У Польщі розглядають можливість збільшити охоплення генетичним тестуванням

30 Листопада 2022 4:58 Поділитися

Можливість фінансування генетичних тестів для всіх пацієнтів, а не тільки дітей та підлітків, передбачена однією з поправок польського парламентського комітету з питань охорони здоров’я до Закону про медичний фонд (ustawy o Funduszu Medycznym). Також планується збільшити кошти на Екстрений доступ до лікарських технологій (Ratunkowy Dostęp do Technologii Lekowych — RDTL). У даний час щорічно з Медфонду на RDTL може бути направлено не більше 3% коштів, виділених на відшкодування вартості ліків за програмами лікування (programy lekowe). Ця межа буде збільшена на один процентний пункт, тобто до 4%. 15 листопада проєкт із цими змінами було ухвалено Сенатом та передано на розгляд Сейму.

«Забезпечення рівного, універсального, комплексного доступу до діагностики потребує її включення в державну систему охорони здоров’я та подальшого доступу до таргетної терапії, що фінансується за рахунок державних коштів», — підкреслила в інтерв’ю «Polityka Zdrowotna» координатор секції раку легень фонду «To Się Leczy». Як зазначає експерт, обмеження фінансування багатомасштабних геномних та інших генетичних тестів пацієнта віком 18 років створює не лише адміністративний бар’єр, а й величезну нерівність у доступі до інноваційного лікування. До того ж деякі рідкісні захворювання діагностуються тільки в дорослому віці, і такі хворі будуть позбавлені доступу до лікування.

Генетична діагностика

Існує багато рідкісних мутацій і відповідних клінічних заходів, обґрунтованих з точки зору доказової медицини такими експертними організаціями, як Європейське товариство медичної онкології (European Society for Medical Oncology — ESMO), Американське товариство клінічної онкології (American Society of Clinical Oncology — ASCO), Національна комплексна онкологічна мережа (National Comprehensive Cancer Network — NCCN).

На запитання про приклади наслідків широкого доступу до генетичної діагностики експерт навела історії пацієнтів, які поїхали лікуватися за кордон. Наприклад, хворий на рак легень поїхав до Нідерландів і лікується там із 4-ю стадією захворювання вже понад 4 роки. У Польщі його спочатку лікували нецільовими препаратами, тобто імунотерапією чи імунохіміотерапією, які взагалі не працювали. За кордоном у нього діагностували рідкісну RET-мутацію, яка вражає 2–3% пацієнтів, і лікували за допомогою інноваційного таргетного препарату, який тоді ще перебував на стадії клінічних випробувань, а зараз підлягає відшкодуванню. Сьогодні пацієнт працює, активно проводить час із сім’єю, подорожує, а під час відпустки об’їздив пів Європи на мотоциклі, — зазначила представниця фонду.

Краща діагностика економить кошти

Витрати державного бюджету в результаті поширення фінансування генетичних досліджень на групу дорослих пацієнтів стануть відомі лише після визначення деталей у ході подальшої роботи над проєктом. Наразі, як підкреслює експерт, певно, що чим більше таких тестів проведуть у Польщі, тим дешевше вони будуть.

«Тест проводиться з використанням тканинного матеріалу. Чим більше матеріалів, тим менша ціна цих досліджень», — зазначила вона і додала, що якщо у пацієнта немає парафінового блоку тканинного матеріалу, генетичну діагностику можна провести за допомогою рідинної біопсії, тобто дослідження периферичної крові.

Занадто велика фінансова участь пацієнтів

У Польщі внесок пацієнтів у придбання ліків є одним із найвищих у Європі. Так, лише 52% рецептурних препаратів частково чи повністю відшкодовуються, тоді як 48% пацієнти купують самотужки. Як пояснила Аніела Хейновська (Aniela Hejnowska) з аналітичної компанії IQVIA, цього року половина приросту фармацевтичного ринку Польщі пов’язана зі зростанням цін. Це означає, що пацієнтові доведеться платити більше. Поки що непомітно, що пацієнти відмовляються від терапії, і немає явного зсуву у бік більш дешевих препаратів, але відомо, що є певний поріг та еластичність попиту, за яких відбудуться зміни, — зазначила експерт. За її словами, бажаний напрямок — збір даних та аналіз ефективності терапії, яка відшкодовується, що дозволить краще розподіляти бюджет.

Приклад успіху генетичної програми

Польща є одним із світових лідерів запровадження скринінгової програми щодо спінальної м’язової атрофії (СМА), входячи в четвірку європейських країн (також Австрія, Чехія та Німеччина), що надають населенню таку можливість. Тим самим приєднається до елітної групи країн, які повністю запровадили неонатальний скринінг на СМА та лікують усіх пацієнтів трьома доступними методами.

Програма є частиною Національної програми скринінгу новонароджених (Narodowego Programu Badań Przesiewowych Noworodków). Усі три препарати будуть доступні в Польщі в рамках однієї інтегрованої програми ліків, яка охоплюватиме всю популяцію із СМА. Сучасну терапію фінансуватимуть з Медичного фонду (Funduszu Medycznego). Він був заснований у 2020 р. за ініціативою президента Анджея Дуди, щоб полегшити доступ до сучасних методів лікування для пацієнтів із рідкісними та онкологічними захворюваннями, вартість яких у країні не відшкодовується.

За матеріалами politykazdrowotna.com; www.rynekzdrowia.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті