Трансплантація, програмні РРО, оцінка медичних технологій, зміни у фармаконагляді — тижневий дайджест новин

07 Серпня 2020 5:50 Поділитися
Пандемія коронавірусу COVID-19 продовжує поширюватися Україною. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 7 серпня в Україні лабораторно підтверджено 78 261 випадків інфікування COVID-19, з них 1453 лише за 6 серпня. У зв’язку з цим в Україні продовжує діяти адаптивний карантин. Однак незважаючи на це, державні органи продовжують працювати в штатному режимі й протягом останнього тижня було прийнято ряд нормативних актів та запропоновано ряд ініціатив у сфері охорони здоров’я. Зокрема, Президент України підписав Закон України від 14.07.2020 р. № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців», яким розширюється функціонал електронного кабінету, спрощується ведення обліку для фізичних осіб — підприємців, вносяться зміни до окремих норм Податкового кодексу України. Також протягом тижня повідомлялося про ініціювання змін у сфері фармаконагляду, створення фонду підтримки медицини, розширення Календаря профілактичних щеплень в Україні та інше.

ФОНД ПІДТРИМКИ МЕДИЦИНИ

30 липня в Парламенті зареєстровано проєкт Закону України (реєстр. № 3899-1), яким пропонується створити в складі Спеціального фонду Державного бюджету України Фонд підтримки медицини, спорту, освіти, культури, науки та туризму (далі — Фонд). Фінансування Фонду пропонується здійснювати за рахунок відрахувань щорічних ліцензійних платежів на здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор та ліцензій на випуск і проведення лотерей і шляхом спрямування 50% отриманих доходів від податку на прибуток підприємств, які займатимуться такою діяльністю.

Кошти Фонду у сфері медицини спрямовуватимуть на:

  • профілактику та надання медичної допомоги хворим на лудоманію;
  • розвиток системи надання медичної допомоги, у тому числі й екстреної;
  • створення лікарень інтенсивного лікування, лікарень планового лікування, центрів реабілітації, хоспісів, спеціалізованих центрів з визначенням профілів надання медичної допомоги (медичних послуг) для кожного закладу охорони здоров’я.

ЗБЕРІГАННЯ ЛІКІВ

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Закарпатській обл. у зв’язку зі значним підвищенням температури повітря нагадує, що ліцензіати повинні дотримуватися визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання лікарських засобів і під час транспортування ліків забезпечувати умови їх зберігання відповідно до вимог, встановлених виробником.

Транспортний засіб для перевезення лікарських засобів повинен відповідати визначеним виробником умовам зберігання. Також у транспортному засобі необхідно проводити систематичне вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів.

ПРОГРАМНІ РРО

5 серпня Міністерство фінансів України (Мінфін) повідомило, що з моменту старту роботи програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі — ПРРО), тобто з 1 по 5 серпня 2020 р., у реєстр ПРРО вже внесено майже 26,3 тис. таких реєстраторів. При цьому фіскалізовано більш ніж півмільйона чеків (631 тис.).

Із загальної кількості суб’єктів господарювання, які зареєстрували ПРРО:

72% — фізичні особи — підприємці,

28% — юридичні особи.

Зазначається, що в подальшому планується створити аналітичну систему на базі отриманих від ПРРО даних про проведені розрахункові операції: лише ті, хто зареєстрував та використовує ПРРО, матимуть змогу отримувати додаткову аналітичну інформацію, зокрема про кількість та вартість проведених операцій. Така система дозволить на основі переданих на сервер ДПС даних від ПРРО автоматично формувати відповідні звіти.

Також 3 серпня ДПС повідомила, що працює над інтеграцією її безкоштовного «Фіскального додатку пРРОсто (тестова версія)» з платіжними сервісами компанії Mastercard, що дозволить приймати в безготівковій формі оплату за продані товари/надані послуги платіжною картою на засобах зі встановленим «Фіскальним додатком пРРОсто» без застосування платіжних пристроїв.

Відповідна версія даного додатку буде запропонована до експлуатації в ІІІ–IV кв. 2020 р.

5 серпня Офіс великих платників податків ДПС повідомив, що наразі проводиться робота з інтеграції сервісу «ОщадPAY» з безкоштовним програмним рішенням «Програмний реєстратор розрахункових операцій» та прикладним програмним інтерфейсом (Application Programming Interface — API) фіскального сервера контролюючого органу (Єдине вікно подання електронної звітності). Цей додаток дає можливість здійснювати розрахунок за отримані товари (послуги) за допомогою безконтактних платежів, тому його можна використовувати під час проведення розрахункової операції з використанням смартфону, на який встановлено ПРРО.

Додаток «ОщадPAY» забезпечує приймання безконтактних платежів картками та іншими NFC-пристроями — смартфонами, смарт-годинниками, NFC-каблучками та ін.

ЕКСТРЕНА МЕДИЧНА ДОПОМОГА

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) пропонує збільшити в 2021 р. бюджет на екстрену медичну допомогу до 15,9 млрд грн. Дане фінансування, за словами Максима Степанова, міністра охорони здоров’я України, передбачає й підвищення зарплати працівникам екстреної медичної допомоги.

Також за ці кошти планується оновити автопарк служби екстреної медичної допомоги.

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) теж повідомила, що станом на 4 серпня здійснено доплати за липень усім 25 центрам екстреної медичної допомоги у розмірі понад 727 млн грн у межах пакета медичних послуг «Екстрена медична допомога».

Після підвищення тарифу сума контрактів центрів екстреної медичної допомоги з НСЗУ зросла з 4,7 до майже 6 млрд грн.

АДАПТИВНИЙ КАРАНТИН

3 серпня під час селекторної наради щодо запобігання поширенню коронавірусу Володимир Зеленський, Президент України, затребував від міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка інформацію щодо тих економічних заходів, які спрямовані на допомогу українцям для захисту від негативного впливу епідситуації.

На це міністр відповів, що Уряд відшкодовує дві третини зарплати 358 тис. громадян, працевлаштованих 180 тис. фізичними особами — підприємцями, які перебувають у вимушених тимчасових відпустках і через це втратили оплату праці. Уряд також максимально спростив виплати з безробіття, що допомагає отримати їх 510 тис. українців.

4 серпня під час брифінгу Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я України, повідомив, що на початок серпня проводять клінічні випробування 25 вакцин-кандидатів проти COVID-19, з яких 6 наблизилися до завершальної стадії, їх результати очікується отримати до кінця року.

Також він додав, що оскільки Україна є членом Глобального альянсу з вакцин та імунізації, то Україна може отримати близько 20% вакцин за спеціальною ціною для проведення щеплення населення від коронавірусної хвороби — близько 8 млн доз. Окрім цього, Уряд теж проводить перемовини з виробниками, урядами інших країн, щоб отримати можливість додатково закупити вакцини за бюджетні кошти.

5 серпня Міністерство фінансів повідомило, що станом на 30 липня за рахунок бюджетів усіх рівнів на придбання товарів та послуг для боротьби з COVID-19 здійснено платежів на суму 4,5 млрд грн, з яких 1,7 млрд грн з державного бюджету та 2,8 млрд грн з місцевих бюджетів.

КАЛЕНДАР ЩЕПЛЕНЬ

4 серпня під час брифінгу В. Ляшко звернув увагу, що в Україні спостерігається тенденція до зниження рівня охоплення плановими щепленнями проти інфекційних хвороб, які включені до Календаря профілактичних щеплень України, незважаючи на те, що в 2020 р. зареєстровано велику кількість спалахів вакцинокерованих інфекцій, таких як кашлюк, кір, епідемічний паротит та краснуха. Для уникнення спалахів цих захворювань він закликав громадян не нехтувати своїм здоров’ям, а вакцинуватися.

Також В. Ляшко додав, що МОЗ працює над розширенням Календаря профілактичних щеплень України шляхом включення в нього вакцини від пневмококової інфекції.

ВИМАГАННЯ ГРОШЕЙ У ЛІЦЕНЗІАТІВ

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) повідомляє про отримання повідомлень від суб’єктів господарювання про підозрілі телефонні дзвінки, які здійснюються начебто працівниками Держлікслужби, які вимагають в ліцензіатів перевести гроші на банківську картку або бути готовими до перевірок.

У відомстві звертають увагу, що дзвінки із проханням про переказ грошових коштів жоден зі співробітників Держлікслужби не здійснював, і наголошується, що планові перевірки в умовах карантину Держлікслужба не проводить (крім заходів державного ринкового нагляду).

Тому у відомстві просять у разі отримання таких дзвінків обов’язково звертатися до правоохоронних органів.

ФАРМАКОНАГЛЯД

4 серпня ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (далі — ДЕЦ) повідомило про початок роботи з підготовки проєкту змін до Порядку здійснення фармаконагляду, затвердженого наказом МОЗ України від 27.12.2006 р. № 898 (далі — Порядок). Для цього вже створено відповідну робочу групу, яка 28 липня провела перше засідання, визначивши цілі та задачі щодо запланованих змін.

Уточнюється, що майбутні зміни будуть гармонізовані з європейським законодавством у сфері здійснення фармаконагляду. Головним стане впровадження в Україні єдиної експертної оцінки Регулярно оновлюваного звіту з безпеки на лікарські засоби за міжнародною непатентованою назвою (МНН) активного фармацевтичного інгредієнта або комбінацій активних фармацевтичних інгредієнтів.

ЛІЦЕНЗУВАННЯ ОБІГУ ПІДКОНТРОЛЬНИХ РЕЧОВИН

Держлікслужба у Львівській обл. нагадує про обов’язок суб’єктів господарювання надавати відомості про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії про провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів (далі — підконтрольні речовини). Мова йде про доповнення списку осіб, допущених до роботи з підконтрольними речовинами, та зміну інформації про створення нового місця, у межах якого планується провадження господарської діяльності з обігу підконтрольних речовин. Дана інформація долучатиметься до ліцензійної справи та надаватиметься протягом 1 міс з дня настання таких змін.

Уточнюється, що до інформаційного листа потрібно додавати:

  • додаток до Відомостей про стан матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня;
  • дозвіл Національної поліції України на використання об’єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності з обігу підконтрольних речовин, та їх відповідність встановленим вимогам.

ТРАНСПЛАНТАЦІЯ

5 серпня під час засідання Уряду затверджено порядок перевезення анатомічних матеріалів та органів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення за межі митної території України. Даний порядок регулюватиме діяльність суб’єктів господарювання, які перевозять анатомічні матеріали людини.

За словами М. Степанова, даний документ дозволить здійснювати трансплантацію громадян України на батьківщині без необхідності відправляти їх на лікування за кордон.

Також під час брифінгу 5 серпня він зазначив, що для створення ефективної системи трансплантації необхідно запустити єдину інформаційну систему трансплантації, побудувати сучасні відділення трансплантації кісткового мозку, підготувати команди для проведення операцій. В МОЗ очікують , що досягти повного покриття в трансплантології в межах країни можна буде через 2–3 роки.

ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, під час брифінгу 5 серпня повідомив, що МОЗ створить робочу групу з розробки Концепції розвитку електронної системи охорони здоров’я. Очікується, що до складу робочої групи увійдуть не лише українські експерти, а й міжнародні фахівці. Наразі йдуть перемовини із експертним середовищем США, Канади, Швейцарії, Ізраїлю, Естонії та Японії.

Також він заявив, що МОЗ активно співпрацює з Японським агентством міжнародного співробітництва для вивчення та втілення досвіду щодо розвитку електронної системи охорони здоров’я. Наразі заплановано зустрічі з представниками сфери охорони здоров’я Японії для вивчення їхніх найкращих практик у питаннях, що стосуються оцифрування лікарень та покращення управління ними, обміну даними, телемедицини, системи координації між лікарнями, збору та використання медичної статистики.

До 10 серпня (включно) МОЗ прийматиме пропозиції щодо включення кандидатів у дану робочу групу, які слід надсилати в електронному вигляді за посиланням.

Члени робочої групи здійснюватимуть свої повноваження на громадських засадах.

Окрім цього, 7 серпня ДП «Електронне здоров’я» оприлюднило відповіді на найпоширеніші запитання, які пов’язані з електронною системою охорони здоров’я. Зокрема, у відомстві відповіли, чому приходять смс з кодом електронного направлення/рецепта, якщо не зверталися до лікаря. Таке відбувається, якщо лікар зробив помилку в номері телефону, коли надіслав підтвердження про направлення іншому пацієнту.

ОЦІНКА МЕДИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

6 серпня МОЗ оприлюднено для громадського обговорення проєкт постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок проведення державної оцінки медичних технологій (далі — Порядок) та внести зміни до постанови КМУ від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Так, проєктом пропонується передбачити в постанові № 333 положення, згідно з яким лікарські засоби поза Національним переліком основних лікарських засобів зможуть закуповуватися структурними підрозділами з питань охорони здоров’я лише за умови проходження процедури державної оцінки медичних технологій.

У свою чергу, Порядком передбачено, що оцінка медичних технологій проводитиметься в таких випадках:

  • включення/виключення лікарських засобів до/з Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою № 333;
  • включення лікарських засобів до номенклатур (переліків, списків, реєстрів), що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я;
  • застосування процедур договорів керованого доступу;
  • здійснення закупівлі лікарських засобів структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державної адміністрації для виконання заходів регіональних цільових програм.

У супровідній документації до проєкту зазначається, що його прийняття дозволить вдосконалити процедуру централізованих закупівель та закупівлі лікарських засобів для виконання заходів регіональних цільових програм, а також дозволить започаткувати процес оцінки медичних технологій при здійсненні закупівель лікарських засобів на виконання регіональних цільових програм, тим самим забезпечивши раціональне використання бюджетних коштів та поліпшення стану здоров’я населення.

ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я

Міністерством освіти і науки України прийнято наказ від 04.08.2020 р. № 1000, яким затверджено стандарт вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» для бакалаврського рівня. Він набуде чинності з 2020–2021 навчального року.

Стандарт є рамковим документом, в якому визначено обов’язкові вимоги до змісту і результатів освітньої діяльності закладів вищої освіти, що готують фахівців сфери громадського здоров’я.

СПРОЩЕННЯ ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ ДЛЯ ФОП

8 серпня набуде чинності Закон України від 14.07.2020 р. № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців», яким розширюється функціонал електронного кабінету, спрощується ведення обліку для фізичних осіб — підприємців (ФОП), вносяться зміни до окремих норм Податкового кодексу України щодо адміністрування податків. Про це йдеться на сайті ДПС.

Зазначається, що законом передбачена можливість в електронному кабінеті платника податків відображати податкові повідомлення-рішення, винесені контролюючими органами. Також запроваджена можливість зміни уповноважених осіб платника податків, які мають право користуватися електронним кабінетом.

Для платників податку на додану вартість (ПДВ), які сплачують єдиний податок та застосовують квартальний звітний період, першим місячним звітним періодом визначено липень 2020 р.

Окрім цього, законом скасовується обов’язкова книга обліку доходів для ФОП. Так, ФОП І–ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування дозволятиметься вести облік у будь-якій зручній формі — паперовій чи електронній — із зазначенням суми доходу за місяць. ФОП на загальній системі теж зможуть вести облік у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів України.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті