Порівняльна таблиця до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про реімбурсацію лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення»

Зміст положення акта законодавства Зміст відповідного положення проєкту акта
постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та

пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань»

1. Установити, що безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування провадиться групам населення та за категоріями захворювань згідно з додатками 1 і 2.

Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, які зареєстровані в Україні в установленому порядку та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, крім лікарських засобів, що включені до переліку міжнародних непатентованих      назв      лікарських      засобів,      згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів» (Офіційний вісник України, 2016 p., № 95, ст. 3103; 2018 р., № 26, ст. 933), та до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, що затверджується Міністерством охорони здоров’я.

1. Установити, що безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування провадиться групам населення та за категоріями захворювань згідно з додатками 1 і 2.

Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, які зареєстровані в Україні в установленому порядку та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Дія цієї постанови не поширюється на лікарські засоби, вартість яких відшкодовується за договорами про реімбурсацію, укладеними відповідно до законодавства.

 

1. Установити:

3) на лікарські засоби, включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749), з урахуванням змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 135, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

 

відсутнє

 

1. Установити:

3) на лікарські засоби (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;

 

 

31) на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

постанова Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. № 240

«Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби»

1. Установити, що:

1) з 1 серпня 2014 р. підлягають декларуванню зміни оптово-відпускних цін без урахування податків та зборів

1.  Установити, що:

1)          декларуванню   підлягають                 зміни                   оптово-відпускних цін без урахування податків та зборів на:

на:

лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти, крім наркотичних і психотропних лікарських засобів, прекурсорів, діючих речовин (субстанцій), медичних газів та лікарських форм, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів (далі — лікарські засоби);

лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких підлягає реімбурсації/відшкодуванню за бюджетні кошти, крім наркотичних і психотропних лікарських засобів, прекурсорів, діючих речовин (субстанцій), медичних газів та лікарських форм, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів (далі — лікарські засоби);

3) задекларовані зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749) з урахуванням змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 135, та до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, що затверджується Міністерством охорони здоров’я, не можуть перевищувати граничні оптово-відпускні ціни, встановлені Міністерством охорони здоров’я; 3) задекларовані зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, що затверджується Міністерством охорони здоров’я, не можуть перевищувати встановлені у визначеному законодавством порядку граничні оптово-відпускні ціни.

Положення про Міністерство охорони здоров’я України,

затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267

4. МОЗ відповідно до покладених на нього завдань:

12) у сфері створення, виробництва, контролю якості та

4. МОЗ відповідно до покладених на нього завдань:

12) у сфері створення, виробництва, контролю якості та

реалізації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів і медичних виробів:

затверджує переліки:

лікарських засобів, що підлягають реімбурсації;

 

затверджує перелік лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни, та реєстр граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів;

реалізації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів і медичних виробів:

затверджує переліки (реєстри):

лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення;

затверджує перелік лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів та на які встановлюються граничні оптово-відпускні ціни, та реєстр граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів, а також реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій

медичного обслуговування населення;

постанова Кабінету Міністрів України

від 9 листопада 2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби»

1.          Запровадити з 1 квітня 2017 р. державне регулювання цін на лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти, шляхом встановлення Міністерством охорони здоров’я граничних оптово-відпускних цін.

2.    Затвердити перелік країн, дані про ціни на лікарські засоби в яких використовуються для встановлення референтних цін, згідно з додатком.

1. Запровадити з 1 квітня 2017 р. державне регулювання цін на лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти, шляхом встановлення Міністерством охорони здоров’я граничних оптово-відпускних цін.
3. Установити: 3. Установити:
що дія цієї постанови поширюється на зареєстровані в Україні готові лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти і які включені до переліку станів та міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, реімбурсація яких передбачена програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (крім лікарських засобів, наведених у розділі «Ревматичні хвороби» таблиці пункту 136 Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 (Офіційний вісник України, 2021 р., № 19, ст. 792), та до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, що затверджується Міністерством охорони здоров’я (далі — лікарські засоби); що дія цієї постанови поширюється на зареєстровані в Україні готові лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти і які включені до переліку станів та міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, реімбурсація яких передбачена програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, та до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, що затверджується Міністерством охорони здоров’я (далі — лікарські засоби);
що вимоги цієї постанови не поширюються на лікарські засоби, які закуповуються відповідно до пункту 19 частини п’ятої статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі», та лікарські засоби, які закуповуються державним підприємством «Медичні закупівлі України» як одержувачем бюджетних коштів для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, а також на лікарські засоби, які закуповуються відповідно до договорів керованого доступу. що вимоги цієї постанови не поширюються на лікарські засоби, які закуповуються відповідно до пункту 19 частини п’ятої статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі», та лікарські засоби, які закуповуються державним підприємством «Медичні закупівлі України» як одержувачем бюджетних коштів для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, а також на лікарські засоби, які закуповуються відповідно до договорів керованого доступу.
5. Міністерству охорони здоров’я за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі затвердити порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби.У разі зміни офіційного курсу гривні до долара США, установленого Національним банком, більш як на 5 відсотків на місяць або на 10 відсотків за квартал здійснюється позачерговий перерахунок граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби.

6. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пункту 4 цієї постанови, який набирає чинності з 1 січня 2017 року.

6. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пункту 4 цієї постанови, який набирає чинності з 1 січня 2017 року.

Додаток

до постанови Кабінету Міністрів України

від 9 листопада 2016 р. № 862

ПЕРЕЛІК
країн, дані про ціни на лікарські засоби в яких використовуються для встановлення референтних цін

 

 

 

 

 

 

Найменуван ня країни Найменування уповноваженого державного органу Зареєстрована ціна на лікарський засіб, іноземна валюта Періодичність оновлення даних
Республіка Польща Міністерство охорони здоров’я Республіки Польща офіційна ціна продажу, польські злоті дані затверджуються щороку та оновлюються один раз на два місяці
Словацька Республіка Міністерство охорони здоров’я Словацької Республіки офіційно визначена ціна, євро  дані оновлюються щомісяця
Чеська

Республіка

Державний інститут з контролю за лікарськими засобами Чеської Республіки ціна виробника (exfactory), чеські крони  дані оновлюються щодекади
Латвійська Республіка Національна служба охорони здоров’я Латвійської Республіки референтна ціна, євро дані оновлюються один раз на півроку
Угорщина Національний фонд охорони здоров’я Угорщини ціна виробника (exfactory), угорські форинти дані оновлюються щомісяця

 

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 929

271 271
Дія цього пункту не поширюється на:

лікарські засоби, які відпускаються виключно за рецептом лікаря згідно з умовами відпуску, визначеними в інструкції для медичного застосування, крім тих, які включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749);

Дія цього пункту не поширюється на:

лікарські засоби, які відпускаються виключно за рецептом лікаря згідно з умовами відпуску, визначеними в інструкції для медичного застосування, крім тих, які включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення;

ПОРЯДОК

використання коштів, передбачених у державному бюджеті на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань,

затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 141

2. Відшкодування вартості лікарських засобів здійснюється шляхом реімбурсації лікарських засобів згідно з Порядком реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749), з урахуванням змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 135. 2. Відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань шляхом реімбурсації здійснюється у визначеному законодавством порядку.

постанова Кабінету Міністрів України

від 27 лютого 2019 р. № 136 «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію»

2. Установити, що для отримання відшкодування вартості 2. Установити, що для отримання відшкодування
лікарських засобів з 1 квітня 2019 р. суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від форми власності та підпорядкування повинні подати заяви про укладення договорів про реімбурсацію Національній службі здоров’я не пізніше 25 березня 2019 року. Відшкодування вартості лікарських засобів за договорами про реімбурсацію, укладеними на підставі заяв, поданих суб’єктами господарювання після 25 березня 2019 р., буде здійснюватися починаючи з дати набрання чинності такими договорами в установленому законодавством порядку. вартості лікарських засобів з 1 квітня 2019 р. суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від форми власності та підпорядкування повинні подати заяви про укладення договорів про реімбурсацію Національній службі здоров’я не пізніше 25 березня 2019 року. Відшкодування вартості лікарських засобів за договорами про реімбурсацію, укладеними на підставі заяв, поданих суб’єктами господарювання після 25 березня 2019 р., буде здійснюватися починаючи з дати набрання чинності такими договорами в установленому законодавством порядку.
відсутнє 21. Для реімбурсації з 1 жовтня до 31 грудня 2021 року препаратів інсуліну та/або лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах нецукрового діабету, та/або лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення суб’єкти господарювання які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, (далі — суб’єкт господарювання) укладають з Національною службою здоров’я окремі договори про реімбурсацію, для чого подають заяву/заяви про укладення відповідного    договору/договорів    про    реімбурсацію

Національній службі здоров’я не пізніше дати, встановленої в оголошенні про укладення договору,

розміщеного на офіційному вебсайті НСЗУ. Реімбурсація препаратів інсуліну та/або лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах нецукрового діабету, та/або лікування розладів психіки та поведінки за договорами про реімбурсацію, укладеними на підставі заяв, поданих суб’єктами господарювання після дати, зазначеної у відповідному оголошенні, буде здійснюватися починаючи з дати набрання чинності такими договорами в установленому законодавством порядку.

22. З 1 січня 2022 року суб’єкти господарювання укладають з Національною службою здоров’я один договір про реімбурсацію, яким визначається група/групи станів (нозологій), для лікування яких відповідно до програми державних гарантій медичного обслуговування населення НСЗУ буде відшкодовувати вартість лікарських засобів за таким договором, про що суб’єкти господарювання вказують у заяві про укладення договору про реімбурсацію, яку подають Національній службі здоров’я не пізніше дати, встановленої в оголошенні про укладення договору, розміщеного на офіційному вебсайті НСЗУ. Реімбурсація лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за договорами про реімбурсацію, укладеними   на   підставі   заяв,   поданих   суб’єктами

господарювання після дати, зазначеної у відповідному оголошенні, буде здійснюватися починаючи з дати

набрання       чинності       такими                       договорами  в установленому законодавством порядку.

ПОРЯДОК

укладення, зміни та припинення договору про реімбурсацію,

затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 136 «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію»

5. НСЗУ розміщує на своєму офіційному веб-сайті оголошення про укладення договору (далі — оголошення), в якому, зокрема, зазначається зміст інформації, що повинна бути наведена в заяві про укладення договору (далі — заява), та строк подання заяв. 5.         НСЗУ розміщує на своєму офіційному вебсайті оголошення про укладення договору (далі — оголошення), в якому, зокрема, зазначається:

1)    зміст інформації, що повинна бути наведена в заяві про укладення договору (далі — заява);

2)  строк подання заяв;

3)      групи станів (нозологій), для лікування яких НСЗУ буде відшкодовувати вартість лікарських засобів, зокрема:

серцево-судинні захворювання включно з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів, цукровий діабет II типу та бронхіальна астма (група А);

лікарські засоби для лікування в амбулаторних умовах цукрового діабету (група В);

лікарські засоби для лікування в амбулаторних умовах нецукрового діабету (група С);

лікарські засоби для лікування в амбулаторних умовах розладів психіки та поведінки, епілепсії (група D).

8.   Суб’єкт   господарювання,  який      відповідає                             вимогам, визначеним пунктом 6 цього Порядку, формує в системі 8.    Суб’єкт    господарювання,               який         відповідає вимогам,              встановленим пунктом 6 цього Порядку,
заяву та зазначає в ній дані про аптеки та аптечні пункти, у яких здійснюється відпуск лікарських засобів за договором, банківські реквізити, на які буде здійснюватися оплата за договором, та інформацію про особу, уповноважену на підписання договору. Суб’єкт господарювання накладає на заяву кваліфікований електронний підпис керівника або уповноваженої особи суб’єкта господарювання. формує в системі заяву відповідно до визначених у оголошенні умов, в якій, зокрема, зазначає:

 

1)     групу/групи станів (нозологій), для лікування яких НСЗУ буде відшкодовувати вартість лікарських засобів за договором;

 

2)    банківські реквізити, на які буде здійснюватися оплата за договором;

 

3)          інформацію про особу, уповноважену на підписання договору.

 

Для укладення договору про реімбурсацію суб’єкт господарювання, повинен обрати для відпуску лікарських засобів не менше однієї групи станів (нозологій).

Суб’єкт     господарювання      накладає      на      заяву

удосконалений електронний підпис керівника або уповноваженої особи суб’єкта господарювання.

13. Сторони договору мають право надіслати один одному через систему заяви з пропозицією щодо зміни або припинення укладеного між ними договору в порядку та на умовах, передбачених договором. Укладення договору про внесення змін чи припинення договору здійснюється відповідно до пунктів 7-12 цього Порядку.

 

відсутнє

13. Сторони договору мають право надіслати один одному через систему заяви з пропозицією щодо зміни або припинення укладеного між ними договору в порядку та на умовах, передбачених договором. Укладення договору про внесення змін чи припинення договору здійснюється відповідно до пунктів 7-12 цього Порядку.

НСЗУ може розміщувати на своєму офіційному вебсайті оголошення щодо зміни договору, в якому зазначається, зокрема, зміст інформації, що вказується

суб’єктом господарювання в заяві з пропозиціями зміни договору, строків подання таких заяв. У разі розміщення НСЗУ оголошень, зазначених в цьому абзаці, суб’єкти господарювання формують та подають до НСЗУ відповідні заяви з дотриманням визначених в таких оголошеннях вимог.

Типова форма

договору про реімбурсацію,

затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 136

ТИПОВА ФОРМА

договору про реімбурсацію

 _______________________

(найменування населеного пункту)

 

Національна служба здоров’я в особі

ТИПОВА ФОРМА

договору про реімбурсацію

_______________________

(найменування населеного пункту)

 

Національна служба здоров’я України в особі

1. Лікарські засоби — зареєстровані в Україні готові лікарські засоби, що включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, затвердженого в установленому законодавством порядку (далі — Реєстр).
 
1. Лікарські засоби — зареєстровані в Україні готові лікарські засоби, що включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за державних гарантій медичного обслуговування населення, затвердженого в  установленому законодавством порядку

(далі — Реєстр).

 

2. Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Основах законодавства України про охорону здоров’я,

Законах України «Про лікарські засоби», «Про державні

 

2. Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Основах законодавства України про охорону здоров’я,

Законах України «Про лікарські засоби», «Про державні

фінансові гарантії медичного обслуговування населення», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги», Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749), з урахуванням змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 135, Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411 (Офіційний вісник

України, 2018 р., № 46, ст. 1604).

фінансові гарантії медичного обслуговування населення», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги», Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженому Кабінетом Міністрів України, Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411 (Офіційний вісник України, 2018 р., № 46, ст. 1604).
3. Відповідно до умов цього договору аптечний заклад зобов’язується відпускати лікарські засоби за роздрібними цінами, визначеними в Реєстрі, а НСЗУ зобов’язується відповідно до умов договору відшкодовувати повністю або частково аптечному закладу вартість лікарських засобів (здійснювати реімбурсацію), відпущених пацієнтам на підставі електронних рецептів, записи про які внесені до електронної системи охорони здоров’я (далі — система), відповідно до Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749), з урахуванням змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 135, в межах загальної суми бюджетних асигнувань на програму реімбурсації, встановлених у кошторисі. 3. Відповідно до умов цього договору аптечний заклад зобов’язується відпускати лікарські засоби згідно з обраною групою/групами станів (нозологій), які зазначені у цьому договорі за роздрібними цінами, визначеними в Реєстрі, а НСЗУ зобов’язується відповідно до умов договору відшкодовувати повністю або частково аптечному закладу вартість лікарських засобів (здійснювати реімбурсацію), відпущених пацієнтам на підставі електронних рецептів, записи про які внесені до електронної системи охорони здоров’я (далі — система), відповідно до Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, в межах загального обсягу бюджетних асигнувань, передбачених для реімбурсації лікарських засобів за програмою

державних гарантій медичного обслуговування населення, встановлених у кошторисі.

5. НСЗУ має право:

5)     у разі виявлення порушень умов цього договору здійснювати перерахунок суми реімбурсації;

6)         зупиняти   оплату   за              договором у            випадках, встановлених законодавством та цим договором;

7)   відмовитись від цього договору в односторонньому порядку у випадках, передбачених цим договором.

5. НСЗУ має право:

5) у разі виявлення порушень умов цього договору здійснювати перерахунок суми реімбурсації;

 

7) відмовитись від цього договору в односторонньому порядку у випадках, передбачених цим договором.

7. Аптечний заклад має право:

1)      вимагати від НСЗУ належного, своєчасного та у повному обсязі виконання нею своїх зобов’язань згідно з цим договором в межах загального обсягу бюджетного асигнування, встановленого кошторисом;

2)   вносити зміни до переліку аптек та аптечних пунктів, в яких здійснюється відпуск лікарських засобів за договором.

відсутнє

7. Аптечний заклад має право:

1)      вимагати від НСЗУ належного, своєчасного та у повному обсязі виконання нею своїх зобов’язань згідно з цим договором в межах загального обсягу бюджетного асигнування, встановленого кошторисом;

2)   вносити зміни до переліку аптек та аптечних пунктів, в яких здійснюється відпуск лікарських засобів за договором;

3)        вносити зміни до цього договору в частині переліку обраних груп станів (нозологій), які зазначені

у цьому договорі.

8. … 8. …
5) забезпечити безперервну наявність як мінімум одного лікарського засобу, вартість якого підлягає повній реімбурсації, з Реєстру на кожну міжнародну непатентовану назву для відпуску в кожній аптеці та аптечному пункті, в яких здійснюється відпуск лікарських 5) забезпечити безперервну наявність як мінімум одного лікарського засобу, вартість якого підлягає повній реімбурсації,     з     Реєстру     на     кожну     міжнародну

непатентовану назву для відпуску в кожній аптеці та аптечному пункті, в яких здійснюється відпуск лікарських

засобів за договором; засобів за договором (для інсулінів – мінімум по одній одиниці кожної форми протягом доби з моменту отримання звернення пацієнта за препаратом інсуліну) щодо таких груп станів (нозологій):

 

                                         ;

 

                                         ;

 

                                         ;

                                         .

9. Аптечний заклад зобов’язаний подати НСЗУ звіт про відпущені лікарські засоби та їх вартість, яка підлягає реімбурсації за цим договором, за звітний період (далі — звіт) не пізніше ніж протягом другого робочого дня після закінчення звітного періоду та формування відповідного звіту.

 

Якщо аптечний заклад подав звіт пізніше ніж на другий робочий день після закінчення звітного періоду, такий аптечний заклад повинен подати звіт повторно до НСЗУ у наступному звітному періоді. НСЗУ здійснює оплату за таким звітом у наступному звітному періоді.

9. Аптечний заклад зобов’язаний подати НСЗУ звіт про відпущені лікарські засоби та їх вартість, яка підлягає реімбурсації за цим договором, за звітний період (далі — звіт) не пізніше ніж до 23:59 п’ятого робочого дня після закінчення такого звітного періоду та формування відповідного звіту.

 

Якщо аптечний заклад подав звіт після закінчення строку, визначеного абзацом першим цього пункту, такий аптечний заклад повинен подати звіт повторно до НСЗУ у наступному звітному періоді. НСЗУ здійснює оплату за таким звітом у наступному звітному періоді.

29. Цей договір є укладеним та набирає чинності з дати його підписання обома сторонами і діє до                                                               року.  

29. Цей договір є укладеним та набирає чинності з і діє до року. Строк дії договору

Якщо жодна із сторін не повідомила іншій стороні про намір припинити договір за 30 календарних днів до закінчення строку цього договору, строк договору вважається продовженим на наступний бюджетний рік за умови встановлення у кошторисі відповідних бюджетних асигнувань.

30. Відпуск лікарських засобів пацієнтам за договором здійснюється до останнього дня строку договору включно. Фінансові зобов’язання за договором залишаються чинними до моменту їх виконання сторонами.

може бути продовжений за згодою сторін не більше ніж на три місяці.

30. Відпуск лікарських засобів пацієнтам за договором здійснюється до останнього дня строку договору включно. Зобов’язання за договором щодо реімбурсації відпущених аптечним закладом лікарських засобів залишаються чинними до моменту їх виконання сторонами.

постанова Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 р. № 426

«Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти»

2. Установити, що:

3) дія цієї постанови не поширюється на:

препарати інсуліну, ціни на які регулюються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2014 р. № 73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 25, ст. 756), до 1 січня 2020 року;

 

 

лікарські засоби, які закуповуються відповідно до договорів керованого доступу.

2. Установити, що:

3) дія цієї постанови не поширюється на:

 

 

 

 

 

 

 

лікарські  засоби,  які закуповуються відповідно    до договорів керованого доступу.

Порядок

використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення,

затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1086

26. Відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань (реімбурсація) здійснюється згідно з Порядком реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749; 2019 р., № 21, ст. 716). 26. Відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань (реімбурсація) здійснюється згідно з Порядком реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від                                         
постанова Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2020 р. № 1299 «Питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році»
1. Установити, що програма державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році реалізується Національною службою здоров’я:

1) для первинної, екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у період з 1 січня по 31 березня 2021 р. — згідно з Порядком реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 лютого 2020 р. № 65 «Деякі питання реалізації програми

державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» (Офіційний вісник України, 2020 р., № 18, ст.

1. Установити, що програма державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році реалізується Національною службою здоров’я:

1) для первинної, екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами:

у період з 1 січня по 31 березня 2021 р. — згідно з Порядком реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від

5 лютого 2020 р. № 65 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення

688);

 

відсутнє

 

 

 

 

 

 

2) для реімбурсації лікарських засобів у період з 1 січня по 31 грудня 2021 р. — згідно з Порядком реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749; 2019 р., № 21, ст. 716).

 

відсутнє

у 2020 році» (Офіційний вісник України, 2020 р., № 18, ст. 688);

у період з 1 квітня по 31 грудня 2021 р. – згідно з Порядком реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року (2021 р., № 19, ст. 792);

2) для реімбурсації лікарських засобів:

у період з 1 січня по 30 вересня 2021 р. — згідно з Порядком реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» (Офіційний вісник України, 2017 р., № 26, ст. 749; 2019 р., № 21, ст. 716);

у період з 1 жовтня по 31 грудня 2021 р. – згідно з Порядком реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України

від № .».

ПОРЯДОК ТА УМОВИ

надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я,

затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2021 р. № 47

 

відсутнє

44. Видатки за напрямом, визначеним підпунктом 5

пункту 3 цих Порядку та умов, можуть здійснюватися після 30 вересня 2021 р. у разі подання суб’єктами господарювання, які провадять господарську

діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами звіту про препарати інсуліну, відпущені до 30 вересня 2021 року за рецептами, виписаними на паперових рецептурних бланках, складеного згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 239 «Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну» (Офіційний вісник України, 2016 р., № 28, ст.1111, 2017 р., № 53, ст. 1613);

Порядок

реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у ІІ–IV кварталах 2021 року, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 «Деякі питання реалізації

програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II–IV кварталах 2021 року»

136. НСЗУ в межах програми медичних гарантій укладає договори про реімбурсацію таких лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, зокрема з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми та ревматичних хвороб:

 

Міжнародна непатентована назва        Форма випуску

Ревматичні хвороби

136. НСЗУ в межах програми медичних гарантій укладає договори про реімбурсацію таких лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, зокрема з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми:
Хлорохін (Chloroquine)                     таблетки

 

Гідроксихлорохін                                              -«-

(Hydroxychloroquine)

Міністр охорони здоров’я України Віктор ЛЯШКО

«____»___________2021 року

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас: