Призначення

Указом Президента України № 46/2000 від 12 січня 2000 р. Віталія Федоровича Москаленка призначено міністром охорони здоров’я України.

До цього В. Москаленко обіймав посаду першого заступника міністра охорони здоров’я України (з березня 1999 р.). Згідно з розподілом функціональних повноважень він керував роботою Головних управлінь економіки, медичних кадрів та державної служби, управління справами, відділу бухгалтерського обліку та звітності, Українського інституту громадського здоров’я, Державної науково-медичної бібліотеки, Центру медичної статистики, Українського центру науково-медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи, видавництва «Здоров’я», управління адміністративними будинками МОЗ.

Крім того, В. Москаленко забезпечував з боку МОЗ України реалізацію Національної програми профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, взаємозв’язок з Верховною Радою України, відповідав за співробітництво з такими міжнародними організаціями, як ЮНІСЕФ, ПРООН, Європейський Союз, Рада ЄС, Комісія ЄС, інші офіційні структури ЄС, TACIS, а також з рядом країн — ФРН (зокрема, Баварією), іншими країнами Західної Європи і т. ін., координував роботу медичних служб деяких областей України (Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської, Черкаської).

В. Москаленко добре обізнаний з ситуацією на ринках виробів медичного призначення та медичної техніки, дезінфекційних засобів, лікарських препаратів, зокрема виготовлених з донорської крові та її компонентів. Чимало наказів МОЗ України з цих питань видано за його підписом (у статусі заступника чи виконуючого обов’язки міністра), або на нього покладено контроль за їх виконанням. У компетенції В. Москаленка знаходилися питання щодо удосконалення виставкової справи у системі охорони здоров’я України, участі у міжнародних виставках, адаптації законодавства України до європейського.

Народився у 1949 році в місті Кременчуку, що на Полтавщині, 1973 року закінчив Харківський медичний інститут.

У 1975 році після служби в армії Віталій Москаленко повертається до Харкова, працює анестезіологом-реаніматологом, завідувачем інфарктного відділення в клінічній лікарні № 27, де кафедру внутрішніх хвороб очолює академік НАН і АМН України, директор Українського науково-дослідного Інституту терапії АМН України Любов Трохимівна Мала.

Під її керівництвом Віталій Москаленко навчався в аспірантурі й успішно захистив кандидатську дисертацію.

З 1980 по 1990 рік працював в  органах влади Харкова та Харківської області інструктором, консультантом з питань охорони здоров’я, медичної науки та соціального захисту населення.

У 1990–1994 роках Віталій Москаленко обіймає посаду проректора з лікувальної роботи Харківської медичної академії післядипломної освіти, є доцентом кафедри кардіології та функціональної діагностики.

З 1994 року — начальник Головного управління охорони здоров’я та соціальних питань Харківського міськвиконкому, у 1997 році стає заступником міського голови, з березня 1998 року Віталій Москаленко відповідає за гуманітарні та соціальні питання, обрирається членом Харківського міськвиконкому.

З червня 1998 року Віталій Москаленко — заступник міністра охорони здоров’я України, а з 21 березня 1999 року — перший заступник міністра.

Віталію Москаленку присвоєно високе звання «Заслужений лікар України». Він є автором шести монографій, 170 наукових праць з проблем організації та управління охороною здоров’я, лікувально-діагностичного та профілактичного напрямку.

Одружений, має двох синів.


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті