Закон щодо ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення опубліковано

01 Квітня 2014 7:36 Поділитися

Q:\Designer\Preview\TOP\Деньги31 березня 2014 р. Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» опублікований у офіційному виданні «Голос України». Звертаємо увагу, що норма щодо ПДВ на ліки та вироби медичного призначення набула чинності 1 квітня поточного року та викладена у наступній редакції:

«7 відсотків по операціях з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.»

Тобто ПДВ нараховується на всьому ланцюжку постачання.

Припустимо, ціна виробника на лікарський засіб складає X грн., до якої він додає 7% ставки ПДВ – це та сума податку, яку виробник додає до ціни товару. У момент, коли дистриб’ютор придбаває лікарський засіб, у виробника виникає податкове зобов’язання (у сумі 7% ПДВ, закладених у ціну препарату).

Дистриб’ютор при встановленні націнки бере за основу ціну виробника у розмірі Х (без урахування ПДВ), додає націнку у розмірі n. До встановленої таким чином базової ціни дистриб’ютор додає 7% ПДВ. У момент реалізації лікарського засобу аптечному закладу, у дистриб’ютора також виникає податкове зобов’язання.

Аптечний заклад встановлює роздрібну націнку на лікарський засіб на основі базової ціни дистриб’ютора (Х+n). До ціни, яка сформувалася таким чином він додає 7% ПДВ у момент реалізації товару.

Наприклад, виробник поставив дистриб’ютору товар на суму 107 грн. (у т.ч. ПДВ). У ціні препарату вже закладено податковий кредит (вхідний ПДВ), який складає 7 грн. Ця сума вказана у податковій накладній. Вартість товару без ПДВ складає 100 грн. Дистриб’ютор формує свою ціну для подальшої реалізації товару аптечному закладу. Для цього він робить націнку на товар, яка, припустимо, складає 10%. Ціна реалізації без ПДВ дорівнює 100 + 10 = 110 грн. Тепер на цю ціну необхідно нарахувати 7%. Ціна реалізації з ПДВ складає 110 + 7,7 = 117,7 грн.

Аналогічну операцію здійснює аптечний заклад: встановлює роздрібну націнку на товар, виходячи з його базової ціни. Припустимо, що розмір націнки складає 10%. Ціна реалізації без ПДВ складає 110 + 11 = 121 грн. Ціна реалізації з ПДВ складає 121 + 8,47 = 129,47 грн.

Отже, у даному випадку податковий кредит (вхідний ПДВ) – сума, яку дистриб’ютор і аптечний заклад отримали у ціні товару складає 7 та 7,7 грн відповідно.

Податкове зобов’язання (вихідний ПДВ) – сума, яку дистриб’ютор і аптечний заклад нарахували на свою ціну товару у момент його реалізації, складає 7,7 і 8,47 грн. відповідно.

ПДВ, яке має сплатити дистриб’ютор до бюджету, складає 7,7 – 7 = 0,70 грн.

ПДВ, яке має сплатити аптечний заклад до бюджету, складає 8,47 – 7,7 = 0,77грн.

Звертаємо увагу, що введення цього податку не вплине на рентабельність аптечного бізнесу адже ПДВ сплачує кінцевий споживач!

В умовах термінового запровадження ПДВ, коли механізм повернення товарних залишків постачальнику є економічно необгрунтованим та фізично неможливим, кожному суб’єктові на всьому ланцюжку постачання, включаючи аптечний заклад, необхідно нарахувати ПДВ в момент події (оплати або постачання) та віднести цей 7% ПДВ у податкове зобов’язання.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Читайте також: Украина вводит НДС в размере 20% на импорт лекарственных средств?

НДС на лекарственные средства, как с этим жить?

Андрій Шипко пропонує відтермінувати запровадження ПДВ на лікарські засоби

Народні депутати пропонують відтермінувати запровадження 7% ставки ПДВ на ліки і вироби медичного призначення

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті