Доступні ліки–2022: затверджено новий Реєстр граничних оптово-відпускних цін

Наказом МОЗ України від 18.01.2022 р. № 100 затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 14 січня 2022 р.

Новий реєстр складається з двох розділів:

1. Лікарські засоби, крім препаратів інсуліну, який включає препарати для лікування

  • серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань (23 позиції);
  • цукрового діабету (5 позицій);
  • нецукрового діабету (3 позиції);
  • хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів (8 позицій);
  • розладів психіки та поведінки, епілепсії (17 позицій).

2. Препарати інсуліну, який включає лікарські засоби для лікування хворих на цукровий діабет (29 позицій).

Нагадаємо, тепер відповідно до Порядку реімбурсації лікарських засобів Національна служба здоров’я України (НСЗУ) протягом трьох робочих днів повинна розмістити на своєму офіційному вебсайті оголошення про формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (за торговими назвами).

Після опублікування цього оголошення заявники протягом 7 робочих днів зможуть подавати до НСЗУ в електронній формі з накладенням електронного підпису заявника такі документи:

1) заяву, складену за формою, вказаною в оголошенні НСЗУ, із зазначенням, зокрема, міжнародної непатентованої, торгової назви лікарського засобу, форми випуску, дозування та ін.;

2) засвідчену в установленому законодавством порядку копію виданої власником реєстраційного посвідчення на лікарський засіб довіреності, яка підтверджує повноваження його уповноваженого представника щодо подання до НСЗУ вищезазначених документів з перекладом українською мовою в разі її складення іноземною мовою;

3) зобов’язання щодо здійснення постачання лікарського засобу в Україну протягом заявленого строку за ціною, зазначеною в Реєстрі лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (далі — Реєстр лікарських засобів), за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ;

4) зобов’язання щодо забезпечення безперебійної наявності лікарського засобу на території України протягом строку дії Реєстру лікарських засобів, за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ.

Отримані документи НСЗУ розглядатиме протягом 5 робочих днів після закінчення строку прийому заявок та публікуватиме на своєму офіційному вебсайті попередні результати щодо включення лікарських засобів до Реєстру лікарських засобів.

Після оприлюднення цих попередніх результатів заявникам надається ще 5 робочих днів для звернення до НСЗУ щодо зниження оптово-відпускної ціни лікарського засобу, крім препаратів інсуліну, яка в перерахунку на добову дозу дорівнює оптово-відпускній ціні за добову дозу лікарського засобу, що підлягає реімбурсації без доплати, з аналогічними міжнародним непатентованим найменуванням та формою випуску. Однак вартість добової дози такого лікарського засобу згідно з опублікованими попередніми результатами не має перевищувати вартості добової дози препарату, що підлягатиме реімбурсації без доплати, більше ніж на 10%.

Також у цей період заявники можуть звернутися до НСЗУ щодо виправлення технічних помилок у попередніх результатах (у разі їх наявності), крім помилки щодо розміру оптово-відпускної ціни лікарського засобу.

Подані пропозиції щодо зниження оптово-відпускної ціни та виправлення технічних помилок НСЗУ розглядатиме ще протягом 5 робочих днів та подаватиме до МОЗ пропозиції про включення торгових назв лікарських засобів до Реєстру лікарських засобів.

На підставі цих пропозицій МОЗ прийматиме рішення про включення торгових назв лікарських засобів до Реєстру лікарських засобів і затверджуватиме цей реєстр наказом протягом 5 робочих днів з дати отримання пропозицій від НСЗУ. Відповідний наказ оприлюднюватиметься на офіційному вебсайті МОЗ і Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Людмила 21.01.2022 9:49
А миастеников не считают за хронических больных, хотя они не смогут прожить ни дня без лекарств
Тетяна 02.02.2022 3:31
Хворі на міастенію повинні забезпечуватись лікарськими засобами для лікування міастенії безкоштовно згідно постанови КМУ №1303 від 17 серпня 1998 р. На це кошти повинні передбачати місцеві бюджети.
Валерія 17.02.2022 6:57
Постанова КМУ 1303 від 17 серпня 1998 р передбачає безоплатний або пільговий відпуск тільки окремим категоріям хворих - наприклад , пенсіонерам ,якщо пенсія не перевищує мінімальний розмір. Ліки при хворобі Паркінсона дуже дорогі і приймати іх треба кожного дня до кінця життя. Якщо на копійку пенсія вища за мінімалку людина приречена, чи не так?
Нина Давидівна 20.07.2022 7:38
Хворію на генералізовану форму міастенії з 2018 року, на протязі 2018 року лежала в усіх лікарнях м Чернігова,ніяк не могли встановити діагноз. і тільки по аналізу крові на ацетилхоліни в листопаді 2018 року встановили діагноз, а мене вже паралізувало. Рік ніхто не повідомив, що маю право на безоплатне отримання ліків від цієї хвороби. згідно Постанови КМ №1303 . З 2019року по липень 2022 року отримала каліміна 60 н аж 16 упаковок по 100 табл.; прийом 1х4 на добу через кожні 6 годин. Це на 400 днів хвороби,. А на 895 днів хвороби купляла за свою пенсію, а це по 450-500 грн за 100 табл. Двічі отримала за 50 % кальдіум600мг, а також метипред 4 мг та 16 мг частково за 50%. Імуран закупила в Польщі, з трудом вибивала рецепт за повну вартість на нього. А зараз в червні п.р. взнала, що калімін 60н не закуплено в Україні, тобто в кінці 2021 року не зробили заявки на постачання. Просила сімейного лікаря надати рецепт за повну вартість та не вказувати дату виписки,щоб передати в Польщу для купівлі за повну вартість. Була відмова. Звернулась до завполіклініки № 3 Чернігова, просила надати такий рецепт, відмова-" Порушення інструкції". А ненадання заявки на калімін не є порушення не тільки інструкції, а навіть Постанови КМ № 1303? В мене оставалось 21 таблетка, я скоротила споживання каліміну спочатку до 3, а потім до 2 таблеток на добу. Спасли хворі із Броварів та Ровно, надіслали Н. поштою 150 таблеток.Три дні тому появився калімін в аптеках міста ,дають по 1 упаковці. Я зверталась в TEVA , пообіцяли допомогти та виконали обіцянку, навіть передзвонили, що направлені ліки в аптеки . А ось завполіклінікою №3 міста навіть пообіцяв, що через волонтерів допоможе купити ліки в Польщі, позвонить. Обіцянка- цяцянька.Основне для нього не порушити інструкцію по видачі простого рецепта для закуплі ліків, бо не проставлення дати на такому рецепті Є ДУЖЕ ВЕЛИКИМ КРИМІНАЛЬНИМ ЗЛОЧИНОМ, а то що в мене відказали зараз ноги, появилась нейропатична ізнурающа біль, йому чихати на це. Я просила надати рецепт, ледь ледь говорила, бо стала велика проблема з диханням, плакала. Я зразу ж лягла в лікарню для проведення мембранного плазмофарезу, вартість 3.5 т грн, но в звязку із міастенічним та холенгерічними кризами в цей час плазмофарез не пройшов, кошти пропали. Різко ухудшився стан здоровя, стала проблема з серцем, порушився різко ритм серця, порекомендували срочно ставити кардіостимулятор. І все це визвано порушенням прийому каліміну. Стала приймати калімін і починає налажуватись чуть-чуть стан здоровя. Ось такі справи в мене. Для чиновника було важливіше не порушити інструкцію ніж спасти не тільки здоровя. а життя хворого. Ось так відбулось зі мною . Звичайно,не велика втрата, якщо помре 81 річна жінка, причини смерті ці лікарі найдуть тисячі і будуть білі та пушисті. А я живу, значить так угодно Богу, тільки йому я вдячна за життя в цій ситуації. Не могла мовчати, може з іншими не будуть так поступати не по-людськи.Хотя є сумнів в цьому.
Віта 09.09.2023 8:49
Я в такій самій зараз ситуації. Лікар не хоче відпустити ліки чуть раніше. В мене також регенезована форма Міастенії, 22 роки, прозеринозалежна. Ці коновали 6 років не могли поставити діагноз, через що втратили дорогоцінний час для лікуваня. Тепер ще ця паперова тяганина.
Ірина 08.11.2023 12:27
Підкажіть, чи дають вам безкоштовно калімін? бо мій лікар сказав до березня 2024 року бюджету не закладено на безкоштовні ліки.
Віта 25.01.2024 8:02
Ірина, ми завжди починаємо отримувати Калімін чи Прозерин з лютого, а то і з квітня місяця. Прозерин отримую 10 місяців за всі свої 22 роки хвороби, а Калімін не отримую з січня 2022 року. А які ще препарати повинні бути при Міастенії безкоштовно ???

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*