На запитання читачів відповідають співробітники адвокатської фірми «Паритет»

ЮРИДИЧЕСКАЯ КОНСУЛЬТАЦИЯ

— Чи є порушенням Постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 року № 447 те, що в одному будинку працюють дві аптеки? Чи має право одна з аптек звернутися до органу ліцензування з проханням анулювати ліцензію іншої аптеки на роздрібну торгівлю лікарськими засобами?

— Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 р. № 447 затверджено Правила роздрібної реалізації лікарських засобів (далі — Правила).

Цими Правилами визначено умови здійснення роздрібної реалізації лікарських засобів і основні вимоги до діяльності аптек та їх структурних підрозділів щодо медикаментозного забезпечення населення та закладів охорони здоров’я.

Відповідно до пункту 7 Правил аптека повинна займати ізольоване приміщення з окремим входом і мати торговельний зал для обслуговування населення.

Господарюючі суб’єкти, які займаються роздрібною реалізацією лікарських засобів, згідно з пунктом 8 Правил повинні забезпечити відповідність виробничих приміщень аптек та їх структурних підрозділів санітарно-гігієнічним умовам та вимогам нормативних документів щодо зберігання, виготовлення та реалізації лікарських засобів, а також охорони праці.

Пунктом 8 Правил встановлено норму пішохідної доступності, згідно з якою відстань між аптеками повинна бути не більше 300–400 м для населених пунктів з населенням від 1 млн чоловік і більше, а також не більше 600–700 м для населених пунктів з населенням до 1 млн чоловік.

Окремих вимог щодо розташування в одному будинку або споруді кількох аптек Правилами не передбачено.

Таким чином, розташування в одному будинку або споруді кількох аптек не є порушенням умов здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами і не може бути підставою для позбавлення однієї з аптек права на провадження такого виду господарської діяльності.

Щодо права однієї з аптек звернутися до органу ліцензування з проханням припинити дію ліцензії іншої аптеки на роздрібну торгівлю лікарськими засобами необхідно зазначити наступне.

Згідно зі статтею 20 закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р. № 1775-ІІІ (далі — Закон) контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснюють органи ліцензування та спеціально уповноважений орган з питань ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Статтею 21 Закону встановлено вичерпний перелік підстав для анулювання ліцензії, а саме:

· заява ліцензіата про анулювання ліцензії;

· акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов;

· рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;

· нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності;

· акт про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб’єктом господарювання для одержання ліцензії;

· акт про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності;

· акт про встановлення факту неподання в установлений термін повідомлення про зміну даних, зазначених  у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;

· акт про невиконання розпорядження щодо усунення порушень ліцензійних умов;

· неможливість ліцензіата забезпечити виконання ліцензійних умов, встановлених для певного виду господарської діяльності.

Рішення про анулювання ліцензії приймається органом ліцензування, у даному випадку – Державним департаментом з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення, що діє у складі Міністерства охорони здоров’я України і на який згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. № 1698 «Про затвердження переліку органів ліцензування» покладено функцію ліцензування господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, на підставах, визначених статтею 21 Закону.

Враховуючи зазначене вище, заява однієї з аптек до Державного департаменту з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення з проханням анулювати ліцензію іншої аптеки на роздрібну торгівлю лікарськими засобами сама по собі не може бути підставою для анулювання ліцензії.

Проте це не позбавляє одну з аптек права звернутися до органу ліцензування із заявою про наявність фактів порушення іншою аптекою умов здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Наталія Делієва,
адвокатська фірма «Паритет»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті