Робота НСЗУ в умовах війни: нові виклики та плани на майбутнє

24 листопада відбулося онлайн-інтерв’ю Наталії Гусак, голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою на тему «Як працює НСЗУ під час війни. Частина 5». У ході інтерв’ю обговорювали поточну ситуацію в системі охорони здоров’я.

ДОСТУПНІ ЛІКИ

Наталія Гусак повідомила, що в 2022 р. урядову програму «Доступні ліки» було розширено за рахунок препаратів для лікування пацієнтів з хронічними захворюваннями нижніх дихальних шляхів та хворобою Паркінсона.

У 2023 р. її планується доповнити двома новими напрямами. По-перше, з 1 січня — лікарськими засобами для імуно­супресивної терапії у післяопераційний період з транс­плантації. Наразі НСЗУ веде перемовини з МОЗ та іншими зацікавленими сторонами стосовно виробників імуносупресантів, продукція яких може бути залучена до програми. По-друге, з 1 липня 2023 р. планується розпочати реімбурсацію тест-смужок для вимірювання рівня глюкози в крові.

Окрім того, розглядається можливість додати в 2023 р. до програми «Доступні ліки» ще й знеболювальні препарати.

РОБОТА ЕСОЗ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Щодо взаємодії електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) з медичними закладами, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, Н. Гусак зазначила, що близько 100 закладів відключені від ЕСОЗ. Їх кількість постійно змінюється у зв’язку з деокупацією територій. У перші ж дні деокупації НСЗУ відновлює доступ цих закладів до ЕСОЗ.

У свою чергу, заклади, які продовжують працювати з ЕСОЗ, і надалі наповнюють систему інформацією про надання різних послуг, у тому числі виписування електронних рецептів. Також на сьогодні керівники медичних закладів продовжують підписувати відповідні звіти про надані послуги і отримують за ними виплати.

Спікер уточнила, що дані в ЕСОЗ не обов’язково вносити в день надання послуг. У зв’язку з перебоями в електропостачанні цю інформацію можна подати після його відновлення.

Щодо оплат від НСЗУ, то відомство має план видатків для закладів охорони здоров’я на грудень 2022 р. Враховуючи нестабільну ситуацію з енергосистемою України, НСЗУ розглядає кілька варіантів. Зокрема, це можливість здійснення авансових виплат закладам за надані послуги за грудень 2022 р. Це дозволить забезпечити стабільні фінансові надходження.

Окрім того, в 2023 р. закладам, які знаходяться на окупованих територіях, пропонуватимуться особливі умови контрактування. По-перше, НСЗУ контрактуватиме їх на пакет «Збереження кадрового потенціалу», за яким заклади отримуватимуть кошти для виплати сталої заробітної плати. Також закладам, які знаходяться в зоні активних бойових дій, НСЗУ пропонуватиме контрактування за пакетом «Готовність до реагування», який передбачає надання медичної допомоги в будь-яких умовах. Цей пакет включатиме 5 напрямів медичної допомоги: «Хірургія», «Стаціонарна медична допомога», «Амбулаторна медична допомога», «Психологічна допомога» та щодо лікування пацієнтів з туберкульозом. Таким чином, цей пакет Програми медичних гарантій (ПМГ) гарантуватиме для надавачів оплату певної частини коштів за договорами минулого періоду.

МЕДИЧНА ДОПОМОГА ВЕТЕРАНАМ

Н. Гусак зауважила, що ветерани війни мають право на отримання доступних та якісних медичних послуг, як й інші громадяни України. Тому для НСЗУ важливо гарантувати всім доступ до безкоштовної та якісної медицини. Водночас у ветеранів буде попит на дещо інший перелік послуг, ніж у решти громадян. Насамперед це стосується послуг з реабілітації.

Тому в 2023 р. НСЗУ збільшила в ПМГ видатки на реабілітацію, водночас оплата здійснюватиметься за надані послуги, а не за глобальним бюджетом закладу, як це було раніше. Також підвищено вимоги до надавачів таких послуг, аби вони могли забезпечити їх якість.

Що стосується забезпечення ветеранів ліками, то НСЗУ спільно з Міністерством у справах ветеранів України перегляне перелік лікарських засобів, які підлягають пільговому відпуску згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303, на предмет того, чи не дублюються в ньому препарати, включені до програми «Доступні ліки».

За словами Н. Гусак, уже зараз серед ветеранів є попит на отримання стоматологічної допомоги. У зв’язку з цим у 2023 р. буде переформатовано пакет ПМГ щодо надання такого виду послуг. Водночас ветерани потребуватимуть певної специфічної допомоги, яку не зможе покрити цей пакет. Тому йдуть перемовини з Міністерством у справах ветеранів України, щоб ці медичні послуги надавалися за програмами, які реалізовуватиме це Міністерство.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*