17 вересня стартує Пілотний проект ВООЗ з реагування на випадки фальсифікації ліків

17 Вересня 2012 3:32 Поділитися

17 вересня стартує Пілотний проект ВООЗ з реагування на випадки фальсифікації ліківДелегація Державної служби України з лікарських засобів (далі – Держлікслужба України) взяла участь у нараді під егідою ВООЗ з питань можливостей моніторингу неякісних /фіктивних/ неправильномаркованих/фальсифікованих/підроблених лікарських засобів, яка відбулася в м. Маніла (Республіка Філіппіни) 5 – 7 вересня 2012 р.

Під час заходу Держлікслужба України була визначена однією із країн-учасників міжнародного Пілотного проекту з розробки та запровадження глобальної системи ВООЗ з термінового реагування на випадки виявлення неякісних/фіктивних/неправильно маркованих/фальсифікованих/підроблених лікарських засобів, старт якого заплановано на 17 вересня 2012 р.

Даний проект передбачає звітування до штаб-квартири ВООЗ у м. Женева про всі випадки виявлення в Україні фальсифікованих лікарських засобів із наданням усієї можливої інформації, що допоможе відслідковувати рух та походження такої продукції у національному та міжнародному масштабі.

На сьогоднішній день до Пілотного проекту зголосилися приєднатися 11 країн: В’єтнам, Грузія, Індонезія, Камбоджа, Киргизія, Малайзія, Монголія, Російська Федерація, Україна, Філіппіни та Хорватія.

Починаючи з 2013 р., після аналізу результатів здійснення Пілотного проекту та функціонування відповідної інформаційної системи планується поступове залучення інших країн, а також проведення заходів з розслідування встановлених фактів фальсифікації медичної продукції. Зауважимо, що участь у Пілотному проекті не передбачає фінансових зобов’язань з боку України перед іншими організаціями-учасниками та міжнародними організаціями.

Довгостроковою метою Пілотного проекту є значне покращення якісних та кількісних показників виявлення фальсифікованих та неякісних лікарських засобів, покращення аналізу встановлених випадків та на фінальній стадії – створення глобальної системи з нагляду та моніторингу, яка буде об’єднувати регуляторні органи усіх країн світу. Проект базується на діючій системі термінового реагування ВООЗ у Тихоокеанському регіоні та враховує вимоги усіх країн-учасників пілотного проекту.

Під час наради окремою метою було проголошено уніфікацію системи обміну інформацією про фальсифіковані лікарські засоби. Для цього було розроблено електронну форму повідомлення, яка враховує усі можливі вимоги та стандарти країн-учасників.

Було обговорено також роль окремих країн у Пілотному проекті, завдання та обов’язки організацій-учасників. Представлена інформаційно-технічна система для підтримки пілотного проекту та сфери її застосування, а також очікувані наслідки та проблемні питання, які потребують вирішення.

Учасники зустрічі обговорили також останні випадки виявлення фальсифікованих лікарських засобів та роль ВООЗ у моніторингу таких злочинів та протидії поширенню фальсифікованої і неякісної медичної продукції.

Представники Держлікслужби України провели низку зустрічей з представниками ВООЗ та регуляторних органів інших країн, під час яких були обговорені проблемні питання реалізації Пілотного проекту міжнародного та національного характеру, а також очікувані наслідки у боротьбі з поширенням неякісної та фальсифікованої медичної продукції.

За матеріалами www.diklz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті