Лікування хронічного простатиту та доброякісної гіпертрофії передміхурової залози

Хронічний простатит (ХП) та доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) — це найпоширеніші захворювання у чоловіків середнього та літнього віку у світі (Аляев Ю.Г. и соавт., 2010; Мазо Е.Б. и соавт, 2005). ХП і ДГПЗ сьогодні є надзвичайно актуальною медичною проблемою, що зумовлено їх значною поширеністю і вираженим негативним впливом на якість життя чоловіків. ХП відмічають у 40–70% чоловіків репродуктивного віку. В Європі ДГПЗ діагностують у кожного другого представника чоловічої статі віком старше 50 років, і розповсюдженість патології підвищується з віком. В Україні за останні роки захворюваність на ДГПЗ зросла на 40% (Головко С.В. та співавт., 2017). При цьому ХП відмічають у 67–97% пацієнтів з ДГПЗ (Теодорович О.В. и соавт., 2015). Ці проблеми ще більше ускладнилися в умовах пандемії COVID-19, адже пацієнти відкладають до останнього візит до лікаря та звертаються за медичною допомогою вже тоді, коли хвороба встигла значно прогресувати. Крім того, є дані, що COVID-19 негативно впливає на чоловічу статеву систему (Efremov E. et al., 2020).

Однією з ключових причин розвитку ХП та ДГПЗ є хронічне запалення, яке спостерігається у понад 40% випадків (Nickel J.C., 1994; Kramer G. et al., 2007) і може бути пов’язане з підвищеним ризиком розвитку бактеріальної інфекції (Di Silverio F. et al., 2003; De Marzo A.M. et al., 2007; De Marzo A.M. et al., 1999; Nelson W.G., et al., 2003). Таким чином, під час вибору лікування та профілактичних засобів при ХП та ДГПЗ доцільно звернути увагу на препарати, що сприяють зменшенню вираженості запальних процесів та регуляції трофічних функцій у тканинах передміхурової залози. У цьому контексті особливу увагу привертає препарат ВІТАПРОСТ, діюча речовина якого — екстракт передміхурової залози биків — комплекс водорозчинних біологічно активних пептидів.

ВІТАПРОСТ: природня допомога передміхуровій залозі

Позитивний вплив екстракту передміхурової залози биків, що містить пептидні біорегулятори, на передміхурову залозу було підтверджено як у ході досліджень, так і в клінічній практиці. Зокрема, доведено, що пептидні біорегулятори, що володіють антиагрегантними і антикоагулянтними властивостями, здатні посилювати синтез антигістамінових і антисеротонінових антитіл, покращують мікроциркуляцію в ураженому органі. На цьому заснована здатність вказаних екстрактів зменшувати набряк і активність запальних процесів при захворюваннях передміхурової залози (Теодорович О.В. и соавт., 2016).

Ефективність ВІТАПРОСТУ зумовлена зменшенням набряку та пригніченням активності запального процесу в передміхуровій залозі

ВІТАПРОСТ виявляє органотропну дію на передміхурову залозу, зменшує її лейкоцитарну інфільтрацію, нормалізує секреторну функцію епітеліальних клітин, збільшує кількість лецитинових зерен в секреті ацинусів, стимулює м’язовий тонус сечового міхура, покращує мікроциркуляцію в передміхуровій залозі за рахунок розширення судин в стінці сечового міхура, сприяє зменшенню тромбоутворення, включаючи розвиток тромбозу венул в передміхуровій залозі, виявляє антиагрегантні активності. ВІТАПРОСТ сприяє зменшенню набряку і покращенню мікроциркуляції в передміхуровій залозі і детрузорі, нормалізує параметри передміхурової залози та еякуляту (Теодорович О.В. и соавт., 2015; Теодорович О.В. и соавт., 2016). Зменшує біль і дискомфорт, усуває дизуричні явища, покращує копулятивну функцію. ВІТАПРОСТ помірно зменшує об’єм передміхурової залози, знижує вираженість симптомів, пов’язаних із порушенням сечовипускання при ДГПЗ, що виражається у збільшенні максимальної і середньої об’ємних швидкостей потоку сечі і зменшенні об’єму залишкової сечі (Тео­дорович О.В. и соавт., 2016).

Варто також звернути увагу на те, що до складу препарату ВІТАПРОСТ у формі супозиторіїв входить олія насіння гарбуза, яка часто є самостійним компонентом традиційних та народних методів лікування як ДГПЗ, так і ХП. Її застосування є одним з поширених методів консервативної терапії захворювань передміхурової залози, що використовується у різних лікарських формах (Akomolafe Seun F. et al., 2021; Oyetayo F.L. et al., 2020; Tantawy S.A. et al., 2018).

ВІТАПРОСТ: клінічно доведена ефективність

Надзвичайно перспективними вважаються фармакологічні ефекти ВІТАПРОСТУ при ХП, ДГПЗ, оскільки хронічне запалення у разі наявності цієї патології відмічають у ¾ усіх випадків. Згідно з науковим досвідом застосування екстракту передміхурової залози биків для лікування ХП та ДГПЗ препарат демонструє позитивні результати у вигляді зменшення вираженості іритативних і обструктивних симптомів та порушення сечовиділення, а також зменшення об’єму передміхурової залози та залишкової сечі (Теодорович О.В. и соавт., 2015; О.В. Теодорович и соавт., 2016; Кузьмин И.В. и соавт., 2020).

Ефективність екстракту передміхурової залози биків доведена у ході низки клінічних досліджень. Так, було показано, що у пацієнтів із ДГПЗ (у 75–95% з яких відмічали ще й ХП) застосування екстракту передміхурової залози биків істотно полегшувало клінічні прояви захворювання і покращувало якість життя. У хворих на ДГПЗ на тлі лікування екстрактом простати биків значно знижувалася кількість залишкової сечі, відмічалося зменшення об’єму передміхурової залози (Ткачук В.Н., Ткачук И.Н., 2008).

Кому буде доцільно рекомендувати ВІТАПРОСТ?

ВІТАПРОСТ буде актуальним для чоловіків, у яких діагностовано ХП, ДГПЗ чи аденому передміхурової залози, а також для тих, хто відновлюється після проведення оперативного втручання, пов’язаного із захворюваннями даної залози. У такому разі ВІТАПРОСТ може стати обґрунтованим доповненням до призначеного комплексного лікування.

Відвідувач аптеки може скаржитися на:

  • часті позиви до сечовипускання;
  • виділення сечі «по краплях»;
  • відчуття неповного випорожнення сечового міхура;
  • ослаблення струменя сечі;
  • утруднене сечовипускання;
  • неможливість утримати сечу в разі виникнення позиву.

Важливо, що за наявності таких загрозливих симптомів, як затримка сечі, кров у сечі, підвищення температури тіла та інших ознак інтоксикації, необхідно рекомендувати відвіду­вачу аптеки невідкладно звернутися до лікаря.

Екстракт передміхурової залози биків зменшує біль і дискомфорт, усуває проблеми із сечовипусканням, покращує статеву функцію

Виявлену в процесі лікування екстрактом передміхурової залози биків позитивну динаміку в клінічному перебігу ДГПЗ вчені пояснюють органотропним ефектом цього препарату, етіопатогенетичним механізмом його дії і зниженням проліферативної активності клітин передміхурової залози, зменшенням набряку та зниженням активності запального процесу в передміхуровій залозі за рахунок поліпшення мікроциркуляції.

При лікуванні хворих на ДГПЗ екстрактом передміхурової залози биків доцільно призначати не менше як на 2 міс безперервно. Саме цей термін лікування дозволяє істотно підвищити ефективність лікування, поліпшити якість життя і зменшити об’єм передміхурової залози (Ткачук В.Н., Ткачук И.Н., 2008).

Завдяки своїм протизапальним властивостям ВІТАПРОСТ є ефективним лікарським засобом, застосування якого патогенетично обґрунтоване для лікування хворих на ХП. Цей препарат має виражену дію при основних симптомах ХП, значно зменшуючи больовий синдром, розлади акту сечовипускання та покращуючи статеву функцію у хворих. Так, при застосуванні екстракту передміхурової залози биків у пацієнтів із ХП вираженість симптомів зменшилася у 97,5% хворих. При цьому проведення профілактичних курсів лікування більш ніж у 2 рази знижує ймовірність загострення ХП (Ткачук В.Н., Ткачук И.Н., Боровец С.Ю., 2016).

Таким чином, препарат ВІТАПРОСТ є патогенетично обґрунтованим вибором при лікуванні ХП та ДГПЗ, що продемонстрував свою ефективність у низці клінічних досліджень. Варто зауважити, що для зручності застосування ВІТАПРОСТ випускається у формі ректальних супозиторіїв та розчину для ін’єкцій.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Вітапрост (Vitaprost) ліофілізат для розчину для ін’єкцій, РП МОЗ України UA/2988/01/01, Наказ про внесення змін від 16.01.2021 р. № 60, категорія відпуску: за рецептом.

Вітапрост (Vitaprost) супозиторії ректальні, РП МОЗ України UA/14209/01/01, Наказ про внесення змін від 18.11.2020 р. № 2669, категорія відпуску: без рецепта.

Інформація для медичних та фармацевтичних працівників, для розповсюдження на конференціях, симпозіумах та заходах з медичної тематики. Категорія відпуску: за рецептом. Інформація надана скорочено, з повною інформацією ви можете ознайомитися в інструкції для медичного застосування лікарського засобу. Наявні протипоказання. Перед призначенням лікарського засобу обов’язково слід озна­йомитися з інструкцією для медичного застосування. Зберігати в недоступному для дітей місці. З приводу виявленої побічної реакції або рекламацій ви можете звернутися за тел.: +38(067) 445-04-48 або на адресу електронної пошти: [email protected].

Bиpoбник: ТОВ «ФЗ «Біофарма», Україна, 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Київська, 37.

Імпортер в Україні: ДП «Стада-Україна».

За додатковою інформацією звертайтеся за адресою: ДП «Стада-Україна», 03038, м. Київ, вул. Миколи Амосова, буд. 12, 2-га вежа, 4-й поверх. E-mail: [email protected].

© 2021 ДП «СТАДА-УКРАЇНА».

HCP-VIT-01-28042021

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Вітапрост

Останні новини та статті