ВАТ «Тернофарм»: якісне та безпечне майбутнє!

ВАТ «Тернофарм»: якісне та безпечне майбутнє!Відкрите акціонерне товариство «Тернофарм» добре відоме не лише на фармринку України, але й за його межами — в країнах СНД та Балтії, США та Чехії. Завдяки маркетинговим зусиллям останні роки продукція підприємства стабільно користується попитом, а налагодження надійних партнерських зв’язків з колегами по цеху та операторами фармринку дає змогу говорити про стабільне майбутнє компанії з великим фармацевтичним минулим. Те, що підприємство увійшло до складу холдингової фармацевтичної компанії «Юніфарма», дало йому новий поштовх та динаміку розвитку. «Тернофарм» намагається випереджати розвиток фармринку, уважно відстежуючи його загальні тенденції та особливості, надаючи при цьому першочергове значення налагодженню сталих відносин з партнерами та споживачами.

В. Михайлов

В. Михайлов

Про своє бачення перспектив розвитку підприємства та галенової галузі фармації взагалі кореспонденту «Щотижневика АПТЕКА» розповів генеральний директор ВАТ «Тернофарм» Валерій Михайлов.

—?Які, на ваш погляд, перспективи розвитку галузі виробництва галенових препаратів з урахуванням змін та тенденцій останніх років, в тому числі тих якісних змін, що відбулися на вашому підприємстві?

— По-перше, дозвольте ще раз привітати всіх читачів видання з професійним святом — Днем фармацевтичного працівника та побажати їм здоров’я, щастя, добробуту в родинах, творчої наснаги в роботі, здійснення мрій та бажань. Приємно, що це свято поступово стає доброю традицією для нашої країни. Було б чудово, якби такою ж традицією стали ті якісні зміни, які останнім часом відбуваються у фармгалузі, в першу чергу — в сфері виробництва. Підприємства — лідери фармринку докладають зусиль, щоб стандарти виробництва продукції в Україні відповідали міжнародним вимогам, широко крокуючи в напрямку впровадження на  вітчизняних підприємствах стандартів GMP: модернізуючи виробничі потужності й обладнання, підвищуючи вимоги до якості вхідної сировини, умов її зберігання та транспортування, вдосконалюючи лабораторні потужності, переглядаючи вимоги до контролю якості готової продукції…

ВАТ «Тернофарм» як активний оператор ринку також намагається постійно рухатися вперед, поступово наближаючись до стандартів, прийнятих в усьому світі. Головна мета цих дій не в тому, щоб бути кращими для себе чи Європи, а щоб більш якісну вітчизняну продукцію отримували пацієнти. Вона має бути не тільки доступною, але й якісною, ефективною. Українські виробники намагаються подолати стійкий стереотип споживачів, деякою мірою нав’язаний лікарями і фармацевтами, про якісність та ефективність виключно ліків закордонного виробництва. Підприємства — лідери галенової галузі хочуть довести, що наша продукція може бути не менш якісною та ефективною в лікуванні пацієнтів. Лікарські засоби «Тернофарм» відповідають таким вимогам: ефективні за клінічними показниками, якісні за стандартами виробництва, прийнятні за ціною.

—?Які основні тенденції свідчать про успішність розвитку ВАТ «Тернофарм» у цьому році?

— Вже близько 40 років «Тернофарм» займається випуском препаратів на  основі природної сировини. Як в колишньому СРСР, так і в Україні це підприємство — один з лідерів галузі. Щорічно тут переробляють близько 80 т екологічно чистої лікарської сировини. Перш ніж перетворитися на  готові ліки та потрапити до покупця, коріння, трави, плоди й квітки проходять складну багаторівневу систему контролю. В системі контролю задіяні висококваліфіковані працівники, які забезпечують контроль за випуском якісних препаратів під торговою маркою «Тернофарм». Досвід фахівців, що суворо дотримуються правил класичної технології виготовлення галенових препаратів, їх професійне ставлення до роботи, а також модернізація виробництва, встановлення нового сучасного технологічного устаткування — все це запорука якості, шлях у майбутнє.

У світі зараз спостерігається тенденція повернення до лікарських засобів на рослинній основі, які при правильному застосуванні практично не мають побічних ефектів. Без зайвих слів, саме в популяризації та просуванні галенових препаратів «Тернофарм» вбачає і свою основну місію, і перспективу розвитку.

—?Які переваги отримають споживачі завдяки нововведенням на вашому підприємстві?

— Галенові препарати лікують дуже багато захворювань. Асортимент нашого підприємства на сьогодні налічує близько 80 найменувань препаратів різних фармакотерапевтичних груп. Головним досягненням цього року я можу вважати повне виконання, а по деяких групах препаратів — певне перевиконання планових показників. Про остаточні результати поговоримо в кінці року.

Загалом «Тернофарм» посідає стабільні провідні позиції серед виробників галенових препаратів України, і 2007 р. — не виключення. Окрім цього є значні успіхи і в зовнішньоекономічній діяльності — наша продукція зареєстрована та реалізується в багатьох країнах: Бєларусь, Грузія, Молдова, Казахстан та інші. Ми впевнені, що саме завдяки якісній продукції компанія може успішно конкурувати як на вітчизняному, так і на  зарубіжному ринках. Щорічно наша продуктова лінійка поповнюється. Наразі в процесі реєстрації знаходиться понад 10 препаратів. Серед щойно зареєстрованих лікарських засобів — СЕПТАЛОР, випуск якого розпочато цього місяця. Це антибактеріальний препарат для місцевого застосування широкого спектру дії для лікування захворювань горла, ротової порожнини, стоматологічних уражень.

Як підприємство, що має на меті покращити свої маркетингові результати та забезпечити якісною продукцією споживачів, ми вибираємо нові препарати за їх актуальністю, доступністю, підвищеним попитом. Постійно намагаємося ввести в обіг нові форми готової продукції. Для закріплення успіху препаратів у формі геля, таких як ФОРТ-гель та ЕСКУВЕН, ми плануємо розширити цю асортименту лінійку новими лікарськими засобами вже найближчим часом. Сподіваємося, що український споживач оцінить наші зусилля, адже вони спрямовані на  забезпечення його якісними, а головне — безпечними безрецептурними препаратами вітчизняного виробництва.

—?Останнім часом підвищились вимоги споживачів до якості фармацевтичної продукції. Чи відповідає продукція ВАТ «Тернофарм» цим високим стандартам?

— Всі етапи життєвого циклу продукції, як відпрацьовані роками, так і введені останнім часом згідно з якісними змінами на шляху до GMP, повністю контролюються та ефективно діють. Однак якими б досконалими не виявились сучасні технології, яким би високовартісним не було обладнання, ні в якому разі не можна нехтувати людським фактором. На  нашому підприємстві роботі з персоналом приділяється чимало уваги. Не так і багато сучасних виробництв, де можуть з гідністю розповісти про трудові династії. За таких обставин весь позитивний досвід знаних досвідчених спеціалістів передається молодому поколінню. В світлі сучасних вимог до фармпродукції підтримка династій має свої беззаперечні переваги. Не секрет, що у Радянському Союзі вимоги до якості продукції були високими, то чому б не взяти краще, вдосконалити його за допомогою впровадження сучасних методик, підвищення кваліфікації, та отримати найкращий результат ! Підтвердженням правильності вибраного шляху слугують результати клінічних досліджень запропонованих «Тернофарм» препаратів, котрі свідчать про їх якість, ефективність та безпечність.

Як ви інформуєте лікарів, провізорів, партнерів та споживачів про появу нової продукції та переваги існуючої? Чи є якісь особливості у просуванні галенової продукції?

— Для виконання нашого основного завдання — підвищення інформованості населення про наявні якісні ліки вітчизняного виробництва та можливості їх широкого застосування при різних захворюваннях, ми покладаємося на активність нашої маркетингової служби. Окрім прямої реклами в ЗМІ, просуванню сприяють робота зовнішньої служби, проведення численних акцій та участь у соціальних програмах. Так, навесні цього року спільно з фондом «Україна —дітям» відбулась акція безкоштовної передачі ліків дитячим лікарням Києва. Проведення подібних соціально спрямованих заходів передбачається і в кінці цього року.

Ще однією ланкою фармацевтичного ланцюжка «виробник — споживач» є дистриб’юторські компанії. У нас стабільні динамічні відносини на  засадах стратегічного партнерства з дистриб’юторськими компаніями — лідерами галузі. Ми намагаємося максимально відповідати їх вимогам, забезпечуючи високий рівень сервісу та індивідуальний підхід до кожного партнера.

—?В чому, на ваш погляд, основна перспектива розвитку виробництва галенових препаратів?

— Фармакологія, як і будь-яка інша наука, йде до істини різними шляхами. Ще двадцять років тому вчені-медики вважали найперспективнішим напрямком фармакології виробництво сильнодіючих хімічних препаратів — антибіотиків та ін., разом з тим відроджувався інтерес до біологічно активних речовин рослинного походження. Час розставив усі крапки над «і» в суперечці представників різних напрямів. Добре відомо, що лікарські засоби рослинного походження мають привабливий профіль безпеки. Це дуже важливо, особливо в світлі того, що сьогодні проблема впливу на організм речовин синтетичного походження є однією з найгостріших у світі. Наприклад, кожне десяте лікарняне ліжко у клініках розвинених країн займає пацієнт, у якого розвинулась побічна дія ліків.

ternofarm_adv.jpg (133628 bytes)

Звичайно, повністю уникнути застосування синтетичних препаратів неможливо, однак людині все ж таки варто звернути більше уваги на ліки природного походження, рослини, що здавна вважаються скарбницею здоров’я. Рослинна клітина за структурою дуже близька до тваринної, і саме це дозволяє нашому організму легко засвоювати галенові препарати. Вони діють не так швидко, як наприклад антибіотики, але лікувальний ефект після їх застосування часто не менш виражений та тривалий. Галенові препарати ефективні при дуже багатьох захворюваннях. Асортимент тільки Тернопільської фабрики налічує близько 80 найменувань різних фармакотерапевтичних груп. Це й препарати, що впливають на серцево-судинну систему: настоянки валеріани, глоду, Валокармід, краплі Зеленіна, настоянка пустирника тощо. А також препарати, що застосовують при захворюваннях травного тракту, зокрема, настоянки м’яти, полину та шлункові краплі. В нашому класичному асортименті є й препарати для підвищення захисних сил організму, наприклад Ехінал — сучасний ефективний імуномодулятор. Добре відомий лікувальним ефектом при захворюваннях ЛОР-органів засіб для інгаляцій Інгалін, виведений на ринок під новим брендовим ім’ям. Серед адаптогенів хочеться виділити Пантокрин та екстракт елеутерококу. Для терапії захворювань верхніх дихальних шляхів, особливо у дітей, в товарній лінійці «Тернофарму» є добре знані ефективні препарати, які заслужено користуються увагою наших співгромадян — Пертусин, Алтейка, суха мікстура від кашлю, сироп Амброксолу. Останнім часом медицина все частіше повертається до застосування галенових препаратів як у монотерапії, так і в комплексному лікуванні. Саме в цьому я і вбачаю одну з перспектив розвитку галенового виробництва в нашій країні.

—?Який же напрямок руху в майбутнє компанії «Тернофарм»?

— Сучасний фармринок України — це динамічна структура, що сприяє розвитку тільки тих компаній, які оптимально оцінюють свої можливості та не припиняють рух уперед. Здорові амбіції в досягненні певних висот, прагнення дати найкраще споживачам — це рушійна сила сучасного фармбізнесу. Ми намагаємося виводити на ринок як оригінальні препарати, так і якісні, але доступні генерики. Раціональні підходи до вдосконалення рецептури існуючих препаратів дають змогу просувати на  ринок нові продукти з удосконаленими споживчими характеристиками. «Тернофарм» завжди вітає сміливі, зрілі, красиві рішення як у виробництві, так і в просуванні продукції. o

Інна Крупник,
фото надане ВАТ «Тернофарм»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті