26 вересня 2002 р. Кабінет Міністрів України затвердив Державну програму профілактики йодної недостатності у населення на 2002–2005 рр.
Відповідно до Програми першочергові дії повинні бути спрямовані на налагодження виробництва йодозбагачених продуктів харчування (в основному — кухонної солі) і безперебійне їх постачання в необхідній кількості в ендемічні регіони України. Вживання збагаченої йодом кухонної солі стане обов’язковим у так званих організованих колективах, у першу чергу — у дитячих (школи, дитячі садки, та ін.). Періодично жінки і діти шкільного віку проходитимуть обстеження, за результатами яких буде оцінюватися фактичне споживання йоду. З цією метою на курсах перепідготовки і підвищення кваліфікації буде організовано навчання фахівців з числа медичних працівників.
За даними ВООЗ, захворювання, зумовлені йодною недостатністю, можуть бути цілком ліквідовані. Основою профілактики цієї патології є постійне забезпечення населення ендемічних регіонів продуктами, збагаченими йодом. Найдешевший метод — йодування кухонної солі.
Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим