КВАДЕВІТ® ІМУН: секрети імунного «перезавантаження»

У ХХІ ст. однією з глобальних проблем охорони здоров’я є зростаючий тягар неінфекційних захворювань, включно із серцево-судинними та метаболічними захворюваннями. Фактори, пов’язані зі способом життя, головним чином неправильне харчування, відіграють ключову роль у розвитку цих хвороб. У цьому контексті концепція функціональної харчової підтримки виникла як місток між традиційними харчовими звичками та цілеспрямованим зміцненням здоров’я, зокрема імунної системи, яка у наші дні, сповнені психоемоційного стресу, несприятливого екологічного впливу та сезонних інфекційних викликів, зазнає значного додаткового навантаження (Fekete M. et al., 2025). З огляду на це увагу привертають природні імуномодулятори β-глюкани, які історично були невід’ємною частиною низки східних традиційних дієт та практик — від простого споживання продуктів, в яких вони містяться, до багатовікової азійської медицини, що продиктовано їх здатністю допомагати організму ефективніше протистояти викликам сучасності (van Steenwijk H.P. et al., 2021).

β-глюкани та підтримка імунітету

β-глюкани — це клас полісахаридів, які вирізняються значною біологічною активністю та надзвичайно значним поширенням у природі (є важливими структурними компонентами клітинних стінок низки харчових джерел, зокрема дріжджів, різноманітних видів їстівних грибів, водоростей та цільного зерна). Ключова цінність β-глюканів полягає в їхній потужній здатності посилювати імунну функцію. Зокрема, певні види β-глюканів можуть специфічно взаємодіяти з імунними рецепторами, зокрема дектином-1, на поверхні макрофагів та дендритних клітин, запускаючи вроджені імунні відповіді. Ця взаємодія сприяє посиленню захисту організму від інфекцій та запалення. Навіть невисока добова доза (наприклад 250–500 мг β-глюканів) може значно поліпшити імунні параметри, включно з активністю природних кілерів та макрофагів. У шлунково-кишковому тракті вони можуть утворювати в’язкі гелі, які уповільнюють всмоктування поживних речовин, сприяючи покращенню глікемічного контролю та зниженню рівня холестерину. Крім того, їхня ферментація кишковою мікрофлорою стимулює вироблення коротколанцюгових жирних кислот, які підтримують здоров’я кишечнику, метаболічні процеси та опосередковану імунну регуляцію. Таким чином, β-глюкани можуть чинити потужну імуномодуляцію через пряму взаємодію з клітинами та опосередковану підтримку метаболічного здоров’я (Edo G.I. et al., 2025).

КВАДЕВІТ® ІМУН як джерело β-глюканів

Представлена на ринку дієтична добавка КВАДЕВІТ® ІМУН — актуальне доповнення до раціону харчування у тих осіб, хто бажає підтримати функціональний стан своєї імунної системи, зокрема в сезон застуд та інфекційних захворювань, що має у своєму складі висушений ферментат BetaVia Complete (насичений поживними речовинами висушений ферментат з цілих водоростей класу евгленових, а саме прісноводного виду Euglena gracilis). Повідомляється, що Euglena gracilis може синтезувати багато поживних речовин, зокрема білки, омега-3 жирні кислоти, вітамін С, вітамін Е та інші антиоксиданти, що можуть чинити сприятливий вплив як на вроджений, так і адаптивний імунітет. Важливо, що Euglena gracilis виробляє парамілон —нерозчинний β-1,3-глюкан, який чинить дію як накопичувач енергії в клітині, що пов’язують з імунітетом людини. Встановлено, що β-1,3-глюкани несуть невласні, патоген-асоційовані молекулярні структури, які неспецифічно розпізнаються рецепторами на поверхні клітин в організмі, що викликає вроджену імунну відповідь. А додавання ферментату Euglena gracilis, який містить понад 50% β-1,3-глюкану, може сприяти зменшенню вираженості та запобігти симптомам інфекцій верхніх дихальних шляхів, забезпечуючи підтримку імунітету та захищаючи загальний стан здоров’я (Evans M. et al., 2019).

В основі комбінації КВАДЕВІТ® ІМУН використаний синергічний підхід, що включає додавання до β-глюканів (BetaVia™ Complete) таких важливих мікроелементів, як цинк, необхідний для підтримання імунного статусу (Wessels I. et al., 2017), та селен, який, зокрема, зумовлює нейтралізацію і виведення з організму шкідливих і чужорідних речовин (Whanger P.D., 1992; Luo L. et al., 2025). Користь від зазначеної синергії встановлена у низці досліджень, які відмічають підвищення ефективності β-глюкану у комбінації з іншими ключовими елементами. Так, зафіксовано, що додавання селену посилює імуномодулювальну дію β-глюкану (Vetvicka V. et al., 2016), а прийом комбінацій, що містять β-глюкан, вітаміни та цинк, — може допомогти знизити ризик рецидиву гострих респіраторних інфекцій та зменшити тривалість наступних проявів хвороби (Abaturov O.Y. et al., 2025). Своєю чергою, прийом комбінації на основі β-глюкану, збагаченої селеном та цинком поєднано з щепленнями проти грипу та COVID-19 сприяє стимуляції набутого імунітету порівняно з плацебо, що вказує на те, що відповідна комбінація засвоюваних мікроелементів може стати в пригоді для посилення імунної функції (Rodriguez J.A.M. et al., 2021).

Отже, коли йдеться про підтримку імунітету, обґрунтованим рішенням може стати включення до раціону біологічно активних речовин з імуномодулювальними властивостями. Комбінація β-глюканів із селеном та цинком КВАДЕВІТ® ІМУН: користь, що базується на природній силі мікроводоростей, посиленій мінералами.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Додати свій

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті