В Угорщині змінюється перелік фармацевтичних спеціальностей

Наказ (57/2021. (XII. 27.) Міністерства людських ресурсів (Emberi Erőforrások Minisztériuma — Emmi) Угорщини, опублікований офіційним виданням «Magyar Közlönyében» 27 грудня, приніс дві істотні зміни в життя угорських фармацевтів. По-перше, визначено, який фаховий іспит потрібно скласти для управління аптекою, по-друге — задано напрям трансформації системи професійної підготовки фармацевтів. Так, 3 із 8 спеціальностей з базового фармацевтичного забезпечення, які раніше опановували на фармацевтичних факультетах медичних університетів, залишаться лише три. Одна з них — фармацевтична діяльність, управління аптекою (gyógyszertár üzemeltetés, vezetés szakképesítés). Для того, щоб керувати аптекою після 1 січня 2025 р., потрібно здати відповідні фахові іспити.

Щоправда, даний наказ з’явився лише через 6 років після прийняття закону про фармацевтичну економіку (Gyógyszergazdaságossági törvény), згідно з яким до керівництва допускають лише фармацевтів з необхідними кваліфікаціями. Проте нормативне уточнення із їх точним визначенням відбулося лише зараз. Так, до управління загальнодоступними та госпітальними аптеками допускатимуть лише спеціалістів, що здобули кваліфікації менеджера аптечної діяльності або «еквівалентну у сфері лікарняної та клінічної спеціалізованої фармації» відповідно.

«Довчитися» мають лише нещодавні випускники

Нові правила звільняють тих, хто народився до 1 січня 1975 р. або отримав кваліфікацію до 15 липня 2015 р., або хто розпочав навчання як фармацевт до 15 липня 2015 р. за будь-якою спеціалізацією. При цьому плата за трирічне навчання становить близько 600 тис. форинтів (54 тис. грн). Тобто за таких правил потреба «довчитися» виникне лише у випускника останніх 6 років, якому не виповниться 50 років до 1 січня 2025 р. При цьому початок навчання у вересні 2022 р. не дозволить виконати нову вимогу, бо навчання триває 36 міс.

Асоціація мережевих аптек (Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége) у період обговорення нових нормативних положень зазначала, що ними несправедливо обмежують у правах тих, хто нещодавно закінчив навчання та до уточнення міністерським наказом не міг знати, які напрями підготовки обирати.

Для здобуття необхідної кваліфікації спеціалісти фармації повинні пройти трирічний курс, який включає як теоретичну, так і практичну підготовку. Теоретична, що за спеціальністю «управління», передбачає 12-місячний курс, зазвичай проходить по суботах та закінчується іспитом. Практичне навчання (тривалістю 24 міс.) можна пройти лише в аптеці, що має відповідну акредитацію. Фармацевти повинні працювати за місцем стажування не менше 36 год на тиждень під наглядом наставника протягом усього періоду професійної підготовки.

З вимог до підготовки випливає, що фармацевтичний іспит найлегше отримати молодим підлеглим фармацевтам, у яких ще немає багатьох обмежень. Керуючи власною аптекою, набагато складніше розпочати і закінчити три роки теоретичного та практичного навчання.

Оновлений перелік спеціалізацій

Згідно з додатком 5 до наказу IX. 14 EMMI від 22/2012 базова підготовка фармацевтів буде здійснюватися за наступними програмами.

  1. Спеціалізація на базовому фармацевтичному забезпеченні (термін навчання — 36 міс)

1.1 фармацевтична діяльність, управління (Gyógyszertár üzemeltetés, vezetés);

1.2 фармацевтична допомога та фармакологія (Gyógyszerészi gondozás és farmakológia);

1.3 фармацевтичне управління, забезпечення якості (Gyógyszertár üzemeltetés, vezetés).

  1. Спеціалізація у госпітальній фармації

2.1. госпітально-клінічна фармація (Kórházi-klinikai szakgyógyszerészet) (термін навчання — 36 міс);

2.2. клініко-лабораторна фармація (Klinikai laboratóriumi gyógyszerészet) (термін навчання — 58 міс);

2.3 клініко-мікробіологічно-лабораторна фармація (Klinikai mikrobiológiai laboratóriumi gyógyszerészet) (термін навчання — 60 міс).

  1. Спеціалізація з промислово-дослідницької фармації (термін навчання — 36 міс)

3.1. фармацевтичні технології, розробка та виробництво ліків, біологічні, рослинні та радіофармацевтичні препарати (Gyógyszertechnológia, készítményfejlesztés és gyártás, biológiai és növényi eredetű szerek, radiogyógyszerek);

3.2. забезпечення та контроль якості (Minőségbiztosítás és minőségellenőrzés);

3.3. регуляторна діяльність у фармації (Gyógyszer-engedélyezés);

3.4. фармаконагляд (Farmakovigilancia);

3.5. доклінічні та клінічні дослідження лікарських засобів, фармакологія (Nem klinikai és klinikai gyógyszerkutatás, farmakológia);

3.6. дослідження діючих речовин і фармацевтична хімія (Hatóanyag-kutatás és gyógyszerkémia).

Додатком 6 до вищеназваного наказу введено наступні програми (вторинної) спеціалізації з фармації (термін навчання — 24 міс):

  • фармація в онкології;
  • фармація в інфектології;
  • фармація в педіатрії;
  • фармацевтична інформація та консультування;
  • парентеральні лікарські засоби;
  • токсикологія;
  • радіофармацевтичні препарати.

За матеріалами www.vg.hu; kormany.hu; hgysz.hu

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті