Роз’яснення Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.08.2009 р. № 9788

15 Березня 2010 1:44 Поділитися

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.08.2009 р. № 9788 Про надання роз’яснення Представництву Держкомпідприємництва у Дніпропетровській області

Представництву Держкомпідприємництва у Дніпропетровській області

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (далі — Держкомпідприємництва) розглянув звернення представництва Держкомпідприємництва у Дніпропетровській області від 03.07.2009 р. № 507/1-22 щодо необхідності та правомірності надання інформації (звіту) стосовно цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які включено до Національного переліку основних лікарських засобів.

У зв’язку з тим, що аналогічні питання неодноразово порушувалися у зверненнях суб’єктів господарювання та громадських організацій, Держкомпідприємництва було здійснено аналіз наказу Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів (далі — Держлікінспекція) від 03.07.2009 р. № 176 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення». Згідно з його результатами окремі положення Порядку мають ознаки регуляторного акта, виходячи з його вимог щодо встановлення зобов’язань перед суб’єктами господарювання стосовно заповнення форм звітності з моніторингу роздрібних (закупівельних) цін, тобто є таким, що відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» встановлює норми права, застосовується неодноразово і щодо невизначеного кола осіб та окремі положення якого спрямовані на правове регулювання адміністративних відносин між органами державної влади і суб’єктами господарювання.

На цій підставі розроблення Порядку повинно було здійснюватися із урахуванням чинного законодавства у сфері регуляторної політики. Зокрема, ст. 25 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» встановлено, що «регуляторний акт не може бути прийнятий або схвалений уповноваженим на це органом виконавчої влади або його посадовою особою, якщо наявна хоча б одна з таких обставин: відсутній аналіз регуляторного впливу, проект регуляторного акта не був оприлюднений або проект регуляторного акта не був поданий на погодження із спеціально уповноваженим органом». Нині ні одна з цих вимог законодавчого акта Держлікінспекцією не виконана.

У зв’язку з цим Держлікінспекції листом Держкомпідприємництва від 12.08.2009 р. № 9663 вказано на необхідність скасування Порядку або вилучення з нього положень, що встановлюють вимоги надання даних за затвердженою формою звітності, обов’язкові для виконання суб’єктами господарювання.

А.О. Гота,
перший заступник голови Держкомпідприємництва

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті