Семінар у Дніпропетровську

16 березня 2004 р. в  Палаці культури студентів у Дніпропетровську відбувся інформаційно-консультативний семінар, організатором якого виступив Український науково-дослідний центр фармації. У роботі семінару взяли участь працівники Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення (далі — Державна служба), підтримку та сприяння проведенню зустрічі здійснювали Дніпропетровське обласне комунальне підприємство «Фармація» та Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів у Дніпропетровській області. На семінар були запрошені представники оптових та роздрібних структур, діяльність яких зосереджена на  фармацевтичному ринку Дніпропетровська та області.

Коло питань, які висвітлювалися в доповідях, стосувалося системи ліцензування та змін, що відбулися останнім часом у порядку ліцензування. Оператори фармринку вже відчули на собі позитивні зміни, що відбулися в порядку ліцензування, а в доповіді начальника Управління ліцензування Державної служби Світлани Зброжек було розставлено останні крапки над «і» в питаннях забезпечення прозорості процедури ліцензування виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Але, як зазначила С. Зброжек, спрощення процедури отримання ліцензії не означає, що це призведе до вседозволеності у сфері обігу лікарських засобів. Посилення контролю за дотриманням ліцензійних умов — один з основних акцентів, який переважатиме у діяльності Державної служби. Для обласного комунального підприємства «Фармація» важливою була інформація про те, що Державна служба опікується проблемами сільських аптек та умовами їх роботи. І це не випадково — сільська аптечна мережа в області переважно комунальна.

На жаль, сьогодні, як і раніше, залишається актуальним питання дотримання нормативів умов зберігання лікарських засобів. За словами С. Зброжек, у більше ніж половини перевірених аптечних закладів порушувалися правила зберігання і торгівлі лікарськими засобами, а 30% перевірених суб’єктів господарювання не дотримуються санітарно-гігієнічних норм, їхні приміщення та устаткування не відповідають установленим вимогам.

Заступник начальника Управління — Інспекторат з належної виробничої і дистрибуторської практики та контролю за дотриманням ліцензійних умов Валерій Нікітюк докладно охарактеризував зміни, що відбулися у зв’язку зі створенням Державної служби, зупинився на принципах контролю за дотриманням ліцензійних умов як у секторі виробництва лікарських засобів, так і в оптовій ланці.

Багато питань в учасників семінару було до Наталії Каушкаль, начальника відділу ліцензування оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Управління ліцензування Державної служби. — Так, процедура отримання ліцензії максимально спрощена, — зазначила Н. Каушкаль, — але одночасно передбачається підвищення персональної відповідальності за достовірність наданих документів та дотримання ліцензійних умов на весь період дії ліцензії.

Учасникам семінару було запропоновано ознайомитися з проектом Правил торгівлі лікарськими засобами, який суттєво відрізняється від Правил роздрібної реалізації лікарських засобів, затверджених у 1997 р. (див. «Щотижневик АПТЕКА», № 10 (431) від 15 березня 2004 р.). На сьогодні систематизовано вимоги до всіх операторів фармринку, а не лише до тих, які здійснюють свою діяльність у роздрібному секторі. Змінено нормативи загальних площ аптек та аптечних складів до реальних розмірів. Те, що Правилами не передбачено наявність аптечних кіосків, викликало бурхливу реакцію в залі, адже суб’єктами господарювання вкладено кошти на придбання приміщень та устаткування, отримано відповідні ліцензії. Але свідоме порушення нормативних актів щодо асортименту лікарських засобів, які реалізуються в кіоску, правил реалізації — не привід для того, щоб така форма діяльності функціонувала й надалі. Для тих, хто вже отримав ліцензію, зберігається право працювати, але тільки протягом терміну її дії.

На завершення семінару на численні запитання присутніх відповідав директор Українського науково-дослідного центру фармації Володимир Соболевський. Присутні висловлювали побажання щодо вдосконалення регуляторної бази фармацетичної діяльності, вирішення питань, що стосуються виготовлення ліків в умовах аптеки. — Цей семінар був дуже корисним та довгоочікуваним, — сказав директор обласного комунального підприємства «Фармація» Юрій Козак, — ми сподіваємося, що такі зустрічі — тільки початок тривалої та плідної співпраці.n

Наталія Нілушкова, начальник відділу інформаційно-кадрової роботи Дніпропетровського обласного комунального підприємства «Фармація»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті