Олія з насіння гарбуза — новинка від ЗАТ «Ліктрави»

З глибокої давнини людство використовує рослинні олії в якості цінних харчових продуктів, а також з лікувальною метою. Цілющі властивості олій, які містяться в насінні, плодах, листі та інших частинах рослин, були добре відомі нашим пращурам. Їх широко застосовували не лише у приготуванні різноманітних страв, а й у якості лікувальних та косметичних засобів, а також при проведенні різноманітних ритуалів. Стародавні цілителі вважали, що рослинні олії наділені магічними властивостями, проте нашим сучасникам добре відомо, що їх можна пояснити хімічною будовою і багатством активних компонентів. Ось чому варто пам’ятати про важливість включення цих продуктів до раціону, адже повноцінне та збалансоване харчування закладає міцний фундамент здоров’я. У цій публікації ми ознайомимо читачів із новим продуктом виробництва ЗАТ «Ліктрави» (Житомир) — дієтичною добавкою Олія з насіння гарбуза.

Novo Nordisk возобновляет исследование лираглутида в лечении ожиренияЧудовий подарунок природи — гарбуз!

Що нам відомо про гарбуз? З ним пов’язані численні побутові звички і традиції нашого народу: смачна та корисна гарбузова каша, лускання насіння на вечорницях. Гарбуз — оригінальний спосіб відмовити небажаному залицяльнику, який дівчата на виданні в українських селах широко застосовували ще в позаминулому столітті. Сьогодні властивості цієї рослини добре вивчені. Вона має значну харчову, дієтичну та лікувальну цінність. Завдяки різноманітності біологічно активних речовин, які містяться в гарбузі, цю рослину можна назвати аптекою в мініатюрі.

Олія з насіння гарбуза виробництва ЗАТ «Ліктрави» — це натуральний продукт без будь-яких сторонніх харчових добавок, що має приємний запах і смак, властиві сировині, з якої він виготовлений. Насичений колір цієї олії варіює від вишнево-червоного та червоно-бурого з зеленуватою флуоресценцією до зелено-бурого або зеленувато-оливкового.

Корисні властивості олії з насіння гарбуза пояснюються присутністю в її складі біологічно активного комплексу моно- та поліненасичених жирних кислот (омега-3, -6, -9) — олеїнової, ліноленової, лінолевої. Хронічний дефіцит поліненасичених жирних кислот омега-3 в раціоні здатен призвести до розвитку атеросклерозу (Biscione F. et al., 2007).

Крім того, олія з насіння гарбуза — природне джерело фосфоліпідів, біофлавоноїдів, мікро- і макроелементів (залізо, магній, цинк, селен), вітамінів (Е, К, В1, В2, Р, каротиноїдів), а також фітостеролу бета-ситостерину, відповідального за профілактику атеросклерозу та онкологічних захворювань (Zhao Y. et al., 2009; Baskar A.A. et al., 2010; Ferretti G. et al., 2010). Високий вміст у цьому продукті цинку та селену допомагає попередити розвиток простатиту та аденоми передміхурової залози.

Біологічно активні сполуки у складі олії з насіння гарбуза сприяють нормалізації ліпідного обміну, поліпшенню функціонального стану печінки та жовчовидільних шляхів, а також сечостатевої системи; мають антисклеротичну, протизапальну, антиоксидантну, протипаразитарну властивості.

Оскільки Олія з насіння гарбуза рекомендується як дієтична добавка до раціону харчування, варто порадитися з дієтологом або дільничним терапевтом, тому що деяким категоріям населення (дітям, вагітним, людям похилого віку, хворим на жовчнокам’яну хворобу, та при деяких інших захворюваннях травного тракту) вживати цей продукт потрібно з обережністю.

Сьогодні ЗАТ «Ліктрави» планує розширити перелік натуральних рослинних олій, що неодмінно привернуть увагу споживачів, і розпочати виробництво олії з насіння льону, а також розторопші плямистої. Цей вітчизняний виробник також представляє на ринку препарат ЛЬОНУ НАСІННЯ, який вже встиг завоювати авторитет у лікарів та пацієнтів.

Натуральні рослинні олії — це цінні дієтичні добавки до раціону: вживати їх слід згідно з рекомендаціями, зазначеними на упаковці, а також додаючи в салати, овочеві страви тощо. Але в будь-якому випадку необхідно прислуховуватися до порад дієтолога, адже при наявності деяких захворювань певні продукти варто вживати з обережністю.

Олія з насіння гарбуза: важливі нюанси виробництва

Як відомо, виробництво якісного продукту починається із вирощування екологічно чистої сировини, проведення її вхідного контролю (в тому числі — і на радіологічну безпеку). Важливо також забезпечити: належні умови зберігання запасів насіння та плодів олійних видів; наявність передових технологій, сучасного обладнання; дотримання технологічного режиму в процесі переробки; контроль технологічного процесу на всіх стадіях; проведення повного фізико-хімічного та мікробіологічного аналізу готового продукту, згідно з нормативно-технічною документацією.

Реалізувати все це можна завдяки злагодженій співпраці професіоналів, які мають відповідну фахову підготовку та досвід роботи на виробництві. На підприємстві «Ліктрави» всі процеси налагоджені таким чином, щоб у повному обсязі відповідати згаданим вимогам.

Рослинну сировину безпосередньо перед процесом пресування додатково перевіряють на наявність випадкових домішок. Проводять допоміжні роботи, спрямовані на приведення сировини до належних технологічних показників. Пресування здійснюють при запрограмованому температурному режимі, що дозволяє зберегти біологічну цінність продукту.

Олію очищують відстоюванням і фільтраціє­ю, після цього розливають у флакони, які захищають свій вміст від дії світла; герметичне закупорювання проводять кришками з контролем першого відкриття.

В останні десятиріччя ХХ ст. людство «захворіло» жирофобією. Страх зайвих кілограмів змушує людей, а особливо жінок, зменшувати кількість жировмістних продуктів у своєму раціоні. Незважаючи на обмеження вживання жирів, сьогодні підвищується розповсюдженість ожиріння, захворювань серцево-судинної системи та інших функціональних порушень. Тому важливо пам’ятати про принципову відмінність між твердими тваринними жирами, гідрогенізованими рослинними жирами, трансжирами і корисними жирами олійних культур (гарбуза, льону, розторопші, гірчиці, шипшини, обліпихи і т.д.).

Саме жирні олії, отримані з рослинної сировини, є тим засобом, який сприяє позитивним змінам в організмі при їх вживанні в якості продукту для дієтичного харчування, а також із лікувальною метою. Ось чому ці олії посідають важливе місце в рекомендаціях по здоровому харчуванню лікарів різних профілів.

Головна біологічна цінність рослинних олій — високий вмісті поліненасичених жирних кислот, фосфатидів, токоферолів, стеролів, каротиноїдів, вітамінів та інших цінних природних інгредієнтів.

В основному люди споживають соняшникову та кукурудзяну олії, купуючи в супермаркетах рафіновані, дезодоровані продукти, які при виробництві в процесі очищення майже втрачають свою біологічну активність. Знаходячись у пляшках із прозорого пластику або скла, ці олії зазнають негативного впливу світла, а при відкриванні — ще й окислювальної дії кисню. Все це позначається на харчовій цінності продукту.

Тому рослинні олії, отримані шляхом пресування із олійної сировини і очищені тільки відстоюванням з наступною фільтрацією, є найбільш повноцінними, оскільки в них повністю зберігається натуральний комплекс біологічно активних сполук. Ось чому їх вживання в якості дієтичних добавок до раціону корисне для вашого здоров’я.

Л.О. Шиленко, начальник наукового центру
ЗАТ «Ліктрави»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Омега-3

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті