Провадження господарської діяльності на підставі декларації: Урядом внесено зміни до умов її отримання

11 травня набула чинності постанова КМУ від 03.05.2022 р. № 535, якою внесено зміни до постанови КМУ від 18.03.2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану». Змінами уточнено, що в період дії воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі безоплатного подання до органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг декларації про провадження господарської діяльності (далі — декларація) без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг). Серед таких і господарська діяльність з роздрібної та оптової торгівлі лікарськими засобами, окрім виробництва ліків, якщо до цього у суб’єкта господарювання не було чинної ліцензії на виробництво лікарських засобів.

Також змінами передбачено, що органи ліцензування, дозвільні органи та суб’єкти надання публічних (електронних публічних) послуг на своїх офіційних вебсайтах мають розміщувати переліки поданих декларацій. У переліку поданих декларацій наводиться інформація про суб’єкта господарювання:

  • для юридичної особи — організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності);
  • для фізичної особи — підприємця — прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності);
  • вид господарської діяльності/частина виду господарської діяльності, який провадиться на підставі поданої декларації;
  • місце провадження діяльності (якщо провадження діяльності обмежується територією відповідної адміністративно-територіальної одиниці).

Змінами уточнюється, що фізична особа — підприємець може подати декларацію в електронній формі — через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатка Порталу «Дія».

Також декларація подається в паперовій формі — через центр надання адміністративних послуг з подальшою передачею органам ліцензування, дозвільним органам та суб’єктам надання публічних (електронних публічних) послуг засобами Порталу «Дія». Після внесення інформації на Порталі «Дія» декларація повертається заявнику.

У разі якщо декларації мають бути подані до органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг, якими є місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, військові адміністрації, територіальні органи центральних органів виконавчої влади, державні та комунальні підприємства, такі декларації спрямовуються зазначеним органам та підприємствам засобами Порталу «Дія» через:

  • центральні органи виконавчої влади, що забезпечують реалізацію державної політики у відповідній сфері (якщо декларація подається до територіального органу такого центрального органу виконавчої влади або державного підприємства, що належить до сфери його управління);
  • обласні державні адміністрації, Київську міську державну адміністрацію або обласні військові адміністрації (якщо декларація подається до місцевого органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, військової адміністрації, комунального підприємства, що знаходяться або діють у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці).

Постановою № 535 уточнено, що строки дії чинних строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період дії воєнного стану та 3 міс з дня його припинення чи скасування, а періодичні, чергові платежі за ними відтерміновуються на строк, зазначений у цьому абзаці.

Раніше такі документи були чинні лише протягом періоду дії воєнного стану.

Також передбачено, що до запровадження функціоналу подання декларацій через Портал «Дія» суб’єкти господарювання подають ці декларації до Міністерства економіки, яке забезпечує їх передачу до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг (крім суб’єктів господарювання, що здійснюють охоронну діяльність і подають декларації до Міністерства внутрішніх справ).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*