У медичній термінології назріли зміни?

З метою запобігання необгрунтованому застосуванню препаратів групи антибіотиків при вірусних інфекціях, що призводить до підвищення резистентності мікрофлори до фармакотерапії, необхідно скасувати термін «антибіотики» й замінити на новий — «антибактеріальні засоби».Таку думку обстоюють д-р Адам Посснер і д-р Баррі Фарр (університет штату Вірджинія, Шарлотсвілль, США) у статті, надрукованій в одному з останніх випусків видання Спілки в підтримку належного застосування антибіотиків (Alliance for the Prudent Use of Antibiotics — APUA).

Термін «антибіотики» почали застосовувати з 1941 р. для визначення субстанції, яка продукується однією групою мікроорганізмів і пригнічує діяльність іншої групи. Тим часом більшість пацієнтів не розуміють, що антибіотики (засоби антибактеріальної дії) є ефективними лише для боротьби з бактеріальною інфекцією і їхнє застосування за відсутності прямих показань не можна вважати виправданим.

Автори статті підкреслюють, що зміна терміна, яким понад 60 років користуються в усьому світі, відбувається не щодня. Однак прецеденти у світовій практиці існують. Зокрема, у 80-х роках ХХ сторіччя ядерно-магнітну резонансну томографію було перейменовано на магнітно-резонансну томографію, оскільки пацієнти побоювалися впливу ядерного випромінювання. Термін «протиепілептичний» вживається сьогодні замість некоректного «антиконвульсивний», оскільки короткочасні порушення свідомості є більш поширеним клінічним симптомом епілепсії, ніж судомні напади, «захворювання, що передаються статевим шляхом» — замість «венеричні хвороби», оскільки останній набув принизливого для пацієнтів сенсу. З тих таки міркувань діагноз «імпотенція» було замінено на «еректильну дисфункцію».

За матеріалами журналу «Scrip»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті