Мінімальний прохідний бал для вступу до вищих медичних навчальних закладів цього року буде скасовано: Ольга Богомолець

26 Червня 2017 12:31 Поділитися

Як повідомляє на сторінці у Facebook народний депутат Ольга Богомолець, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, буде скасовано наказ Міністерства освіти і науки України від 24.04.2017 р. № 637, відповідно до якого для абітурієнтів встановлено мінімальне значення кількості балів з кожного конкурсного предмета не менше 150 для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія». О. Богомолець подякувала Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману та міністру освіти і науки України Лілії Гриневич, які дослухалися до звернення десятків народних депутатів, серед яких члени профільного Комітету О. Богомолець, О. Мусій, І. Шурма, О. Кириченко.

Як зазначено у зверненні, дане рішення було прийнято без попереднього громадського обговорення в профільному середовищі. Наказ Міністерства освіти і науки № 637 є порушенням прав випускників.

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», Умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів оприлюднюються на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки не пізніше 15 жовтня року, що передує року вступу до вищого навчального закладу. І можливість внесення до нього змін, на думку народних депутатів, не передбачена. Крім того, запровадження Міністерством освіти і науки норми щодо 150 балів є перевищенням його повноважень, оскільки відповідно до Закону України «Про вищу освіту» надання Міністерству таких компетенцій не передбачено.

«Якість майбутнього лікаря визначає те, як він здав державні іспити після завершення навчання в медичному вузі, а не вступні бали ЗНО! У багатьох країнах відсів здійснюється не через штучні обмеження, а за результатами навчання на перших 2 курсах, коли і викладачі, і сама дитина уже усвідомлюють, тягне вона програму навчання чи ні. Адже є чимало випадків, коли учень, що був посереднім у школі, під час навчання в університеті випереджав вчорашніх відмінників. Зрештою дана постанова фактично закриє доступ до медичних навчальних закладів випускникам сільських шкіл, у котрих є більше стимулів та бажання працювати лікарем у сільській місцевості. Шанс опанувати фах медика, принаймні на платній основі, повинні мати всі», — наголошує О. Богомолець. Вона також зазначила, що мінімальна кількість балів у розмірі 150 балів під час вступу до медичних навчальних закладів може бути запроваджена з наступного року.

Зазначимо, що в попередній редакції Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році, затвердженій наказом Міністерства освіти і науки України від 13.10.2016 р. № 1236, вищий навчальний заклад самостійно визначав мінімальне значення кількості балів з вступних випробувань, з якими вступник допускається до участі в конкурсі.

Натомість виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила про тиск з боку групи депутатів на Міністерство та Уряд України.

МОЗ України та Міністерство освіти і науки України не отримали жодних звернень ані від абітурієнтів, ані від батьків студентів щодо цього рішення. Також не надходило пропозицій та зауважень ні від депутатів, ні від парламентських комітетів з питань охорони здоров’я та з питань освіти і науки, хоча це питання обговорювалося під час комітетського круглого столу і парламентських слухань.

За статистикою попереднього року абітурієнти-бюджетники медичних спеціальностей вступали з балами — від 159 до 191. Абітурієнти-контрактники — від 102 до 168 балів.

У зверненні МОЗ зазначено: «Контрактник з низьким рівнем знань — дійна корова для університету, можливість його додатково навчати, допомагати з екзаменами та вирішувати інші питання. А наприкінці видати диплом, з яким цей «лікар» потім піде лікувати пацієнтів. Весь цей час студент з низьким рівнем знань заважає вчитися іншим. Відміна мінімального прохідного балу для вступу на медичні спеціальності на самому початку нівелює цінність професії лікаря та призводить до сприйняття абітурієнтами диплому лікаря як «папірця», який необхідно купити, щоб потім збирати хабарі у людей в лікарнях. Вимога депутатів прибрати мінімальний прохідний бал для абітурієнтів медичних вузів є неприйнятною спробою залишити брудні корупційні потоки в медичній освіті».

Наразі наказ Міністерства освіти і науки України від 24.04.2017 р. № 637 залишається чинним.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Гайдамака 26.06.2017 4:06
хтось із владних телепнів не завалив ЗНО- під них "прогіб"
Тетяна 27.06.2017 3:01
для хорошого майбутнього лікаря прохідний бал повинен бути як мінімум170 балів і крапка і без обговорень. А якщо хтось не згоден то я бажаю ВАМ завжди лікувати своїх дітей матусь саме в контратника з низьким рівнем знань!!!!! Певно що Доярки і Дояри проти будуть. За що будуть вчити своїх БОВДУРІВ!!!!!!
Олена 04.07.2017 4:09
Я звами не погоджуюсь. Син мріє стати хіругром з дитинства. Навчався в сільській школі, де був 1 урок хімії на тиждень. По ЗНО з хімії не набрав 150 балів. Інші ЗНО здав гарно. Зменшення прохідного балу надасть надію сину здобути омріяну освіту та в подальшому роботу.
Микола 21.06.2018 4:05
Добре було б у загальному заліку 300. А то хімія 185 , а біологія 120 ...
Олена 21.06.2018 9:57
Порогові бали - дурня повна, особисто дивують люди, які всерйоз думають, що ЗНО дійсно об'єктивно оцінює здібності людини до спеціальності. Можна мати 200 балів з хімії і бути бовдуром лікарем. Можна закінчити супер-бюджетне навчання, як мріє Тетяна, і залишитися бовдуром бесталанним. Бо лікар то не хімік, як хто не знає. І не біолог. Люди вірять у відмінників, як діти.. Як добре вчився в школі - гарний спец. Лікар - це складна професія, і багато інших навичок впливає на його формування. А не 12 балів із шкільних предметів, оцінених за достатньо не об'єктивним метдом. Хай вступають, хто має бажання, а далі за 6 років життя відсіє того, хто не спроможний. Люди сами дурні і дітей вчать тому ж :-((
Галина 01.07.2018 7:07
Сама ти доярка не освічена! Всі великі люди з села!!
Інна 13.07.2018 8:11
Мені сподобався коментар Олени. Яка хімія, кому вона потрібна у мед. вузах. Я ще розумію анатомія , але ж не хімія. На даний час це і моя проблема. Син мріяв стати лікарем, а вимушений подати заяву на фармацію, бо не добрав балів з хімії. Він з дитинства перечитав посібник з гінікології, цікавився рентгенологією ( це моя спеціальність) , має практичні сестринські навики і що тепер, ми ж не « знаємо» хімію.......
Инна 14.06.2019 10:51
Я согласна с Еленой, я знаю многих, которые окончили школу с золотой медалью, институты с красным дипломом, а сами дуб - дерево по специальности, а есть такие которые закончили школу слабо, но по работе (медицинской) они отличные специалисты, я бы в мед. вузы брала б детей после окончания мед. училища и экзамены назначала практические - на знание медицинской работы.
Іра 22.06.2019 8:32
Навіть не знаю ,я розумію,що для вступу необхідно високий бал по ЗНО,але репетитори іноді і самі зле подають матеріал,лише плати ,а коли приходиш на тестування бачиш ,чого не подали;те саме на уроках в школі,але ж є діти ,котрі б дійсно добре навчались на обраних спеціальностях .Коли я вступала ,то кууди батьки зможуть домовитись ,там і вчились,я зовсім не мріяла стати зооінженером ,але ж вивчилась причому з відзнакою і не мала високих балів при подачі документів з біології чи хімії,але нічого,якщо б треба було б працювати за спеціальністю,то працювала б

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті