«Ексімед»: вибір спеціалізації підказує ринок

На сучасному фармацевтичному ринку України кожна компанія обирає свій шлях до успіху. Акціонерне товариство «Ексімед» розвиває свій бізнес одразу за декількома напрямками діяльності: це дистриб’юція субстанцій для фармацевтичного виробництва, виготовлення та оптовий продаж виробів медичного призначення, а також роздрібна торгівля лікарськими засобами через власну мережу аптечних закладів. Своїми поглядами на питання спеціалізації дистриб’юторських компаній та на проблеми, з якими їм доводиться стикатися під час діяльності, з читачами «Щотижневика АПТЕКА» поділилися генеральний директор АТ «Ексімед» Олександр Огороднійчук (О.О.) та комерційний директор Анатолій Черньов (А.Ч.).

Олександр Огороднійчук

Олександр Огороднійчук

— Шановні Олександре Степановичу та Анатолію Васильовичу, акціонерне товариство «Ексімед» у 2005 році відзначило перше десятиріччя. Розкажіть, будь ласка, як компанія пройшла цей шлях і за якими напрямками діяльності вона спеціалізується сьогодні?

О.О.: Десять років тому компанія «Ексімед» почала свою діяльність на ринку України з поставок фармацевтичних субстанцій для фармацевтичних підприємств і рецептурних відділів аптек. Вибір цієї спеціалізації виявився досить вдалим, тому зараз вона залишається основним напрямком діяльності компанії. За час існування «Ексімед» пройшов довгий шлях становлення і розвитку у вітчизняному фармацевтичному бізнесі. Після закріплення на ринку в якості дистриб’ютора сировини для фармвиробників перед нами постало завдання пошуку нових сфер докладання зусиль. В умовах сучасного бізнесу ставка лише на один вид діяльності може призвести до небажаних наслідків. Ситуація на ринку постійно змінюється і той напрямок, що вчора приносив стабільний прибуток, вже завтра може стати нерентабельним. Причини цього можуть бути різними: наприклад зміни в чинному законодавстві, системі оподаткування або поява більш потужного конкурента чи інноваційного продукту, який за короткий час зробить товар, що користувався стабільним попитом протягом багатьох років, нікому не потрібним. Тому компанія «Ексімед» диверсифікувала свою діяльність відразу за декількома напрямками. Це надає впевненості в майбутньому нашої справи і можливість «встояти на ногах» при виникненні непередбачуваних обставин.

А.Ч.: Різноманіття напрямків діяльності компанії дозволяє краще відчувати потреби та особливості сучасного фармацевтичного ринку. Ми перебуваємо в постійному пошуку нових можливостей та незаповнених ніш для подальшого розвитку. В кінці 90-х років ХХ століття бартер був невід’ємною рисою взаєморозрахунків із підприємствами фармацевтичної галузі. Така співпраця підказала ідею створення мережі аптечних закладів, оскільки ми отримували великий асортимент препаратів безпосередньо від виробників. Навіть зараз, коли епоха бартеру вже у минулому, завдяки добре налагодженим партнерським зв’язкам з постачальниками, нам вдається тримати рівень цін у своїх аптеках на конкурентоспроможному рівні та надавати значні знижки на препарати соціально незахищеним верствам населення. Початок виробництва аптечок першої допомоги пов’язаний зі своєчасно виявленим дефіцитом на ринку такої продукції. А через деякий час після освоєння компанією нової продукції була обґрунтована доцільність організації виробництва бинтів, які входять до складу будь-якої аптечки, а також іншої супутньої продукції. Так, в 2002 році в місті Радомишль Житомирської області (в якому, до речі, народився генеральний директор АТ «Ексімед» Олександр Огороднійчук — прим. авт.) була створена абсолютно нова, сучасно обладнана лінія з виробництва бинтів, марлевих відрізів та медичних масок і зараз АТ «Ексімед» на достойному рівні конкурує з іншими вітчизняними виробниками аналогічної продукції. Отже, вибір спеціалізації на кожному етапі був зумовлений кон’юнктурою ринку на той момент. До того ж, кожен новий освоєний напрямок у бізнесі — це джерело прибутку для компанії та створення нових робочих місць, що є частиною активної суспільної діяльності нашої фірми.

Анатолій Черньов

Анатолій Черньов

— Які інструменти використовує компанія «Ексімед» для підвищення ефективності своєї діяльності на ринку?

А.Ч.: На сьогоднішній день компанія «Ексімед» працює майже у всіх регіонах України, також ми постачаємо субстанції фармацевтичним підприємствам деяких країн СНД. Важливою рисою наших відносин з клієнтами є взаємодовіра — наші замовники завжди впевнені, що вчасно отримають продукцію найвищої якості. Ми забезпечуємо оперативну обробку отриманих замовлень та доставку незалежно від місцезнаходження клієнта, надаємо повний документальний супровід. Слід зауважити, що продукція, яку ми реалізуємо, має всю належну супровідну документацію. Для більш ефективної співпраці з замовниками створені системи знижок та відстрочки платежів. Щоб бути ближче до замовників, компанія «Ексімед» створила представництва в дев’яти регіонах України. Наші фахівці надають вичерпну консультацію з будь-яких питань щодо нашої продукції.

О.О.: Щоб задовольнити потреби клієнтів, компанія «Ексімед» співпрацює з найкращими закордонними та вітчизняними виробниками хімічної сировини для фармацевтичної галузі. Якість продукції власного виробництва забезпечується постійним її контролем на всіх етапах виробництва. Компанія забезпечена складськими приміщеннями та сучасною хімічною лабораторією, тож при виникненні будь-яких питань щодо сировини, що надходить замовникам, ми маємо можливість швидко перевірити її якісний та кількісний склад.

Серед наших клієнтів багато відомих вітчизняних виробників та дистриб’юторських компаній. Ми співпрацюємо з обласними та районними аптечними базами, лікарнями, пологовими будинками та аптеками. Зазвичай після отримання першого замовлення наші клієнти виявляють бажання продовжувати співпрацю. Показником ефективних партнерських відносин є той факт, що взаємини акціонерного товариства «Ексімед» з деякими провідними вітчизняними компаніями нараховують вже багато років.

— Десять років — значний вік для компанії на фармацевтичному ринку України і є свідченням немалого досвіду та успішності. Розкажіть, будь ласка, як вдається долати перешкоди, що стають на шляху розвитку компанії?

О.О.: Так, за весь час існування компанії доводилося часто обминати небезпечні рифи та зіштовхуватися з підводними каменями в бурхливому океані вітчизняного фармацевтичного бізнесу, але, напевно, від цього не застрахована жодна з фірм, яка зараз працює в будь-якій галузі на українському ринку. Прикро про це говорити, але, на жаль, найбільші незручності для нас створює недосконалість законодавчої бази та регуляторної політики держави. Великою проблемою стає необхідність реєстрації кожного нового виду фармацевтичної сировини в державних органах. Від цієї практики відмовляються в розвинених країнах, вважаючи за достатню відповідність речовини вимогам одній із всесвітньо визнаних фармакопей — Британській, Американській тощо. Компанія «Ексімед» зареєструвала в Україні вже досить велику кількість субстанцій, однак фінансові витрати ми змушені закладати у вартість продукції, що поставляється нашим замовникам, а це в свою чергу відображається на вартості лікарського засобу для кінцевого споживача. Ще однією проблемою в нашій діяльності є необхідність надання великої кількості документів при митному оформленні продукції, що імпортується. Наші закордонні партнери досить часто висловлюють здивування, коли ми вимагаємо від них такі документи, як, наприклад, сертифікат походження. Якщо Україна справді обрала шлях до інтеграції в Європейську співдружність, слід переглянути дозвільну систему на ввезення сировини для фармацевтичного виробництва у бік її спрощення.

З гордістю можу сказати, що ми вже маємо певний досвід подолання штучних бар’єрів, які заважають нашій діяльності. В березні 2006 року припиняється утримання податку на додану вартість при імпортуванні марлі, яку ми використовуємо в якості сировини. ПДВ на імпортну марлю був запроваджений два роки тому, що призвело до значного подорожчання бинтів та марлевих відрізів вітчизняного виробництва. Відсутність вітчизняного виробника марлі і той факт, що готові вироби медичного призначення, які імпортуються, не обкладаються ПДВ, знизило конкурентоспроможність нашої продукції до критичного рівня. Компанія «Ексімед» спільно з іншими вітчизняними виробниками бинтів та марлевих відрізів на урядовому рівні ініціювала скасування ПДВ на основну сировину для свого виробництва і врешті решт необхідного результату було досягнуто. Хочу висловити свою подяку «Щотижневику АПТЕКА», який висвітлював це питання на своїх сторінках та допоміг вирішити нашу проблему. Щодо цього дуже доречним є вислів: справедливість є, і за неї варто боротися.

Наступним кроком, який ми плануємо зробити для створення рівноцінних умов для всіх учасників цивілізованого ринку, буде звернення до уряду щодо запровадження ліцензування діяльності з виготовлення виробів медичного призначення. Вже досягнуто згоди щодо такого кроку з провідними виробниками цієї продукції. Відсутність ліцензійного регулювання цієї сфери виробництва призводить до того, що на ринку з’являється велика кількість товарів сумнівної якості, виготовлених майже кустарним способом. Компаніям, які вклали значні кошти у створення сучасних підприємств з високою культурою виробництва, важко конкурувати з такими дрібними виробниками, що реалізують свою продукцію за нижчими цінами. Ліцензування діяльності щодо виготовлення виробів медичного призначення змусить виробників замислитися про серйозність своїх намірів щодо подальшої роботи в цьому сегменті ринку та зменшить ризик надходження у продаж низькоякісної продукції.

— Яким бачиться майбутнє компанії «Ексімед», чи планується освоєння нових напрямків діяльності та розвиток вже існуючих підрозділів?

А.Ч.: За підсумками роботи у 2005 році ми відзначили досить відчутне збільшення обсягів реалізованої продукції у порівнянні з 2004 роком. Сподіваємося, що оприлюднення рейтингу «ФармЕксперт» також нас не розчарує. Тож у майбутнє компанії ми дивимося з непідробним оптимізмом. Нещодавно наша компанія почала реалізацію ПВХ-плівки для блістерного пакування фармацевтичних препаратів. Найближчим часом плануються до відкриття нові аптечні заклади в Києві, можлива поява наших аптек і в інших регіонах. Ведеться активна робота щодо пошуку нових каналів збуту сировини для фармацевтичних підприємств та виробів медичного призначення. Вважаю, що завдяки міцній команді співробітників та однодумців, які вже протягом десятиріччя сприяють успіху компанії, «Ексімед» і надалі буде розвиватися та забезпечувати замовників і споживачів якісною та надійною продукцією.

О.О.: Окрім виробничої та дистриб’юторської діяльності компанія «Ексімед» підтримує наукові розробки в галузі пошуку нових біологічно активних сполук, які проводяться Інститутом біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України. Ми чітко усвідомлюємо необхідність такої роботи для розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі. В Україні є багато талановитих вчених, які своєю працею могли б зробити Україну однією з провідних країн — розробників новітніх ліків. Але відсутність належної матеріально-технічної бази та фінансової підтримки змушує науковців шукати роботу за кордоном. Компанія «Ексімед» пропонує створити вітчизняний науково-дослідний центр з розробки та синтезу нових біологічно-активних сполук та виявлення їх активності. Безперечно, це потребує значних капіталовкладень і на даному етапі розвитку економіки України проблему створення такого центру треба вирішувати на державному рівні із залученням як бюджетних коштів, так і за участю виробників лікарських препаратів. У разі створення такого закладу «Ексімед» готовий взяти участь у його фінансуванні та активно залучитися до процесу наукових розробок — і це стане ще одним напрямом спеціалізації компанії. n

Віталій Шевченко,
фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті