Ботулінічним токсином лікують неврологічні захворювання

?

Препарат Ботокс (ботулінічний токсин типу А) виробництва компанії «Аллерган» (США) схвалено в США для лікування шийної торсійної дистонії у дорослих. Однак слід зазначити, що схвалення відбулося пізніше, ніж у багатьох країнах, включаючи країни Європейського Союзу, оскільки Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами (FDA) США висунуло деякі зауваження щодо його застосування для лікування саме шийної торсійної дистонії.

Між тим, ще у 1990 р. Американською неврологічною академією та Національним інститутом здоров’я була підтверджена ефективність його застосування для лікування цього захворювання, що дозволяло використовувати його час від часу.

Остаточне схвалення Ботоксу FDA базується на даних ІІІ фази клінічних випробувань, проведених з участю 170 пацієнтів, давність захворювання у яких становить 11 років. Ботокс, як виявилося, значно ефективніше за плацебо усував симптоми шийної торсійної дистонії.

Шийна торсійна дистонія є неврологічним захворюванням, яке характеризується незворотною контрактурою м’язів шиї, що призводить до обмеженого і болісного згинання голови та шиї. Ін’єкція ботулінічного токсину зменшує вираженість патологічних проявів завдяки пригніченню виділення нейротрансмітера — ацетилхоліну із закінчень периферичного нерва, що запобігає надходженню патологічної імпульсації до м’яза.

В Україні у 2000 р. зареєстрований препарат ботулінічного токсину типу А — Диспорт, який випускає компанія «Бофур Іпсен».

За матеріалами журналу «Scrip»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті