Імпорт дієтичних добавок на територію України

Ввезення дієтичних добавок та обсяги їх продажу на території України динамічно зростають. За підсумками 2020 р., роздрібний продаж дієтичних добавок збільшився на 25,8% у грошовому вираженні1. При цьому з метою ввезення якісної продукції, незалежно від її складу, дієтичні добавки підлягають обов’язковому державному контролю. Залежно від складу дієтичної добавки застосовується різний порядок контролю. У даній статті ми продовжимо тему регулювання обігу дієтичних добавок і проаналізуємо специфіку постачання та проблемні аспекти імпорту такої «особливої» продукції.

З метою засвідчення безпеки продукції державними органами контролю здійснюється документальна перевірка вантажу, що ввозиться на митну територію України та полягає у візуальному огляді документів, які супроводжують вантаж.

За загальним правилом, суб’єкти господарювання, які здійснюють імпорт продукції, надають наступні підтверджувальні документи:

  • митна декларація;
  • документи, які підтверджують митну вартість товарів: 1) декларація митної вартості (за необхідності); 2) зовнішньоекономічний договір (контракт) або документ, який його замінює, та додатки до нього у разі їх наявності; 3) рахунок-фактура (інвойс) або рахунок-проформа (якщо товар не є об’єктом купівлі-продажу); 4) якщо рахунок сплачено — банківські платіжні документи, що стосуються оцінюваного товару; 5) за наявності — інші платіжні та/або бухгалтерські документи, що підтверджують вартість товару та містять реквізити, необхідні для ідентифікації ввезеного товару; 6) транспортні (перевізні) документи, якщо за умовами поставки витрати на транспортування не включені у вартість товару, а також документи, що містять відомості про вартість перевезення оцінюваних товарів; 7) якщо здійснювалося страхування — страхові документи, а також документи, що містять відомості про вартість страхування;
  • документи, що підтверджують країну походження товару;
  • транспортні (перевізні) документи;
  • у разі необхідності — документи, що підтверджують сплату та/або забезпечення сплати митних платежів;
  • на вимогу посадової особи митного органу надають усі наявні відомості, необхідні для підтвердження заявлених ними кодів товарів, поданих до митного оформлення, а також зразки таких товарів та/або техніко-технологічну документацію на них2.
У зв’язку із належністю дієтичних добавок до харчових продуктів, їх ввезення є предметом державного контролю, що здійснюється державним ветеринарним інспектором.

Так, державний контроль здійснюється в будь-якому пункті пропуску на державному кордоні України або в зоні митного контролю на митній території України. Дієтичні добавки обов’язково мають супровод­жуватися міжнародним сертифікатом та іншими документами, визначеними Митним кодексом України.

У свою чергу, дієтичні добавки, що містять омега-3 або акулячий хрящ, вважаються продуктами тваринного походження для споживання людиною та підлягають заходам державного контролю, який здійснюється державним ветеринарним інспектором у формі документальних та фактичних перевірок на призначеному прикордонному інспекційному посту.

Питання проходження державного контролю продуктів тваринного походження регулюється законодавчими актами різної юридичної сили. По-перше, Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р. № 2042-VIII (далі — Закон) визначає обов’язок надання оригіналу міжнародного сертифіката та інших документів, які вимагаються згідно із законом, а також оригіналу загального ветеринарного документа на ввезення, форма якого затверджується Кабінетом Міністрів України3.

Одночасно Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту)» від 24.10.2018 р. № 960 (далі – Постанова) конкретизує види товарів, ввезення яких в Україну підлягає державному контролю, а також визначає перелік документів для його здійснення. При цьому перелік товару, який підлягає державному контролю, сформований відповідно до опису товару та кодів згідно з УКТЗЕД.

Зокрема, за певними компонентами, які входять до складу дієтичної добавки, вона може бути віднесена до групи товарів, які підлягають обов’язковому державному контролю з дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.

Відповідно, цей вид державного контролю здійснюється на підставі міжнародного сертифіката в оригіналі та транспортно-перевізних документів4.

Таким чином, керуючись Законом, суб’єкт господарювання має надати оригінал загального ветеринарного документа, міжнародний сертифікат та інші документи, які вимагаються законом. При цьому Законом не визначено конкретного виду міжнародного сертифіката, на підставі якого буде здійснений державний контроль продукції.

У свою чергу, відповідно до законодавства міжнародним сертифікатом вважається сертифікат здоров’я або міжнародний ветеринарний сертифікат, або інший документ, що видається компетентним органом країни походження або країни-експортера і засвідчує здоров’я тварини та/або безпеку харчового продукту, корму, сіна, соломи або побічного продукту тваринного походження5.

У 2020 р. з метою наближення законодавства України до вимог законодавства ЄС, а також збільшення обсягів ввезення безпечної та якісної продукції тваринного походження, наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження форм міжнародних сертифікатів» від 14.07.2020 р. № 1329 (далі — Наказ) були затверджені форми міжнародних сертифікатів, призначені саме для супроводження продукції тваринного походження. З одного боку, такі новації мають сприя­ти розвитку міжнародної торгівлі, з іншого — ускладнюють імпорт продуктів тваринного походження, в тому числі дієтичних добавок.

Відповідно до законодавства такий міжнародний сертифікат має бути виданий компетентним органом країни походження або країни-експортера, визначений Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужбою).

На офіційному вебсайті Держпродспоживслужби можна ознайомитися з переліком компетентних органів країн світу, до повноважень яких входить видача сертифікатів у сфері ветеринарії та безпеки6.

Раніше законодавство України не передбачало конкретної форми міжнародного сертифіката, необхідного для проходження державного контролю при імпорті дієтичних добавок. Так, суб’єкти господарювання при імпорті харчових продуктів тваринного походження, в тому числі дієтичних добавок, надавали сертифікат про походження товару, сертифікат продукту виробника, сертифікат вільного продажу, інші супровідні документи, передбачені законодавством, та здійс­нювали імпорт харчових продуктів тваринного походження без обмежень.

Станом на сьогодні на практиці досить часто виникають питання, чи дійсно компетентні органи країни походження товару або країни експортера уповноважені видавати міжнародні сертифікати саме такого зразка, який затверджений наказом № 1329 та чи буде даний сертифікат прийнятий державним ветеринарним інспектором на митній території України.

Адже у разі визнання міжнародних сертифікатів неприйнятними суб’єкту господарювання, який здійснює імпорт, буде відмовлено у ввезенні продукції в Україну з можливістю повернення продукції виключно за умови додержання умов, строків та з обов’язком оплати усіх витрат7.

Враховуючи вищенаведене, з метою уникнення можливих негативних наслідків для суб’єктів господарювання при ввезенні дієтичних добавок — харчових продуктів тваринного походження ми рекомендуємо попередньо звернутися до Держпродспоживслужби стосовно індивідуального роз’яснення проходження державного контролю у конкретному випадку.

Звернення обов’язково повинно супроводжуватися висновком щодо співвідношення екстрактів тваринного походження з іншими біологічними інгредієнтами у кожному товарі. У подальшому залежно від отриманої відповіді від Держпродспоживслужби окремому дослідженню підлягатиме схема постачання тієї чи іншої продукції.

Тобто маючи відповідне роз’яснення Держ­продспоживслужби, суб’єкти господарювання, які імпортують продукцію в Україну, матимуть визначеність щодо переліку документів для здійснення державного контролю.

Ілля Костін,
партнер ЮФ «Правовий Альянс»
Яна Вергун,
юрист ЮФ «Правовий Альянс»
1Ринок дієтичних добавок в Україні: аналіз аптечного продажу за підсумками 2020 р. https://www.apteka.ua/article/589026.
2Митний кодекс України від 13.03.2012 р. № 4495-VI (ст. 43, 53, 69, 94).
3Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р. № 2042-VIII (ч. 7 ст. 41).
4Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту)» від 24.10.2018 р. № 960 (Розділ 3, Перелік документів і відомостей, що підлягають перевірці під   час попереднього документального контролю).
5Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р. № 2042-VIII (ч. 1 ст. 1).
6 https://dpss.gov.ua/mizhnarodne-spivrobitnictv/veterinariya-ta-bezpechnist/kompetentni-organi-krayin-svitu.
7Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р. № 2042-VIII (ч. 4 ст. 52, ч. 10, 11, 13 ст. 54).
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті