Уперше в світі схвалено бівалентну вакцину проти COVID-19

17 Серпня 2022 1:59 Поділитися

У Великій Британії вперше у світі було схвалено бівалентну вакцину проти COVID-19. Її розроблено компанією Moderna і вона містить два типи мРНК, а саме: проти вихідного варіанта вірусу та субваріанта «омікрон BA.1».

Так, 15 серпня Moderna оголосила, що Агентство з регулювання лікарських засобів і продуктів охорони здоров’я (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency — MHRA) надало умовний дозвіл на використання вакцини mRNA-1273.214 (Spikevax Bivalent Original/Omicron) в якості бустерної дози у осіб віком від 18 років.

Рішення MHRA базується на даних клінічних досліджень ІІ/ІІІ фази, у яких mRNA-1273.214 досягла всіх первинних кінцевих точок, включаючи кращу відповідь нейтралізувальних антитіл проти варіанта «омікрон» (BA.1) у порівнянні з бустерною дозою 50 мкг вакцини mRNA-1273. Бустерна доза mRNA-1273.214 збільшила нейтралізувальні середньогеометричні титри (Geometric Mean Titre — GMT) проти омікрон приблизно у 8 разів порівняно з вихідним рівнем. Крім того, mRNA-1273.214 викликала потужну відповідь нейтралізувальних антитіл проти субваріантів омікрон BA.4 і BA.5 порівняно з наразі дозволеним бустером (mRNA-1273) незалежно від попереднього інфекційного статусу чи віку.

Голова MHRA Джун Рейн (June Raine) назвала нову вакцину «відточеним інструментом» у арсеналі захисту від хвороби, яка продовжує наступати. Вона також зазначає, що перше покоління вакцин проти COVID-19, які використовуються у Великій Британії, продовжує забезпечувати захист від хвороби та рятувати життя. Вакцина має бути доступною восени цього року. У Великій Британії з вересня всі люди віком від 50 років і деякі особи з групи ризику отримають ревакцинацію.

Moderna також повідомляє про завершення подання регуляторних документів щодо mRNA-1273.214 в Австралії, Канаді та ЄС і очікує подальших рішень щодо дозволів у найближчі тижні.

За матеріалами investors.modernatx.com; pharmaceutical-journal.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті