Як фармацевти мають замінювати антибіотики у разі нестачі — радять світові регулятори

Очільниця Королівського коледжу лікарів загальної практики (Royal College of General Practitioners — RCGP) Великобританії закликала фармацевтів бути готовими до заміни протимікробних препаратів у разі їх дефіциту. Подібні проблеми наразі відмічають у різних частинах світу, а у Великій Британії проблема посилюється незвичайно великою кількістю випадків скарлатини. Як лікарі та фармацевти можуть протидіяти цим труднощам?

Коментуючи повідомлення членів про дефіцит антибіотиків у деяких регіонах, що ускладнює контроль та лікування випадків стрептококової інфекції А у дітей, професор Каміла Хоторн (Kamila Hawthorne), голова організації, що об’єднує понад 54 тис. лікарів загальної практики усієї країни, зазначила наступне.

«У випадках, коли певний тип або форма антибіотика недоступні, лікарі загальної практики працюватимуть з фармацевтами, щоб призначити відповідні альтернативи для пацієнтів. Це може означати призначення іншого антибіотика або іншої форми антибіотика, наприклад, таблетованої, а не рідкої. Незважаючи на те що це не ідеально, оскільки для початкового призначення були певні причини, а дітям часто легше приймати рідкі ліки, головним пріоритетом має бути забезпечення якнайшвидшого отримання відповідного лікування нашими маленькими пацієнтами».

Голова RCGP також зазначила: «Дуже важливо, щоб уряд чітко та своєчасно повідомляв професіоналам охорони здоров’я про будь-які проблеми з постачанням на місцевому чи національному рівні, а також щоб були вжиті заходи пом’якшення».

Підрозділ Національної служби здоров’я (National Health Service — NHS) підготував комікси, які у доступній формі демонструють основні принципи навчання дітей щодо застосування твердих лікарських форм (рисунок).

Рисунок. Фрагмент навчального коміксу NHS

Спеціалізована фармацевтична служба (Specialist Pharmacy Service) 9 грудня опублікувала рекомендацію NHS із використання у дітей твердих пероральних лікарських форм «офлейбел» через брак антибіотиків. Представлено поради фармацевтам із приготування рідких форм (диспергування та маскування смаку), використовуючи тверді форми наступних антибактеріальних засобів:

  • феноксиметилпеніцилін (пеніцилін V) у таблетках;
  • кларитроміцин в таблетках;
  • еритроміцин в таблетках;
  • амоксицилін у капсулах;
  • азитроміцин в капсулах і таблетках;
  • цефалексин у капсулах і таблетках.

До того ж пропонують посилання на два вебресурси (Medicines for Children та KidzMed) із відеопорадами щодо застосування у дітей таблеток та капсул.

ANSM: нагода зменшити використання антибіотиків

У свою чергу, французське Національне агентство з безпеки лікарських засобів і товарів медичного призначення (Agence national de securité du médicament et des produits de santé — ANSM) опублікувало рекомендації, які мають на меті допомогти забезпечити постачання амоксициліну. Вони були доповнені 8 грудня посиланням на рекомендації щодо альтернатив амоксициліну у рідких формах, які спільно публікують різні французькі експертні групи. ANSM закликає використовувати антибіотики лише за показаннями та у коротші періоди лікування. ANSM наголошує на своєму вебсайті, що антибіотики не допомагають при вірусних інфекціях, таких як бронхіоліт, грип, COVID-19, назофарингіт і переважна більшість випадків ангіни та середнього отиту.

Інструменти заміни інших юрисдикцій

Комісія з лікарських засобів німецьких фармацевтів (Arzneimittelkommission der Deutschen Apotheker — AMK) також пропонує таблиці еквівалентних доз антибіотиків для дітей — спеціально для ряду показань — тонзилофарингіт, середній отит, коклюш, пневмонія.

Повідомлення ЗМІ підтверджують, що вузьке місце виходить за межі Європи, наприклад, Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) ще у листопаді звернуло увагу на вузьке місце стосовно порошку амоксициліну для виробництва суспензій.

Нещодавно Агентство з контролю за медичною продукцією (Therapeutic Goods Administration — TGA) Австралії створило інструмент заміщення серйозної нестачі (Serious Scarcity and Substitutable Medicine — SSSI). У ньому TGA:

  • оголошує більшість пероральних препаратів амоксициліну дефіцитними ліками;
  • визначає лікарський засіб-замінник згідно з протоколом, наданим у спеціальній таблиці;
  • не оголошує капсули по 250 мг дефіцитними ліками через потенційний вплив, який чинитиме на поставку засобів у рідкій формі.

TGA, крім того, уповноважила фармацевтів замінювати препарати амоксициліну без попереднього дозволу лікаря, який призначив препарат, за умови дотримання обставин, зазначених у SSSI. Вони стосуються правильного розрахунку еквівалентної дози, пояснень пацієнтові тощо. 12 грудня TGA повідомило також про нестачу метронідазолу та цефалексину (apps.tga.gov.au). Представник агентства зазначив, що протягом 3 міс проблема нестачі може послабнути.

За матеріалами www.rcgp.org.uk; www.sps.nhs.uk; solidarites-sante.gouv.fr; www.abda.de; www.tga.gov.au

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті