки форми № 3 (ф-3), виписані лікарями лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я з порушенням цих Правил, а також повернені аптечними закладами охорони здоров’я неправильно виписані рецепти для заміни на новий рецепт, повинні зберігатися у лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я протягом п’яти років, не враховуючи поточного року. Після закінчення строку зберігання вказані бланки підлягають знищенню шляхом спалювання комісією по знищенню спеціальних журналів обліку та спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3) зі складанням акта знищення спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3) за формою згідно з додатком 9 до цього Порядку» П. 5.6. «Пункт 4.10. викласти у такій редакції: «Спеціальні рецептурні бланки форми № 3 (ф-3), виписані лікарями або фельдшерами лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я з порушенням цього Порядку, а також повернені фармацевтичними (аптечними) закладами охорони здоров’я неправильно виписані рецепти для заміни на новий рецепт, повинні зберігатися у лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я протягом п’яти років, не враховуючи поточного року. Після закінчення строку зберігання вказані бланки підлягають знищенню шляхом спалювання особами, визначеними пунктом 1.10. цього Порядку, зі складанням акта знищення спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3) у лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я за формою згідно з додатком 9 до цього Порядку» Пункт 4.10. викласти у такій редакції: «Спеціальні рецептурні бланки форми № 3 (ф-3), виписані лікарями або фельдшерами лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я з порушенням цього Порядку, а також повернені фармацевтичними (аптечними) закладами охорони здоров’я неправильно виписані рецепти для заміни на новий рецепт, повинні зберігатися у лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я не менше п’яти років, не враховуючи поточного року. Після закінчення строку зберігання вказані бланки підлягають знищенню шляхом спалювання особами, визначеними пунктом 1.10. цього Порядку, зі складанням акта знищення спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3) у лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я за формою згідно з додатком 9 до цього Порядку»
Пукнт 4.15. «Рецепти на відпущені наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, що виписані на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3), повинні зберігатися в аптеках протягом п’яти років, не враховуючи поточного року. Після закінчення строку зберігання такі рецепти підлягають знищенню шляхом спалювання комісією по знищенню спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3), зі складанням акта знищення спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3), за якими відпущені в аптечних закладах охорони здоров’я наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, за формою згідно з додатком 11 до цього Порядку» П. 5.8. «Пункт 4.14. викласти у такій редакції: «Рецепти на відпущені наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, що виписані на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3), повинні зберігатися в фармацевтичних (аптечних) закладах охорони здоров’я протягом п’яти років, не враховуючи поточного року. Після закінчення строку зберігання такі рецепти підлягають знищенню шляхом спалювання особами, визначеними пунктом 1.10. цього Порядку, зі складанням акта знищення спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3), за якими відпущені у фармацевтичних (аптечних) закладах охорони здоров’я наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, за формою згідно з додатком 11 до цього Порядку» Пункт 5.8. «Пункт 4.14. викласти у такій редакції: «Рецепти на відпущені наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, що виписані на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3), повинні зберігатися в фармацевтичних (аптечних) закладах охорони здоров’я не менше п’яти років, не враховуючи поточного року. Після закінчення строку зберігання такі рецепти підлягають знищенню шляхом спалювання особами, визначеними пунктом 1.10. цього Порядку, зі складанням акта знищення спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3), за якими відпущені у фармацевтичних (аптечних) закладах охорони здоров’я наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, за формою згідно з додатком 11 до цього Порядку»
П. 2.6. «Після пункту 1.15. доповнити пунктом такого змісту: «Порожні ампули з-під використаних наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів для їх подальшого знищення повинні здаватись особі, визначеній у порядку, встановленому пунктом 1.10. цього Порядку, щодня, за винятком вихідних i святкових днів.Знищення цих ампул повинно проводитися не менше одного разу на десять календарних днів, про що має бути складений i підписаний особою, визначеною у порядку, встановленому пунктом 1.10. цього Порядку, акт про знищення порожніх ампул з-під використаних наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України, складений у довільній формі» Пункт 2.6. «Після пункту 1.15. доповнити пунктом такого змісту: «Порожні ампули з-під використаних наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів для їх подальшого знищення повинні здаватись особі, визначеній у порядку, встановленому пунктом 1.10. цього Порядку, щодня, за винятком вихідних i святкових днів.Знищення цих ампул повинно проводитися не менше одного разу на десять календарних днів, про що має бути складений i підписаний особою, визначеною у порядку, встановленому пунктом 1.10. цього Порядку, акт про знищення порожніх ампул з-під використаних наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я України, складений у довільній формі»Примітка: аптечні заклади, згідно з наказом МОЗ України від 28.10.2002 № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» також входять до переліку закладів охорони здоров’я України, але не займаються знищенням порожніх ампул
Підпункт 2.11.1. «У приміщеннях, де здійснюється діяльність з виготовлення або реалізації (відпуску) наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, вони повинні зберігатися у вогнетривких сейфах у кількості, що не перевищує їх добової потреби, необхідної для виготовлення лікарських форм або реалізації (відпуску).Після закінчення робочого дня наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори з приміщень аптек, де здійснюється діяльність з виготовлення або реалізації (відпуску), повинні переноситися у приміщення аптек, передбачені для зберігання цих засобів, речовин та прекурсорів» П. 3.3. «У першому та другому абзацах підпункту 2.11.1. п. 2.11 слова «або реалізації (відпуску)» виключити» Виключити з проекту наказу МОЗ України «Про затвердження змін до Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» п. 3.3Пропонуємо залишити п. 2.11.1 в редакції наказу МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України»
П. 4.4. «Пункт 3.8. викласти у такій редакції: «Призначення хворим наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів повинно здійснюватися лікарями або фельдшерами лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я відповідно до медичних показань: у стаціонарних відділеннях у листку призначень наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів хворим, які отримують лікування в стаціонарних та амбулаторних умовах, і виконання цих призначень за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку з обов’язковим записом в історії хвороби» Внести відповідні зміни до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень» (п. 1.1; 1.4; 1.5; 1.9; 1.18; 1.20; 1.22 та додаток 1)
Додаток 8Печатка лікувального закладу Додаток 8Печатка лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я Наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень» п. 1.4. передбачено, що «Рецепти повинні мати кутовий штамп закладу охорони здоров’я та завірятися підписом і особистою печаткою лікаря, а у випадках, передбачених цим наказом (п. 1.14), додатково — круглою печаткою суб’єкта господарювання, що провадить діяльність, пов’язану з медичною практикою.Пропонуємо у додатку 8 проекту наказу МОЗ України «Про затвердження змін до Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» слова «Печатка лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я» замінити на «Печатка суб’єкта господарювання, що провадить діяльність, пов’язану з медичною практикою»Таким чином пропонуємо привести ці формулювання до єдиного трактування.
У наказі МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» не нормуються обсяги зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у фармацевтичних (аптечних) закладах щодо місячної потреби закладу в них. Пункт 17. постанови КМУ від 13.05.2013 р. № 333 «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я»:«Зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у фармацевтичних (аптечних) закладах здійснюється в обсягах, що не перевищують місячної потреби закладу в них.Розрахунок обсягів зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у цілому у фармацевтичному (аптечному) закладі затверджується наказом керівника закладу» Проект наказу МОЗ України «Про затвердження змін до Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» та наказ МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» доповнити пунктом такого змісту: «Зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в аптеках здійснюється в обсягах, що не перевищують місячної потреби закладу в них.Зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на аптечних базах (складах) здійснюється в обсягах, що не перевищують тримісячної потреби закладу в них.Оскільки аптечні бази (склади) здійснюють зберігання тактичного запасу наркотичних (психотропних) лікарських засобів, для надання екстренної медичної допомоги у разі надзвичайних ситуацій. Також здійснюють зберігання наркотичних (психотропних) лікарських засобів, які надходять як благодіна допомога. Розрахунок обсягів зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у цілому у фармацевтичному (аптечному) закладі затверджується наказом керівника закладу»
Пункт. 2.8: «В аптечних закладах охорони здоров’я, крім аптек, наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори повинні обліковуватися в журналах обліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, препаратів (лікарських засобів), що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку, та (або) прекурсори, включені до таблиці IV Переліку, в кількості, що перевищує гранично допустиму (далі — журнал обліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, препаратів (лікарських засобів)) за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.В аптеках наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори незалежно від лікарської форми повинні обліковуватися в журналах обліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в аптечних закладах охорони здоров’я, які мають бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою аптеки та підписом її керівника, за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку» Пункт 7. постанови КМУ від 13.05.2013 р. № 333 «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я»:«Сторінки журналу, в якому обліковуються препарати наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, пронумеровуються, прошнуровуються і засвідчуються підписом керівника та скріплюються печаткою закладу охорони здоров’я. Внесення виправлень та недостовірних відомостей до журналів забороняється. У разі виявлення технічних помилок вони виправляються. Виправлення завіряються підписом керівника закладу охорони здоров’я.» Абзац другий п. 2.8. наказу МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» викласти у такій редакції: «Журнал обліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, що підлягає предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я, повинен бути пронумерований, прошнурований і завірений підписом керівника та скріплений печаткою суб’єкта господарювання»
Підпункт 2.11.11. «Видача збільшеної на один рецепт кількості наркотичних засобів та психотропних речовин для хворих із затяжними та хронічними формами захворювання здійснюється аптекою на підставі рецепта з вказівкою лікаря «За спеціальним призначенням», яка повинна бути скріплена печаткою лікаря і печаткою лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я «Для рецептів» Проектом наказу МОЗ України «Про затвердження змін до Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» виключено підпункт 2.11.11 пункту 2.11 наказу МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» Пропонуємо залишити підпункт 2.11.11 в редакції наказу МОЗ України від 21.01.2010 № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України», оскільки ця пропозиція не буде суперечити абзацу 5 п. 26 постанови КМУ від 13.05.2013 р. № 333 «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я»
Підпункт 2.11.9. «Реалізація (відпуск) аптечними закладами охорони здоров’я наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів за рецептами, виписаними лікарями ветеринарної медицини, здійснюється відповідно до Порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у ветеринарній медицині, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.04.2008 № 334 (334-2008-п)» Виключити з наказу МОЗ України від 21.01.2010 р. № 11 «Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України» підпункт 2.11.9, оскільки у постанові КМУ від 09.04.2008 р. № 334 (п. 4 4.) вказано: «Ветеринарні препарати, що містять наркотичні засоби та/або психотропні речовини, дозволені до застосування у ветеринарній медицині (далі — препарати), реалізуються (відпускаються) закладам ветеринарної медицини через ветеринарні аптеки»
І.Г. Козлова, заступник генерального директора з якості
КП «Луганська обласна «Фармація»