Історичне рішення: Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС

23 Червня 2022 10:21 Поділитися

За відповідне рішення 23 червня проголосувала Європейська рада, яка об’єднує всіх лідерів держав Європейського союзу. Попередньо відповідну резолюцію ухвалив Європейський парламент. На минулому тижні таку рекомендацію надала Європейська комісія.

Надання статусу кандидата відкриває Україні шлях до набуття повноцінного членства у ЄС.

«За останні роки у медичній галузі ми зробили багато важливих євроінтеграційних кроків, які, я абсолютно впевнений, також зіграли свою роль у сьогоднішньому рішенні, переконавши європейських колег у тому, що Україна рухається у правильному напрямку», – прокоментував подію Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі – Комітет) Михайло Радуцький у своєму Telegram-каналі.

За його словами, наближення до стандартів ЄС відбувається за декількома векторами.

Найважливіший – медична реформа, кардинальна зміна моделі фінансування. Після реформування «первинки» стартували зміни у системі надання медичної допомоги «вторинки» та «третинки». Пандемія та війна загальмували впровадження деяких змін у системі охорони здоров’я, але влада налаштована завершити реформу, яка покращить якість надання медичних послуг українцям.

Запроваджена і низка інших законодавчих змін, які підштовхують євроінтеграційні процеси. Зокрема, у грудні минулого року Верховна Рада України підтримала закон Комітету, який істотно посилює антитютюнові обмеження. Документ наближає нас до європейського законодавства, адже таким чином ми виконуємо вимоги Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

«Найближчим часом плануємо розгляд у другому читанні законопроєктів «Про лікарські засоби» (№ 5547) та «Про систему громадського здоров’я» (№ 4142).

Законопроєкт «Про лікарські засоби» передбачає запровадження європейських норм та процедур при обігу ліків. Законопроект «Про громадське здоров’я» має на меті створення сучасної епідеміологічної служби за зразком європейських країн.

«Наш Комітет працює над підготовкою України до отримання «промислового бізвізу» з ЄС, зокрема, в аспекті медичних виробів. Законопроект «Про медичні вироби» стане частиною нової, адаптованої під європейські стандарти, нормативної бази. Підписання угоди дозволить вітчизняним виробникам здійснювати експортні операції за тими правилами, які діють між країнами ЄС», – підкреслив М. Радуцький, висловивши впевненість у тому, що статус кандидата стане стимулом для всіх законотворців активніше проводити євроінтеграційні зміни.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті